Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?
Sdílej
 
Přemýšlet o pohromách je v módě. Sci-fi knížky pohltilo téma života lidí po konci civilizace a v počítačových hrách je boj o přežití čím dál oblíbenější žánr. Kdo by doopravdy obstál?

 

Co by se stalo doopravdy, kdyby přišla nějaká pohroma? Záleží na tom, kde by vypukla. Některé země jsou perfektně připravené.

Jednoznačně nejlépe je na tom Švýcarsko. Švýcaři provrtali Alpy hustou sítí protiatomových krytů, do kterých se v případě potřeby schová celý národ – tedy přes 8 milionů lidí. Celkem byste našli víc než 300 tisíc krytů. Ve strachu z jaderné války dokonce vláda vydala nařízení, že ke každému novému domu musí být přistavěn kryt pro všechny obyvatele.

Luxus po apokalypse: Dokonalý kryt s podzemním tobogánem

Luxus po apokalypse: Dokonalý kryt s podzemním tobogánem

Zaútočí zombie?

Švýcarská starostlivost vás možná zaskočila. Na nepříjemnou budoucnost se ale nepřipravují sami. Spoustu plánů na apokalypsu mají také Američané. Před pár lety zveřejnilo ministerstvo obrany plán, jak postupovat v případě, že propukne epidemie zombies.

Je nutné dodat, že šlo o nadsázku. Dokument sloužil jako učebnice plánování ozbrojeného zásahu pro studenty vojenské akademie a nemrtví tu útočili jen proto, aby byla výuka zábavnější. Nicméně pokud by zombie apokalypsa doopravdy nastala, oficiální příručka k přežití je už vytištěná.

MOZKÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ •  archiv

EMP a nechráněná elektřina

Americká armádní agentura DARPA oznámila, že nejcitlivější část naší civilizace je elektrická síť. Pokud by nás někdo odstřihnul od elektřiny, způsobilo by to ohromnou paseku a mohlo snadno odstartovat další sérii katastrof (psali jsme o nich v článku o síle EMP - odkaz najdete pod tímto odstavcem).

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Agentura zjistila, že spousta počítačů v jaderných elektrárnách s přístupem k řízení reaktoru se dá prolomit tím nejjednodušším továrním heslem „1234“. DARPA proto chce vyvinout systém schopný vyřazenou síť během pár dní znovu obnovit.

Apokalypsa v České republice

Pokud by nějaká katastrofa nastala v České republice, kdo by zasáhnul? V první řadě armáda. Ta řešení katastrofických scénářů, jako jsou živelné pohromy nebo havárie elektráren či velkých chemických podniků, pravidelně trénuje.

V případě nutnosti jsou připraveni pomoci i hasiči, jejichž výcvik také zahrnuje řešení podobných problémů. V praxi je použili třeba při velkých povodních v letech 1997 a 2002, při nichž přišlo o domov více než 200 tisíc lidí.

Pak to může vypadat jako ve hře Borderlands •  archiv

Specialisté v pohotovosti

V celé České republice je k dispozici řada specialistů připravených zasáhnout v případě chemického, biologického nebo jaderného útoku.

Pokud by například někdo objevil podezřelý balíček, u něhož by hrozilo, že obsahuje smrtelnou infekci nebo radioaktivní látku, během pár hodin u něj bude tým odborníků v moderní biologické laboratoři na čtyřech kolech.

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Přes připravenost specialistů ale nikdo nedokáže přesně odhadnout, co nás v budoucnu čeká. Pokud chcete být připravení i na ten nejhorší scénář, přečtěte si naše tipy na přežití po apokalypse. Snad se vám ale nebudou nikdy hodit!

Tipy na přežití po apokalypse:

Jídlo v konzervě vydrží až 10 let •  Pixabay

Jídlo, co vydrží nejdéle

Burákové máslo – 5 let

Ovesné vločky – 8 let

Konzerva – 10 let

Sušené mléko – 20 let

Luštěniny – 30 let

Rýže – 30 let

Med – neomezeně

Instantní káva a čaj – neomezeně

Hlavní je přežít •  archiv

Univerzální výbava pro přežití

Velký nůž nebo sekera

Zapalovač

Izotermická přikrývka

LED čelovka

Čisticí tablety na vodu

Nerezová miska na jídlo

Kapesní lékárnička
Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Nácvik života na Marsu: Jak přežít na Rudé planetě

Nácvik života na Marsu: Jak přežít na Rudé planetě

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

 

 

Články odjinud