Konec Černého jestřába: Vrtulníky nové generace

Konec Černého jestřába: Vrtulníky nové generace
Sdílej
 
Americká armáda hledá náhradu legendárních helikoptér Black Hawk (Černý jestřáb). Finalisty soutěže jsou dva vrtulníky nové generace s nevšední konstrukcí.

 

Jak má vypadat vrtulník blízké budoucnosti? Armáda má jasno. V porovnání se současnými stroji by měl být minimálně o polovinu rychlejší, obratnější a spolehlivější. Vojáci kladou důraz i na jednodušší údržbu, pohodlnější pilotování, vyšší nosnost, delší dolet a ekologičtější provoz. Takové podmínky splňují dva stroje, které se nyní testují a brzy vzlétnou na zkušební lety.

Spolupráce gigantů

První helikoptéra vzniká ve spolupráci dvou tradičních leteckých výrobců. Prvním je Boeing, tvůrce AH-64 Apache, druhým pak Sikorsky, který vyvinul legendární UH-60 Black Hawk. Výsledek jejich spojení má název SB-1 Defiant. Jeho přednostmi by měla být ovladatelnost, obratnost a bleskové zrychlení. Kromě čtyř členů posádky se do něj vejde 12 vojáků. 

 

Moderní vynález: Elektrické letadlo Lilium pro každého

Moderní vynález: Elektrické letadlo Lilium pro každého

Dvouvrtulák

Defiant má koaxiální rotory. To znamená, že hlavní vrtule jsou umístěné nad sebou a točí se proti sobě. Přináší to hned několik výhod. Helikoptéra má lepší stabilitu, snáze se s ní manévruje a kvůli dvěma vrtulím uveze více nákladu s nižší spotřebou paliva. Nevýhodou je složitost systému a náchylnost k poruchám. Proto ho dnes používá jen ruský výrobce Kamov – ačkoli první návrh na stroj s koaxiálními rotory vznikl už v roce 1859.

Konvertoplán

Druhého kandidáta na armádní helikoptéru budoucnosti připravuje texaská Bell Helicopter. Stojí například za modelem OH-58 Kiowa – jedním ze symbolů války ve Vietnamu. Nový stroj nazvaný V-280 Valor má také dvě vrtule, nikoli ale nad sebou, nýbrž vedle sebe. Takovýmto letounům se říká konvertoplány. Při vzletu nebo přistání pilot otočí vrtule nahoru, při letu se pak sklopí dopředu. Valor má předchůdce v modelu V-22 Osprey, který už několik let americká armáda používá.

Kdo se prosadí?

Nový konvertoplán by měl vynikat zejména v rychlosti (až 520 km/h) a doletu (až 3900 km na jednu nádrž). I při náročných misích, kdy je spotřeba paliva větší, doletí až 1500 km daleko. Oproti současným Black Hawkům tak létá bezmála dvojnásobnou rychlostí a pokryje více než dvojnásobnou oblast. Uveze 11 vojáků nebo přes 5 tun nákladu. Který z vrtulníků uspěje? Nechme se překvapit – odpověď bychom měli znát příští rok. Už dnes ale víme, že vrtulníky a stroje spojující vlastnosti letadel a helikoptér budou hrát ve vzdušných silách čím dál větší roli.

 

Nejlepší helikoptéry dneška

USA: Boeing AH-64E Apache

Vrtulník Apache slouží americké armádě už třicet let. Inženýři ho neustále vylepšují, takže současná, v pořadí pátá verze nabízí moderní vybavení. Patří mezi ně pokročilá digitální komunikace, řídicí centrála pro drony či možnost plnohodnotně pilotovat stroj jen podle dat na přístrojích – aniž byste se museli podívat z kabiny.

Vrtulník Apache •  archiv

Evropa: Airbus Tiger

Nejlepší evropská helikoptéra se zrodila ve francouzsko-německé spolupráci. Původně měla sloužit v boji proti tankům pro případ, že by Evropu chtělo ohrozit Rusko. Nakonec vznikl víceúčelový útočný vrtulník. Tiger patří k nejspolehlivějším a zároveň technicky nejpokročilejším strojům dneška. Pro nepřítele je nesmírně těžké zachytit ho na radaru, a když se mu to podaří, musí prorazit trup z extrémně odolné sloučeniny kevlaru, hliníku a titanu.

Vrtulník Airbus Tiger •  archiv

Čína: CAIC Z-10

První čínský vojenský vrtulník Z-10 poprvé vzlétl v roce 2003. Konstrukci navrhla pro Čínu ruská společnost Kamov. Ve vývoji pomáhali i evropští výrobci, jelikož Číňané mají dlouhodobě problémy se spolehlivou výrobou špičkových technologií. Po vleklých problémech se ale zrodil vrtulník, který patří k těm nejlepším na světě.

Více o moderních vynálezech najdete tady

Vrtulník Z-10 •  archiv

Podivný vynález: Vrtulník na lidský pohon? Už je ve vývoji!

Podivný vynález: Vrtulník na lidský pohon? Už je ve vývoji!

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

Video se připravuje ...

Muzeum ve Špýru II. - Vrtulník MI-8 a Antonov 22 • Zdroj: ABC

 

Články odjinud