Ocean Spiral: Budeme žít pod vodou?

Ocean Spiral: Budeme žít pod vodou?
Sdílej
 
Jak budeme bydlet v budoucnosti? Japonští architekti si myslí, že pod hladinou oceánů.

 

 

O japonské architektonické kanceláři Shimizu jste asi neslyšeli. Přitom patří k největším projektantům továren, nádraží letišť a mostů na světě. Krom toho se věnuje také představám, jak bychom mohli žít v budoucnosti. Od architektů ze Shimizu přišla třeba představa pyramidového města pro milion lidí, vesmírného hotelu nebo sítě kanálů, které by mohly zúrodnit vyprahlé pouště. V nejnovější vizi představují sloupovitou Ocean Spiral – město postavené pod mořskou hladinou.

Zkrocená energie

Základem městského života je elektřina a pitná voda. V případě Ocean Spiral by obojí dokázala zajistit výkonná mořská termální elektrárna. Využívá teplotního rozdílu mezi mělčinou a hlubinou. Teplá voda z mělčiny proudí do vakuové komory, ve které je umístěná turbína. Nízký tlak v komoře přivede vodu k varu a unikající pára roztočí turbínu. Ta pak uvede do pohybu elektrický generátor. Výhodou je, že při odpařování se voda přirozeně zbaví veškeré soli. Pára uniká skrz ústí, kde ji zvenčí chladí ledové proudy z hlubin a mění ji zpět na vodu - pitnou a dokonale čistou. Na mořském dně by pak probíhala těžba obrovských zásob dosud netknutých nerostných surovin.

 

Vrchní část Modré zahrady bude za běžných podmínek viditelná nad hlavinou. Díky prosklené střeše bude uvnitř dostatek světla •  Shimizu Corporation

Podmořské farmy

Inženýři ze Shimiza se domnívají, že problémem by nebylo ani zajištění jídla. Něco by se dalo vypěstovat na vnitřních hydroponických farmách (rostliny rostou ve vodním roztoku namísto hlíny), důraz je ale kladen především na rybí sádky. Hluboké vody netrpí znečištěním a díky nízké teplotě je lze přihřívat pro ryby zvyklé žít v teplejších vodách. Kdyby navíc nějaká ryba unikla, teplotní šok by nepřežila. Nemělo by tak hrozit zamoření oceánu invazivními druhy.

Plovoucí město skutečností?

Skleněnou kouli nazvanou Modrá zahrada, kde by se nacházelo město, mahí stabilizovat balony plněné pískem a vzduchem. Za běžných podmínek by zůstala zhruba z pětiny nad hladinou. V případě nebezpečných tajfunů se ale může celá ponořit. Pro vnější údržbu pak zase vystoupá na hladinu.

Kdy to postaví?

Nápad podmořského města zní směle. Mohl by doopravdy fungovat? Možná ano. Při navrhování Ocean Spiral spolupracovali architekti s výzkumníky a laboratořemi. Veškeré nápady tedy mají vědecký základ. Proměnit je ve skutečnost je ale v současnosti neřešitelný oříšek kvůli vysokým nákladům. Jednou to ale třeba půjde. A vzhledem k rychlému technickému pokroku to nemusí trvat víc než pár let!

 

 

SeaOrbiter:  Nejmodernější podmořský průzkumník

SeaOrbiter: Nejmodernější podmořský průzkumník

Zubaté osobnosti: Žraloci obávaní i milovaní

Zubaté osobnosti: Žraloci obávaní i milovaní

Zpátky na zemi: Vynoření po 73 dnech v hotelu pod mořem

Zpátky na zemi: Vynoření po 73 dnech v hotelu pod mořem

Klíčová slova:
more
 

Články odjinud