Robostopař: Na cestě napříč Kanadou

Robostopař: Na cestě napříč Kanadou
Sdílej
 
Jak to dopadne, když se malý robot rozhodne vyrazit stopem přes kontinent?

 

 

 

Stopem jezdí spousta lidí. Třeba trampové, hipíci, studenti a říká se, že někdy i maskovaní vrazi. Toho nejzajímavějšího stopaře jste mohli v létě tohoto roku potkat na hranicích Kanady a Spojených států. Je to robot, jmenuje se HitchBOT (podle anglického hitchhike – stopování) a vypadá jako popelnice s rukama.

Garážový model

HitchBOT není zrovna nejpokročilejší demonstrací současné robotiky. Jeho tvůrci, dva profesoři z univerzit v kanadském Ontariu, ho sestavili z nepotřebných věcí, které našli u sebe doma. Tělo robota vzniklo z chladicího kbelíku na pivo, na hlavě má víko z popelnice, končetiny z tuhé plastové pěny a na nich navlečené pracovní rukavice a holinky. Je velký asi jako šestileté dítě. Tvůrci ho vytvořili se zajímavou myšlenkou: „Většinou máme obavy z toho, zda můžeme důvěřovat robotům. Tento projekt se ptá, jestli můžou roboti důvěřovat lidem.“

Pokec s robotem

Co myslíte, můžou? HitchBOT není žádný drsňák a jediné, co dovede, je nabídnout řidičům rozptýlení a společnost na cestě. To však zvládá dokonale. Je neustále připojený k internetu a podle GPS souřadnic jim robotickým hlasem vypráví o místech, která právě projíždějí. Kromě rozprav s posádkou taky dokáže popisovat a zveřejňovat svoje zážitky pro fanoušky na Twitteru a Instagramu. HitchBOT navíc dokáže rozpoznat řeč a reagovat na základní otázky v angličtině a francouzštině (ve východní části Kanady okolo města Québec se mluví francouzsky).

 

 

 

Stopy vedou do cíle •  HitchBot

 

Robostopař aneb cestování s robotem

Robostopař aneb cestování s robotem

Robot s osobností

Ovšem pozor: S robotem se musíte bavit jinak než s lidmi. Třeba na otázku, jaká je jeho oblíbená barva, odpovídá poněkud nevrle – roboti přeci žádné oblíbené barvy nemají! Tvůrci měli ze začátku strach, že jejich malý stopař skončí někde na smetišti nebo snad i rozjetý na kraji vozovky. Naštěstí se nic takového nestalo. Řidiči přijali malého mechanického stopaře zcela samozřejmě, a mnozí z nich mu připravili i zajímavý večerní program (blíže v Deníku z cesty).

Cesta přes kontinent

Robot vyrazil z města Halifax v Novém Skotsku a jeho cílem byla Victoria v Britské Kolumbii. Pro ty, kteří netráví večery nad atlasem světa, prozradíme, že Halifax je jedno z nejvýchodnějších a Victoria naopak nejzápadnějších měst Kanady. Celkem ujel HitchBOT stopem více než 6000 km. Na cestu vyrazil 27. července a 22. srpna už dorazil na druhý konec země, kde dokonce zažil velkou uvítací party.

Lidé mají roboty rádi

Zábavný experiment ukázal, jak se zachová člověk, když se nečekaně střetne s robotem. Pro robota to dopadlo víc než dobře. Jediný, komu se robůtek nejspíš nelíbil, byli opravdoví stopaři čekající u krajnice se vztyčeným palcem třeba celý den, než je někdo nabere.

 

 

RoboSimian: Lidoop záchranář

RoboSimian: Lidoop záchranář

Zábavná věda: Jak se staví roboti

Zábavná věda: Jak se staví roboti

Samoskládací robot: Lidstvo je mu k ničemu

Samoskládací robot: Lidstvo je mu k ničemu

Klíčová slova:
robot
 

Články odjinud