Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?

Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?
Sdílej
 
Moderní technologie dokáže odpovědět na řadu otázek. Například i na tu, zda je možné komunikovat jen pomocí myšlenek přes celou planetu?

 

 

V jihoindickém městě Tiruvanantapuram si muž nasadí speciální masku pokrytou snímači mozkových vln. Jiný muž si v laboratoři francouzské Univerzity ve Štrasburku dá špunty do uší, aby nic neslyšel, a na oči si nasadí černou pásku. Muž v Indii si v hlavě bezhlesně řekne dvě slova pozdravu, italské "ciao" a španělské "hola". A na druhém konci světa muži bleskne hlavou: Někdo mě zdraví!

Zázraky díky technologii

Teď nepopisujeme svoji představu, jak bude za sto let vypadat skypování. Jde o experiment, který uskutečnil mezinárodní vědecký tým z Harvardovy univerzity a dvou výzkumných laboratoří, francouzské Axilum Robotics a katalánské Starlab. Výsledky pokusu dokázaly, že telepatie (komunikace beze slov jen s pomocí myšlenek) může opravdu existovat. Ne ale jako paranormální jev, o jehož existenci nás přesvědčují fanoušci nadpřirozena, ale díky moderní technologii.

Elektřina v mozku

Jak experiment probíhal? Jak jsme už řekli, zprávu posílal člověk z Indie. Na hlavě měl nasazený elektroencefalogram (EEG), přístroj schopný zaznamenávat mozkovou aktivitu. Možná víte, že neurony v lidském mozku neustále vydávají elektrické signály, které obsahují informace o vnímání okolního světa i nás samotných. Co vidíme, cítíme, myslíme si – všechno to náš mozek zpracováná právě v této podobě. EEG dokáže zaznamenat jejich frekvenci a podle toho rozpoznat, co se právě odehrává v naší hlavě.

 

 

Aktivitu mozku můžeme zaznamenávat jako elektrické vlnění. To je i klíč k digitální telepatii •  Profimedia

 

Věda a telepatie

Věda a telepatie

Myšlenky jako čísla

Přístroj byl bezdrátově propojený s notebookem, který signál převedl do binární soustavy. To je základní jazyk počítačů, který každé sdělení zakóduje do řady jedniček a nul. Data notebook poslal přes internet do počítače ve Francii. Příjemce měl u hlavy další rafinované zařízení, a to transkraniální magnetickou stimulaci (TMS). Zatímco EEG dokáže mapovat mozkové vlny, TMS umí vysílat magnetického signály a přímo jimi ovlivňovat dění v hlavě. Používá se hlavně v psychiatrii. V tomto případě dekódoval soustavu tak, že při jedničce příjemce spatřil záblesk skvětla. Při nule se nedělo nic. Pomocí těchto světelných signálů uvnitř hlavy si příjemce dokázal rozluštit obsah kódu.

Nic drastického

Jde tedy o takovou digitální morseovku. Může se to zdát málo, ale pro začátek jde o fenomenální úspěch. Ani jednomu z účastníků přitom nikdo nemusel do mozku vrtat senzor nebo jakkoli jinak zasahovat do jeho těla. Vše se snímalo bezpečně na dálku. EEG je propojené s počítačem přes Bluetooth, takže si ho stačí nasadit na hlavu jako čapku. Podobně je to s TMS, které je umístěné na křesle podobném tomu zubařskému, jen vás v něm nečeká žádné vrtání. Často si představujeme, že v budoucnosti nahradí smartphony čip v hlavě. Možná to ale bude přesně naopak. Budeme nosit přístroje, ale mluvit už nebudeme. Jen posílat telepatické vzkazy.

 

 

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?

Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?

Tiskne? Mine? Začne? Tiskne!!! Takhle iBox Nano

Tiskne? Mine? Začne? Tiskne!!! Takhle iBox Nano

Klíčová slova:
technika
 

Články odjinud