Crabster: Korejská příšera z hlubin

Crabster: Korejská příšera z hlubin
Sdílej
 
Tam, kde profesionální potápěči končí se silami, nastupuje výzkumný podmořský robot Crabster CR200.

Když chtějí potápěči prozkoumávat oceány, musí pečlivě vážit každý ponor. Bezpečně se potopit mohou jen v klidných a mělkých vodách. V hlubinách a tam, kde jsou silné podmořské proudy, se může průzkum dna proměnit v boj o život. Korejský institut oceánské vědy a technologie nyní přišel s originálním pomocníkem. Je jím obří robotický krab Crabster CR200.

Motorový klepetáč

Robot je 2,4 metru dlouhý, stejně široký, a když se postaví, dosáhne do výšky dospělého muže. Jen na rozdíl od něj trochu víc váží. Přesně 600 kilo. Chodí na šesti nohou, které ovládá komplexní systém 30 motorů. Ten zaručuje precizní ovladatelnost a obratnost. Dvě přední nohy slouží jako klepeta s přidanými klouby a úchytnými háky.

 

Něco pro hráče

Crabster se umí ponořit až do hloubky 200 m (limit pro potápěče s nejvyšší certifikací je přesně poloviční). Ovládá se z lodi pomocí joysticku a s hladinou komunikuje 500 metrů dlouhým kabelem. K tomu používá moderní systém akustických pulzů, který se nejčastěji používá při odhalování potopených lodí. Robot vysílá signál, podle něhož lze naprostou přesností určit jeho polohu. Kabel Crabstera zároveň napájí elektřinou.

Ohledávač vraků

Je pravda, že co do rychlosti se robokrab nemůže vyrovnat živé předloze, kterou se jeho tvůrci inspirovali. Zatímco nejrychlejší „stínový“ krab (Ocypode quadrata) z Atlantiku dokáže cupitat rychlostí až 14 km/h, Crabster neujde za hodinu ani půl kilometru. Přesto je dalším důkazem, že příroda je pro současnou vědu ta nejlepší inspirace. Tvůrci ho právě testují ve Žlutém moři mezi korejskými a čínskými břehy, kde pomáhá archeologům odhalit vrak lodi z 12. století. Duše utopených námořníků budou asi koukat, kdo se je vydá po stovkách let navštívit.

 

 

Jak se testuje podmořský robot Crabster CR200

Jak se testuje podmořský robot Crabster CR200

SAAB řidící věž: Zvládne to na dálku

SAAB řidící věž: Zvládne to na dálku

Japonští androidé vezmou moderátorům práci

Japonští androidé vezmou moderátorům práci

Klíčová slova:
technika, vynalez, crabster
 

Články odjinud