Ig Nobelova cena: I věda může být bláznivá

Ig Nobelova cena: I věda může být bláznivá
Sdílej
 
Dostat Nobelovu cenu je sen každého vědce. Ig Nobelovu už tolik ne. Jde totiž o ocenění za nejlegračnější výzkumy.

 

 

Cena Ig Nobel je udělována každoročně na Harvardově univerzitě. Jejím účelem je vybrat seriózní vědecké práce, které vyznívají komicky nebo absurdně. Nejde přitom o zesměšňování vědců. Podle tvůrců má lidi nejdříve rozesmát a pak vést k zamyšlení. Letošním cenám kralovala naše země. Dostali jsme hned dvě ocenění. Jedno získal Jaroslav Flegr za výzkum toxoplazmózy, nemoci, která mění vaše myšlení a dá se chytit od koček. Druhé pak dostal český vědecký kolektiv za poznatek, že psi nejradši značkují rohy podél magnetického pole Země. Podívejte se na náš výběr těch nejvtipnějších cen v historii soutěže!

           

Ornitologie, 2006 – Bolí datla hlava?

Co dělá datel? Klove do stromu. Za den to stihne 12 000krát. Vědec Ivan Schwab z Kalifornské univerzity věnoval svou akademickou dráhu zodpovězení otázky, zda ho pak nebolí hlava. A co zjistil? Nebolí.

 

Medicína, 2014 – Slanina nad zlato

Glanzmannova trombastenie je vzácná nemoc, při které vám bez varování může začít nezastavitelně krvácet z nosu. Vědci z amerického Michiganu přišli na to, že nejlépe ho nezastaví žádný moderní preparát, ale tampon do nosu vyrobený ze slaniny.

 

Cena míru, 1999 – Alarm? Radši plamenomet!

Jižní Afriku sužuje kriminalita. Stává se, že řidiče, který zastaví na křižovatce, zloději vytáhnou z auta, ztlučou ho a vůz mu ukradnou. Vynálezce Charl Fourie proto vymyslel efektivní ochranu. Pod dveře umístil silný plamenomet ovladatelný zevnitř. Vysloužil si tak ironickou cenu míru.

 

Výživa, 2006 – Voňavá vanilka

Pravá vanilka je jedno z nejoblíbenějších, ale zároveň nejdražších koření. Používá se do sladkostí a kosmetiky. Často se proto musí vyrábět synteticky. Japonští výzkumníci zjistili, že kvalitní vanilkové aroma lze získat z kravského trusu. Ale hned na to jim došlo, že dort, šampon ani krém s kravincem zase tak dobrý nápad není.

 

Cena míru, 2007 – Nápoj lásky

Lásku, ne válku! To si řekly americké vzdušné síly a rozhodly se vyvinout bombu s chemickou látkou, která by v nepřátelích vyvolala neovladatelnou erotickou touhu. Nepřátelé by se namísto zbraní chopili jeden druhého, a než by jejich vášeň zchladla, území by obsadila americká armáda. Nápad ale zůstal jen na papíře.

 

Technologie, 2001 – Australané objevili kolo

Když chce mít vynálezce jistotu, že jeho objev nikdo neobšlehne, nechá si ho patentovat. Jenže patenty jsou to nejhorší úřadování na světě. John Keogh z Austrálie se rozhodl to dokázat a zažádal o patent pro svůj nový objev „Kruhové zařízení usnadňující dopravu“. Tedy kolo od vozu. Úředník nepoznal, že jde o věc, která se používá už od starověku, a patent na kolo mu bez problému udělil.

 

Veřejné zdraví, 2013 – Kachní pero

Ženy v Thajsku mají ve zvyku mstít se nevěrným manželům tak, že jim uříznou jejich pýchu a vyhodí ji z okna. Tým lékařů se proto rozhodl prozkoumat možnosti opětovného přišití pánského orgánu. Zjistil, že to jde – ale jen za předpokladu, že ho mezitím neozobaly kachny, které běžně hnízdí pod thajskými domy.

 

Medicína, 2004 – Smrtící country

Co zažíváte, když vaši rodiče v autě pustí svoje oblíbené country cédéčko? Pokud na vás začne padat splín, je to v pořádku. Profesor Jim Gundlach z Alabamy (americký zapadákov) zkoumal lokální americká rádia a zjistil, že čím více hrají country, tím více je v daném místě sebevražd. Ale platí to prý jen pro bělochy, jelikož Afroameričané country neposlouchají.

 

Chemie, 1996 – Král grilu

Jak rychle lze ugrilovat burger? Profesor George Coble to zvládl za tři vteřiny. Do grilu nasypal 30 kg uhlí a polil je 11 litry kapalného kyslíku, který se používá hlavně jako palivo do raketoplánů. Plamen, který nastal, byl tak intenzivní, že během okamžiku spálil většinu uhlí a dokonale propekl maso.

 

 

Vychytávka: Projektor Optoma ML1500

Vychytávka: Projektor Optoma ML1500

Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?

Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Klíčová slova:
technika
 

Články odjinud