Sonda LADEE : Lapač měsíčního prachu

Sonda LADEE : Lapač měsíčního prachu
Sdílej
 
Americká sonda LADEE obíhá jen pár desítek kilometrů nad povrchem Měsíce. Jejím úkolem je zkoumat velmi řídkou atmosféru Měsíce a prach, který se z něj uvolňuje.

 

 

V učebnicích se dočtete, že na Měsíci není voda ani vzduch. Ve skutečnosti to není tak docela pravda. Voda ve formě ledu se nachází ve velkém množství v polárních oblastech a Měsíc má i vlastní atmosféru. V jejím případě samozřejmě nemůžeme hovořit o vzduchu, dýchat bychom na Měsíci rozhodně nemohli. Přesto už před desítkami let byly v okolí Měsíce nalezeny různé molekuly. Jaké to jsou? Kolik jich je a v jaké výšce se nacházejí? Na to hledá odpovědi Průzkumník měsíční atmosféry a prachu neboli sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer).

Start viděli z mrakodrapů

LADEE odstartovala do vesmíru 7. září loňského roku z kosmodromu Wallops Flight Center v americké Virginii. Přestože se jedná o jeden z nejstarších kosmodromů, rakety z něj do vesmíru dlouho nelétaly. To se dnes pomalu mění a díky pozici kosmodromu je možné start sledovat z vysokých pater newyorských mrakodrapů.

Po příletu k Měsíci se LADEE pustila do práce. Náš vesmírný soused má příliš malou gravitaci na to, aby si udržel atmosféru podobnou Zemi. V jeho okolí tak pouze poletují atomy a molekuly, které se uvolňují z povrchu díky záření ze Slunce nebo dopadu meteoritů. Právě tyto molekuly a zvednutý měsíční prach LADEE zkoumá z výšky pouhých 20 až 50 km nad povrchem Měsíce.

Vesmírný internet

Kromě vědeckého vybavení má  LADEE na palubě také přístroj s označením LLCD, který umožňuje přenos dat ze sondy na Zemi pomocí laserového paprsku. Tento postup je mnohem rychlejší než klasický přenos pomocí rádiových vln. Teoreticky lze přenášet data rychlostí až 600 Mb/s! Velkou nevýhodou je ale nutnost přesného zaměření přijímače na Zemi. Kvůli tomu je laserový přenos dat zatím pouze ve fázi testování. Jiná sonda už ale tímto způsobem tímto poslala z oběžné dráhy Měsíce fotografii obrazu Mony Lisy.

 

 

Sonda LADEE: Kosmický lapač prachu

Sonda LADEE: Kosmický lapač prachu

To mají být hodiny? Jo, a dokonce atomové!

To mají být hodiny? Jo, a dokonce atomové!

Padají jako hrušky: Podívejte se, kam se trefily největší asteroidy

Padají jako hrušky: Podívejte se, kam se trefily největší asteroidy

Klíčová slova:
vesmir, sonda
 

Články odjinud