Hologramy jako živé: Sci-fi technologie? Kdepak, starý trik!

Hologramy jako živé: Sci-fi technologie? Kdepak, starý trik!
Sdílej
 
Hologram je tajemné slovíčko, které poslední době slýcháme čím dál častěji. Všechno začalo, když zesnulý rapper Tupacožil na festivalu Coachella v Kalifornii. Jak? Díky hologramům! Co vlastně toto slovo znamená a jak hologramy fungují? Není to žádná sci-fi technologie, ale starý trik. Nejspíš budete překvapeni, jak jednoduché to je.

 

Jednoduše řečeno je hologram 3D záznam obrazu. Je to podobné médium jako fotka nebo film ve dvou rozměrech, jen je navíc plastický. Určitě jste se už setkali s holografickou samolepkou. To je ovšem nepravý hologram, při jehož výrobě se obrázek jen obohatí o jednu nebo dvě vrstvy viditelné z odlišných úhlů pohledu, aby vznikla iluze trojrozměrnosti. Pravý hologram je doopravdy 3D. Právě takový, jaký znáte třeba z Hvězdných válek.

Díky hologramům povstal Tupac

V poslední době začínají hologramy ožívat na hudební scéně. Všechno začalo s rapperem Tupacem v roce 2012 na festivalu Coachella v Kalifornii. Umělec, který byl toho času už šestnáct let po smrti, se připojil ke koncertu dalších slavných (a zatím živých) bratrů v rapu Dr. Dre a Snoop Dogga. Loni v létě pro změnu znovu ožil král popu Michael Jackson na předávání cen hudebního časopisu Billboard. Kromě virtuální iluze zpěváků, které už bychom jinak neměli možnost nikdy vidět, ale taky frčí čistě virtuální hudebníci.

Žádná Gorilla! Japonská virtuální zpěvačka Miku v akci

Žádná Gorilla! Japonská virtuální zpěvačka Miku v akci

Japonské sci-fi pop stars

Nepřekvapí, že největší popularitě se těší v Japonsku, zemi, kde se zcela přirozeně prolíná svět skutečný s virtuálním. Nejznámější je zpěvačka Miku Hatsune. Na koncertech ji doprovází živá kapela a ona do toho tančí a zpívá svým syntetickým hlasem. Stvořila ji společnost Crypton Future Media, která vyvíjí počítačové hlasy pro hry, počítače a elektronické hudební nástroje. Miku je tedy taková chodicí reklama. Ale zřejmě to nikomu nevadí. Virtuální dívka se zelenými pačesy předskakovala Lady Gaga, zazpívala si s Pharrellem Williamsem a na Facebooku ji sleduje více než 2,5 milionu lidí.

Staré triky, čáry máry

Zdá se, že na holografické zpěváky si rychle zvykáme. Ve skutečnosti je ale celý povyk kolem nich tak trochu zbytečný. Nejde totiž o zázrak moderní technologie, ale pouze starý trik, který používali iluzionisté už před dávnými časy. Říká se mu Pepperův duch a poprvé byl popsán už v 16. století. Zpopularizoval ho pak britský vynálezce John Henry Pepper v roce 1862 při divadelním představení o duchovi, který se o vánočních svátcích zjevuje jednomu nebohému učiteli chemie.

Hologramy jako popové hvězdy •  Profimedia

Jak funguje hologram?

Technicky není Pepperův duch nic složitého. Pod pódiem je ukrytá místnost. V ní je silně nasvícený duch. Před ním je umístěná soustava nakloněných skel, která jeho výrazný obraz odráží na pódium. Trik zůstal dodneška v principu stejný, jen se zlepšila technologie. Už není potřeba budovat tajnou místnost. Stačí zavěsit na strop projektor, který promítá 3D obraz, a v úhlu 45º na pódium postavit moderní projekční fólii Musion Eyeliner. Ta zpěváka promítne v podobě hologramu, jako by tam doopravdy stál. Až se bude příště někdo rozplývat nad dalším zpěvákem povstalým ze záhrobí, můžete mu vysvětlit, že jde jen o roztomilé staré kouzlo!

Na sluneční soustavu se řítí hvězda

Na sluneční soustavu se řítí hvězda

Spider-Man + Avengers! 28 věcí, které nás čekají

Spider-Man + Avengers! 28 věcí, které nás čekají

Plány na víkend: Vesmírné lodě, stíhačky a stavby "zevnitř"

Plány na víkend: Vesmírné lodě, stíhačky a stavby "zevnitř"

Klíčová slova:
technika, hologram
 

Články odjinud