Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace
Sdílej
 
Elektromagnetický pulz nadobro zlikviduje jakékoli elektronické zařízení. Proto se stává nejobávanější zbraní současnosti. Odhalte skrytou sílu EMP a zjistěte, proč je ničitelem moderní civilizace.

 

Svět 21. století se vyznačuje tím, že vzrůstá naše závislost na technologii. Elektřinou už si nejen svítíme, vaříme a topíme, ale často vstáváme s mobilem v ruce a chodíme spát s notebookem na klíně. Co by se stalo, kdyby nám někdo zničehonic všechna elektronická zařízení prostě vypnul? Nastala by apokalypsa?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Novodobá hrozba EMP

Propojenost opravdového a digitální světa si začínají uvědomovat i armádní experti. Věří, že v budoucnosti budou zbraně, které dovedou ochromit jakoukoliv elektroniku, patřit mezi nejdůležitější součást armádní výbavy. Říká se jim elektromagnetické zbraně a debatu o nich nedávno rozvířil John McAfee, slavný americký programátor a tvůrce jednoho z nejúspěšnějších antivirů. Prohlásil, že kdyby někdo zaútočil na Spojené státy elektromagnetickou zbraní, poškodil by digitální a elektrickou infrastrukturu do té míry, že by nastal civilizační kolaps. Do dvou let od útoku by nepřežilo devadesát procent Američanů.

Výbuch atomovky •  archiv

Zabijácký elektromagnetický impulz

Co EMP (elektromagnetický impulz) při nasazení ve válce zničí? V prvé řadě počítače, mobily a všechna smart zařízení. Kromě toho všechna zařízení, která ovládá elektronika (výtahy, odborné přístroje jako třeba lékařské, ale také servery) a moderní dopravní prostředky, jako jsou auta a letadla. Nakonec dovede zlikvidovat i samotné rozvody. To znamená, že po takovém útoku bude potřeba od základů vystavět novou elektrickou síť. Pro lidi je neškodný, ovšem kromě těch, kteří mají například potíže se srdcem a nosí kardiostimulátor.

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

Nečekané dítě atomu

Úvahy o EMP zbrani se poprvé objevily při testování atomových bomb. Elektromagnetický impulz totiž vzniká mimo jiné jako vedlejší efekt při silných explozích. Možná víte, že v 60. letech minulého století Američané odpalovali zkušebně jaderné bomby v neobydlených oblastech jižního Pacifiku. Jednou odpálili nálož tak silnou, že elektromagnetická vlna vyhodila veřejné osvětlení ve městě Honolulu vzdáleném více než tisíc kilometrů od místa výbuchu!

Doufejme, že útok EMP taky nikdy nezažijeme •  archiv

Boeing, Champ a ostatní

Do nedávna byla konstrukce EMP zbraně čistě teoretická. Nyní vědci přicházejí na způsob, jak EMP sestrojit jako samostatnou zbraň. Rusko už před časem oznámilo, že takovou zbraň testuje. O Číně se to šušká a americké bezpečnostní služby dokonce svoji zbraň už představily. Jmenuje se Champ a pochází z dílen leteckého obra Boeing. Jde o raketu, kterou na místo útoku přepraví bombardér.

Má být schopná elektroniku pouze vypnout, nikoli zničit. Tím pádem může asistovat při nenásilném řešení konfliktních situací. Ale kdo ví, jak to bude. Přestože tuhle technologii už nejspíš vlastní velké světové armády, v praxi ji dosud nikdo nepoužil a nejspíš ani doopravdy neví, co všechno může elektromagnetický pulz napáchat.

Doufejme, že se nikdy nepřesvědčíme na vlastní kůži. 

Jak útočí EMP zbraň?

Jak útočí EMP zbraň?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

 

Články odjinud