Korály z 3D tiskáren: Vytiskneme si pobřeží?

Korály z 3D tiskáren: Vytiskneme si pobřeží?
Sdílej
 
Moderní technologie zachráňuje mizející korálové útesy

 

 

Alarmující úbytek korálových útesů, ať už je na vině stoupající teplota oceánů, jejich pokračující znečišťování nebo strhávání korálů rybářskými sítěmi, znepokojuje většinu přímořských států. Nechte korály zaniknout a z živoucího podvodního světa máte v okamžení studený a mokrý hřbitov. Již dlouho se proto korálové útesy obnovují pomocí umělých struktur, třeba betonových bloků nebo úmyslným potápěním lodních vraků do pobřežních vod. Tyto náhražky mají jednu hlavní nevýhodu: Proměna na fungující útočiště pro podmořskou faunu a flóru trvá příliš dlouho. V poslední době se ale začala prosazovat technologie, která tento neduh dokáže vyřešit. Technologie 3D tisku.

Korály v daňovém ráji

Pobřeží evropského státu Monako nabízí fantastické možnosti pro potápěče. Nebo spíš nabízelo. I Monako totiž bojuje s následky vymírání korálů kolem svých mořských hranic.  Nadace Prince Alberta II. proto oslovila nizozemskou společnost Boskalis, která se na záchranu korálových útesů specializuje. Nizozemci odpověděli neobvyklým a odvážným řešením. Projekt se skládá z šesti kusů korálového útesu, které se tisknou na 3D tiskárně a budou umístěny v mořské rezervaci Larvotto. I když by se počet útesů mohl zdát nicotný, každý „dílek“ vzdáleně připomínající houbu má v průměru dva metry, měří metr na výšku a váží přibližně 2,5 tuny.

 

 

Tisk je zisk! •  archiv

Písek a smůla

3D tiskárna, jakou možná už máte doma, používá pro tisk nejčastěji polyesterové struny. Takový materiál se do podmořského světa nehodí – je ekologicky škodlivý. Inženýři proto přišli s hmotou, v níž je smíchán písek z alpských Dolomitů se zdravotně a ekologicky nezávadným pryskyřičným pojivem. Speciální a přírodní stavební materiál tedy máme, ale potřebujeme i velkou tiskárnu. Korálové útesy jsou rozměrné a tisknout se dají jedině na průmyslové 3D tiskárně, která má mnohametrové rozměry. Takovou vlastní společnost D-Shape, která s ní hodlá tisknout i domy nebo měsíční základnu. Jeden kousek korálového útesu dokáže obří tiskárna vytvořit zhruba za 13 hodin. Tvar je navržen tak, aby zajistil pohodlí pro různé typy květeny i živočichů a zabydlení těchto útvarů by mělo proběhnout mnohonásobně rychleji.

Ryby mají radost

Hotové díly se z tovární haly transportují kamionem do monackého přístavu Hercules. Tam korály tým zkušených potápěčů zavěsí na bóje-balony. Vlečná loď odpluje s bójemi na místo určení, kde se z balonů vypustí vzduch a korály zvolna dosednou na mořské dno zhruba v hloubce 27 metrů. V následujících dvou letech má probíhat intenzivní pozorování, které ukáže, jak si uměle vytvořený domov pro podmořskou květenu i zvířenu povede.

A co zbytek světa?

Aktivity firmy Boskalis v Monaku nejsou ojedinělé. Na celém světě se vlády a soukromé společnosti snaží zachránit přírodní bohatství pobřežních vod. Australská Sustainable Oceans International nabízí své služby všem, kdo chtějí snížit dopady těžby v pobřežních vodách. Stejně jako Boskalis používají 3D tisk pro tvorbu umělých korálových útesů. Bahrajnská společnost Reef Arabia vám tvar útesu nadesignuje na míru podle toho, kde ho potřebujete umístit, vytiskne a doručí na místo. V budoucnu se tak možná setkáme s korálovými útesy i tam, kde byla dříve jen podmořská pustina.

 

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Překvapení: 3D tiskárna zachraňuje korály!

Překvapení: 3D tiskárna zachraňuje korály!

Krása korálových útesů: Postavíme si nové?

Krása korálových útesů: Postavíme si nové?

Vytištený motor: Najde využití v kosmonautice?

Vytištený motor: Najde využití v kosmonautice?

Klíčová slova:
3d tiskarna, 3d tisk, koral, koralove utesy
 

Články odjinud