Robotický den: Jak závodily inteligentní stroje

Robotický den: Jak závodily inteligentní stroje
Sdílej
 
Kdo ukradne víc kečupu nebo přepere druhého v ringu? I v tom poměřovali síly roboti českých konstruktérů.

 

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě proběhl v červnu 13. ročník Robotického dne. Jde o soutěž, v níž se utkali  podomácku vyrobení roboti v několika disciplínách. Krom toho byli k vidění stroje žáků a studentů, kteří se v nují programování. Pokud sami stavíte roboty, mohli jste pro ně koupit různé motory, šasí a další komponenty a dozvědět se praktické rady jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Byla to prostě parádní akce pro fanoušky robotiky. Už se těšíme na další ročník!

Zachraň medvěda!

Plyšový medvěd se ztratil v bludišti a může ho zachránit pouze váš robot. Tak by mohl znít úvodní příběh závodu Bear Rescue. Soutěžící mají za úkol sestrojit robota, který projede bludištěm, čapne medvěda a odveze ho do bezpečí. Závod má dvě varianty. V jednodušší ovládáte robota na dálku. V té těžší se musí bludištěm proplést sám s pomocí vlastních senzorů.

Robotický den 2016 •  Tomáš Haimann, Luboš Svoboda - MFF UK

Zloději kečupu

Ve skladu je hromada plechovek kečupu a dva roboti. Kdo jich posbírá během tří minut co nejvíc? Je to docela napínavé. Roboti jsou plně autonomní. To znamená, že je nemůžete při závodě ovládat. Krást plechovky, které si už soupeř odvezl k sobě, je dovoleno!

Robodráha

Tato disciplína patří k naprostým klasikám, které nesmí chybět v žádném robotickém klání. Robot musí pečlivě sledovat černou klikatou čáru a projet po ní závodní nejrychleji!

Robotí sumó

V tradičním japonském zápase sumó se dva bojovníci vytlačují z ringu. To samé mají udělat roboti ve speciální aréně. Na rozdíl od sumó bojovníků, kteří váží až 250 kilogramů, mohou roboti vážit nanejvýš půl kila. Přitom ale v sobě musí koncentrovat co nejvíce síly. Ring má průměr 77 centimetrů a hraje se o každou píď. Robotí sumó je velmi populární. Všichni ho chtěli vidět naživo!

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Pomocníci v dopravě

Neustále se hovoří o tom, že naše silnice brzy ovládnou auta bez řidičů. Co když se ale něco pokazí? Přijede Tuto možnost zkoumá soutěž Roadside Assistance. Roboti musí projet závodní dráhou, najít auto a vložit do něj novou baterii. V dalším kole odtahují nabouraný náklaďák a umisťují kolem něj výstražné značky. Nakonec z cesty odklízí vysypaný náklad.

Mechanické dostihy

V disciplíně RoboCarts – Robokáry jde o rychlost. Závody vypadají trochu jako dostihy. Plně autonomní roboti čekají v boxech na start. Pak se vydají po trase se dvěma dlouhými rovinkami a dvěma ostrými šikanami. Ti nejlepší stihnou jedno kolo za pár vteřin!


Robotický den 2016 •  ABC

Jediné pravidlo: Fantazie

Robotický den není jenom o závodech. Spousta mladých inženýrů přijela prezentovat své výtvory v disciplíně nazvané Free Style. Porota hodnotila fantazii a zručnost konstruktérů. Byl tu například stroj na recyklaci odpadků, pohyblivý model planet obíhajících kolem Slunce nebo robovčela opylující květy. Skvělé bylo i to, že jste si mohli rovnou popovídat s tvůrci modelů!

www.robotickyden.cz

Oblečte si robota! Jak? Dozvíte se tady

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Japonští androidé vezmou moderátorům práci

Japonští androidé vezmou moderátorům práci

Klíčová slova:
robot, reportáž, vynález, Robotický den
 

Články odjinud