FlyShip: Létající loď je tady! Všichni na palubu!

FlyShip: Létající loď je tady! Všichni na palubu!
Sdílej
 
Důležitá zpráva pro všechny námořníky: Plavidlo nové generace je letadlo!

 

Pokud jste někdy trávili prázdniny na mořských ostrovech, určitě víte, že mezi nimi neustále plují trajekty – tedy speciální lodě pro pasažéry. Jenže takový trajekt je pomalý, neekologický a ohrožuje ho rozbouřené moře. Parta německých inženýrů proto navrhla stroj, který dokáže po moři nejen plout, ale i nad ním létat.

Fyzikální kouzlo

Projekt se jmenuje FlyShip a možná vás napadlo, že jde o hydroplán, tedy letadlo schopné vzlétat a přistávat na vodě. Je to ale jinak: FlyShip je kombinací letounu, lodě a vznášedla. Strojům s těmito vlastnostmi se říká trochu děsivým slovem ekranoplán. Využívají zákonitosti aerodynamiky, které se říká přízemní efekt. Dobře ho znají všichni piloti. Těsně před přistáním vzroste mezi zemí a strojem tlak a letadlo chvíli vypadá, jako by se dosednutí vší silou bránilo.

Nevyužitý nápad

Tohoto efektu využívají právě ekranoplány. Mohou plout po vodě jako loď, ale když je potřeba, vznesou se do výšky několika málo metrů nad hladinou. Jako první s nimi začala experimentovat ruská armáda v šedesátých letech minulého století, ale kvůli obtížnému ovládání nakonec projekt opustila. Dnes máme k dispozici modernější technologii a princip ekranoplánu začíná být znovu atraktivní. Designéři FlyShip například tvrdí, že výšku i náklon od země bude regulovat počítač tak, aby se stroj mohl pohodlně a bezpečně řídit.


Ekranoplán KM: Kaspické monstrum na vlastní oči

Ekranoplán KM: Kaspické monstrum na vlastní oči

Rychlý a obratný

FlyShip bude sloužit hlavně pro přepravu nákladu a osob. Těch by se do něj měla vejít až stovka. Aby vzlétl, stačí mu vodní plocha o délce 500 metrů. Podobné je to s přistáním, kde si vystačí s 600 metry. Maximální rychlost bude 250 km/h a další výhodou je nízká spotřeba. Za hodinu spořádá zhruba 270 litrů paliva, tedy přibližně desetkrát méně než malé dopravní letadlo.

Univerzální mašina

FlyShip lze vyrobit v civilní verzi se sedačkami nebo s kabinou přepravě nákladu. Výrobce proto počítá s tím, že by FlyShip mohla nahradit trajekty na mořských souostrovích. A když by zrovna nebyla „sezona,“ rozvážela by mezi ostrovy zásoby. Ruce při pohledu na námořní novinku svrbí i pobřežní stráž, pro niž může sloužit jako rychlé zásahové vozidlo. FlyShip čeká ještě mnoho testů, ale snad ho brzy uvidíme v akci na vlastní oči. Průlet těsně nad hladinou moře v rychlosti Formule 1 totiž musí být nejen praktický způsob cestování, ale i fantastický zážitek!



Obojživelný pásák: Nejdrsnější transportér a fakt nevšední stroj

Obojživelný pásák: Nejdrsnější transportér a fakt nevšední stroj

Podivný vynález: Super rychlý obojživelník

Podivný vynález: Super rychlý obojživelník

 

Články odjinud