Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?

Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?
Sdílej
 
Google už dávno překročil hranice internetu. Ve svém výzkumném centru vyvíjí auta bez řidiče, robopošťáky nebo třeba elektronickou lžičku.

 

 

Chcete se podívat do firmy Google? Pak musíte zajet do kalifornského města Mountain View. Obří areál Googlu uvidíte hned z dálnice, jenže uvnitř se neskrývají jen kanceláře plné programátorů vlajkové vyhledávací služby. Uvnitř komplexu se nachází i před veřejností ukrytá laboratoř Google X. Vynalézají se v ní fakt super věci.

Originální vynálezy

Výzkumné středisko Google X vzniklo v roce 2010. Dnes patří mezi nejmodernější laboratoře na světě. Právě odsud pochází například brýle Google Glass nebo projekt Loon, který má za pomoci balonů s vysílači šířit internetový signál po celém světě (a o kterém jsme psali nedávno v ábíčku). Google X ale též několik smělých plánů pohřbil. Například raketový baťoh, který byste si nasadili na záda a mohli létat. Nebo vznášedlo ve tvaru skejtu. Ovšem co se doopravdy děje uvnitř laboratoře, ví jen málokdo. Společnost čas od času odhalí nějaký vynález, spousta dalších jich ale probíhá v utajení. Podívejte se s námi na nejaktuálnější projekty, na kterých vědci z laboratoře X právě pracují.

Google zkoumá a co (ne)vyzkoumá? •  Google

Doručovací drony – Project Wing

Laboratoř nedávno veřejně otestovala projekt, na němž předtím dva roky tajně pracovala. Jde o doručovací drony. V pustině australské buše přivezly dvěma farmářům psí pamlsky, které si objednali na internetu. Přestože s bezpilotními pošťáky už experimentuje leckdo, můžeme předpokládat, že ty od Googlu by měly být opravdu spolehlivé. Kromě vývoje samotného stroje se tvůrci snaží přesvědčit zákonodárce, aby mohly drony létat ve městech. To je zatím kvůli bezpečnosti zakázané. Co myslíte, vpustí tahle technologie drony mezi lidi?

Lepší než pošťák? Dron od Googlu doručuje zboží!

Lepší než pošťák? Dron od Googlu doručuje zboží!

Dračí elektrárny – Makani Power

Google před několika měsíci koupil malou kalifornskou firmu Makani Power, která pracuje na technologii létajících větrných elektráren. Jsou jako draci, které pustíte po větru – jen místo špagátu je máte uvázané na kabelu. Turbíny na křídle vyrábí elektřinu. Podle tvůrců jsou takové turbíny výkonnější než pevně ukotvené, a to i v mírném větru. Nevyrobí samozřejmě kdovíjaké množství energie, ale pro malou lokální spotřebu by měla stačit. Draka můžete navíc kdykoli bez starostí stáhnout dolů k zemi.

Google zkoumá a co (ne)vyzkoumá? •  Google

Rozklepané příbory – Lžíce Liftware

Pod křídla Googlu patří i laboratoř, která vyvinula lžíci pro nemocné Parkinsonovou chorobou. To je nemoc centrální nervové soustavy, při které se vám mimo jiné nekontrolovatelně třesou ruce. Není tak jednoduché se důstojně najíst. Lžíce Liftware má v rukojeti čip, který měří váš třas a vhodnými protipohyby ho sníží na přijatelnou úroveň. Nemocní si zase budou moci dát ranní cornflakes. Možná je to drobnost, ale každý stižený Parkinsonovou chorobou to ocení.

Jak se řídí auto bez řidiče?

Jak se řídí auto bez řidiče?

Samořídící auto

O autech, které se na silnici orientují pomocí počítače a GPS, se toho ví asi nejvíc. Upravené Toyoty, jež Google používá, už můžou jezdit v běžném provozu ve třech amerických státech, a pokud nedojde k nějaké katastrofě, bude se tento trend rozšiřovat i do dalších zemí. Kromě toho ale laboratoř letos představila prototyp vlastního auta bez řidiče. Nemá volant ani pedály, ovládá ho výhradně počítač. Kamera na střeše má perfektní přehled o dění okolo auta. Je to prcek, který nepojede zvlášť rychle ani nenabídne žádný okázalý luxus, ale zato by měl sloužit jako dostupný a spolehlivý prostředek pro cesty po městě. Ale zvykneme si na auta bez řidiče?

 

 

Google vs. Facebook: Válka o světový internet

Google vs. Facebook: Válka o světový internet

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Klíčová slova:
google
 

Články odjinud