Fotky na vás žalují! Fotoaparáty mají "otisk prstu"

Fotky na vás žalují! Fotoaparáty mají "otisk prstu"
Sdílej
 
Nové objevy v oblasti zpracovávání digitální fotografie pomohou (nejen) kriminalistům.

 

 

V poslední době hodně slýcháme o bezpečí na internetu a při používání výpočetní techniky obecně. Třeba v takových  smartphonech se skrývá mnoho údajů o nás samotných – SMSky, videa, historie vyhledávání nebo soukromé e-maily. Možná jste ale nevěděli, že i vaše fotky rozhodně nejsou anonymní.

Tajemství Exifu

Klíčem k fotce jsou Exif informace, které ve fotografii nevidíte. Jde třeba o údaje o místě, kde byla fotka pořízena anebo typ přístroje, datum a někdy i sériové číslo telefonu. Pakliže byste se chtěli na všechna Exif data podívat, prožeňte svojí fotku třeba bezplatným prográmkem Exif Reader anebo použijte stránku regex.info/exif.cgi. Objevíte spoustu věcí a zjistíte, že fotka není složena jen z barev. Exif sice lze ze souboru smazat, ale nedávné pokroky v oblasti digitální kriminalistiky ukázaly, že i potom bude fotka nést „otisky prstu“ vašeho mobilu.

Fotoaparát pod mikroskopem

Profesor Nasir Memon z univerzity v New Yorku upozorňuje, že stejně jako každý prst zanechává unikátní otisk, i každý digitální fotoaparát má svoji nezaměnitelnou stopu v podobě grafického šumu. Abychom to lépe pochopili, je potřeba zaměřit se na vznik digitální fotografie: v každém digitálním fotoaparátu, tedy nejen v mobilech, se nachází snímač, jehož rozlišení se udává v megapixelech. Osmimegapixelový fotoaparát bude tedy zachycovat scénu na plošku rozdělenou na osm miliónů miniaturních bodů. Na tento senzor dopadne světlo z fotografované scény a výpočetní jednotka se pak postará o převod těchto údajů do digitální podoby.

 

Fotoaparát z mobilního telefonu pěkně zblízka •  Profimedia

 

Jak to funguje: Fotografický čip "zevnitř"

Jak to funguje: Fotografický čip "zevnitř"

Každý je jiný

Výše popsaný proces však není bezchybný. Při výrobě čipu pro digitální fotoaparát totiž vznikají mikroskopické nepřesnosti. Každý snímač je tím pádem trochu jiný a zanechává pak na pořízených fotografiích unikátní šum. Běžným okem je zcela neviditelný. Speciální software ale dokáže tyhle nepřesnosti odhalit. Policista pak například může vzít fotoaparát podezřelého, vyfotit s ním libovolnou scénu a pomocí počítače porovnat digitální šum s dříve pořízenou fotografií, která slouží jako důkaz. Následně lze s téměř stoprocentní jistotou určit, zda byly obě fotografie pořízeny stejným přístrojem.

Jak zamést stopy

Zbavit se digitální otisku ve fotce je velmi těžké. Dokonce i když ji pozměníte v grafickém editoru typu GIMP, vždy bude existovat šance, že vrozená „vada“ snímače zůstane v obrázku zachována. Profesor Memon nakonec nalezl způsob, jak fotografie téměř zcela zbavit stop – klíč spočívá v tom, že z fotografie odstraníte několik sloupců či řádků o tloušťce jednoho pixelu, čímž obrázek narušíte natolik, že zmíněný analytický software bude prakticky bez šance. Minimálně do doby, než kriminalisté vymyslí chytřejší řešení.

Opatrnost především!

Memon a další specialisté na kybernetickou bezpečnost již vytvořili algoritmus, který dokáže sesbírat veřejně dostupné obrázky z Facebooku, Twitteru, Instagramu a dalších sítí, porovnat je mezi sebou a na základě toho určit, které fotografie byly pořízeny stejným foťákem. Je to děsivé i užitečné zároveň – představte si, že byste dokázali najít zloděje jenom díky tomu, že na internet nahrál pár fotografií pořízených ukradeným přístrojem.

 

 

Nejdetailnější fotorealistická mapa Antarktidy

Nejdetailnější fotorealistická mapa Antarktidy

Konec Los Angeles? Ohnivé peklo v centru velkoměsta

Konec Los Angeles? Ohnivé peklo v centru velkoměsta

Galerie: Nejstarší stromy na Zemi jsou jako z jiné planety

Galerie: Nejstarší stromy na Zemi jsou jako z jiné planety

Klíčová slova:
foceni, fotografie, fotoaparat
 

Články odjinud