Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?

Mrakodrapy budoucnosti: Už brzy i ve vašem městě?
Sdílej
 
Stavba z vytištěných pískových cihel, zprohýbaný hranol i věž plná dronů-hasičů. To všechno jsou návrhy mrakodrapů, které by se jednou mohly tyčit nad městy i pralesy.

 

 

Americký architektonický magazín eVolo už devět let pořádá fantastickou soutěž o nejzajímavější návrh futuristického mrakodrapu. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 500 projektů z 43 zemí světa. Cílem je přinést nové technologie do stavebnictví a bydlení. Podívejte se na náš výběr nejoriginálnějších letošních návrhů!

 

Korejská sci-fi chalupa

Vítězem letošního ročníku se stal návrh Vernacular Versality (v doslovném překladu lidová všestrannost) korejsko-amerického architekta Yong Ju Lee. Vzhledově i funkčně vychází z tradičního korejského domu zvaného hanok. Pod typickými prohnutými stříškami se skrývá rafinovaný konstrukční systém, který proti sobě složitým způsobem staví jednotlivé podpěry a nevyžaduje ani jeden hřebík. Tato konstrukce byla chloubou starých korejských řemeslníků a nyní přichází ve sci-fi balení.

Doposud se dal spletitý systém podpěr použít jen v jednoposchoďových domech, Lee však díky moderním technologiím a počítačovým simulacím dokázal navrhnout sedmipatrový hanok jako dokonalé skloubení starého řemesla a moderních možností. Obyvatelná je část se stříškami, vysoký had, který se kroutí nad průčelím, ukrývá podpůrný systém celého domu.

Mimozemský strážce pralesa

Čínský architektonický tým přišel s originálním způsobem, jak propojit současné stavebnictví a srdce světové přírody. Do hlubin Amazonie navrhují postavit věž nazvanou Rainforest Guardian (strážce pralesa). Člověk svojí neopatrností způsobil řadu nezvládnutelných požárů, které zničily ohromné plochy.

Tento strážce má chytat dešťovou vodu a plnit ji do nádrží, aby ji mohli v případě požáru použít hasiči ke zkrocení ohně. Tedy, hasiči. Věž počítá se systémem dronů se sosáčkem, kterým budou nasávat vodu z nádrží a rozstřikovat ji v hořících oblastech. Zároveň má věž sloužit jako prostor pro výzkum pralesa. Jelikož bude stát přímo v něm a bude čnít nad okolní stromy, nemůžou si vědci přát lepší místo na práci.

3D hrad z písku

Jak by mohla vypadat opravdu ekologická stavba? Třeba jako mrakodrap Sand Babel (písečný Babylon) rovněž čínských tvůrců. Tento pouštní přízrak je postaven z cihel z písku. Vznikly by na 3D tiskárně a byly by z písku. Proč ne, když materiálu najdete v poušti víc než dost. A aby to nebylo málo, mají být použity tiskárny na solární pohon, takže by stavba neměla stát takřka žádnou energii.

Tvar nálevky má usnadnit ventilaci a plošina zachycovat vodu, kterou mohou používat obyvatelé věže. Má sloužit jako základna pro meteorologický výzkum, atrakce pro návštěvníky i jako originální obydlí. Budova připomínající zvláštní pouštní květinu má mít i svoje kořeny. Pro lepší stabilitu by měla prorůstat hluboko pod zem, kde budou i chladivé obyvatelné prostory pro trávení horkých pouštních dnů. Zdá se vám to jako nemožné? Odborníci odhadují, že taková stavba by mohla vzniknout už během příštích deseti let.

 

 

Výhled pro otrlé: Vyklápěcí okna na mrakodrapu

Výhled pro otrlé: Vyklápěcí okna na mrakodrapu

První mrakodrap na světě

První mrakodrap na světě

Neviditelný mrakodrap: Věž budoucnosti už se staví

Neviditelný mrakodrap: Věž budoucnosti už se staví

Klíčová slova:
architektura, mrakodrap
 

Články odjinud