Drony cvakají budoucnost: Nahradí foťáky?

Drony cvakají budoucnost: Nahradí foťáky?
Sdílej
 
Místo ovladače chytrý telefon a místo bezcílného létání možnost fotit a natáčet unikátní snímky.

 

 

Drony se pomalu stávají součástí zábavy běžných smrtelníků, včetně dětí jakéhokoliv věku. Jen v Česku jich lítá na 20 tisíc! Existuje však mnoho typů, které se liší využitím, kvalitou či výdrží baterie. Především ale cenou.

S těmito bezpilotními kvadrokoptérami se dá zažít spousta legrace, avšak zatím je to poměrně drahá sranda.

Uvnitř i venku, většinou obojí

S dronem můžeš skotačit, kde se ti zamane. Tedy skoro. Je důležité si promyslet, jak a kde chceš zařízení užívat. V nabídce jsou drony na vnitřní i vnější využití. Většina zvládá obojí. Součástí drona nemusí nutně být kvalitní kamera. Pokud chceš mít unikátní fotky či videa, určitě si budeš muset připlatit.

 

Vyzkoušeli jsme drony: K dispozici jsme měli dva drony, kvadro- a hexakoptéru. Na jedné byl zavěšen outdoorový fotoaparát GoPro HERO a na druhé kamera Mobius ActionCam. Oba drony měly rozpětí ramen přes půl metru, takže když vzlétly, byl to zvuk jako v úlu plném rozzuřených včel. •  Honza Mudra

 

Kvalita rozhoduje. I zde se vyplatí důvěřovat známější značce. Méně prověřené drony mají venku problémy, dosah bývá maximálně 80 metrů a létat vydrží jen pár minut. Pokud koupíš dražší model, můžeš ho hnát po venku libovolně daleko a baterka vydrží i přes 20 minut. Určitě se vyplatí si pořídit náhradní baterii, jelikož těch pár minut létání uběhne jako nic.

Nakonec cena

Nejlevnější drony se dají sehnat už od tisícovky, ale nečekej žádné velké zázraky - se stroji do 10 tisíc se zkrátka jen učíme létat. Fotky a videa nejsou v ideální kvalitě. Pokud od drona chceš víc, musíš sáhnout hlouběji do kapsy.

Dron do 20 tisíc je vybavený kamerou s víceosou stabilizací a pokročilejší elektronikou. Dražší modely kolem 50 tisíc se dají označit už za poloprofesionální. Například filmaři užívají drony na zakázku a jejich cena je srovnatelná s ojetým autem v dobrém stavu. Vývoj jde však stále dopředu, a tak můžeme očekávat, že drony budou ještě dostupnější!

 

Více o dronech:


Dronie? Přeci selfie v nebesích!

Dronie? Přeci selfie v nebesích!

Pošťák budoucnosti: Robotická jednokolka

Pošťák budoucnosti: Robotická jednokolka

GL-10: Namydlený blesk

GL-10: Namydlený blesk

 

Články odjinud