PET-MAT: Ať žije nábytek z odpadků!

PET-MAT: Ať žije nábytek z odpadků!
Sdílej
 
Z použitých plastových lahví lze udělat třeba gauč nebo vánoční stromeček.

 

Plastové lahve neboli "PETky" pronikly do běžného života v šedesátých letech minulého století. Tento materiál vyniká nízkou cenou, lehkostí a odolností. Použité lahve se však staly hotovou ekologickou katastrofou. Za několik desítek let bylo PETek vyrobeno tolik, že není šance se jich v dohledné době zbavit. Proč je nevyužít k něčemu užitečnému? Kromě ekologů tahle otázka zaujala i architekty. Odpověděli stavbou přístřešku proti slunci, pavilonem nebo klidně celým domem z polyesteru. V Česku se podobnému využití věnuje studio PET-MAT na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Hranatá ekolahev

První návrh, který PET-MAT představil, byl nový tvar plastové lahve na pití. Jmenuje se PET(b)rick. Vypadá trochu jako Lego kostička a má objem 0,6 litrů. Vyrobená je 100% ze starých PETek (většina současných lahví má podíl recyklovaného plastu okolo 10 %). Kvůli svému tvaru je skladnější než klasická válcovitá lahev. Co je ale ještě lepší: Po použití je můžete skládat do sebe a stavět z nich cokoli, co zrovna potřebujete.

Silnice z plastu: Budoucnost dopravy PlasticRoad

Silnice z plastu: Budoucnost dopravy PlasticRoad

Co s ní?

Jednou z nejjednodušších věcí, které si můžete z hranatých PET lahví postavit, je pohodlné sedátko. Díky tomu, že se vaše váha rozloží mezi desítky krychliček, unese více než 1400 kg. To znamená, že by na něm mohl sedět i dospělý lední medvěd. Přitom je sedátko lehoučké a dá se snadno přenášet. Velkou výhodou plastových cihel je jejich průhlednost. Stačí do nich dát pár malých LED diod a lavička v parku se rozsvítí jako vánoční stromeček.

Plastové Vánoce

A vánoční stromeček patří mezi další skvělé nápady, jak naložit s plastem. Pět metrů vysoký PETree vyrostl o loňských svátcích v pražských Dejvicích. Nepadl kvůli němu žádný strom, zato se využilo 12 tisíc plastových lahví, které pomohlo posbírat osm středních a jedna základní škola. Za odměnu pak mohli žáci stromeček ozdobit. Vidíte – i na základce se můžete zapojit do projektů, které zkrášlí vaše okolí a uleví planetě.

Nový tvar plastové lahve podle PET-MAT. Hodí se i na stavbu! •  PET-MAT

PET-MAT: Čeho se dočkáme?

Studio PET-MAT v současné době pracuje na pětimetrové soše anděla, která bude stát na náměstí Míru v Jindřichově Hradci. Ponese jméno PETAnděl a uvítá o prvním adventním víkendu blížící se svátky. Materiál, tedy staré PETky, pomohou sesbírat opět školáci. Kromě toho vyvíjí studio i stavebnici pro děti. Kdy se dočkáme recyklovaného nábytku v běžném životě? Brzy snad ano. PET-MAT připravuje první objednávku na prodejní pult v knihkupectví ČVUT. Brzy také chtějí vyzkoušet, jak se bude lidem zamlouvat PETkový nábytek v sauně a u bazénu.

Ničit nábytek dovoleno!

Nábytek z použitých lahví je vynikající nápad. Nejen proto, že nám pomůže zužitkovat odpad, se kterým neumíme naložit. Také je levný a každý si ho může poskládat do velikosti, kterou potřebuje. Když se část poškodí, snadno ji nahradíte a prasklou lahev hodíte do žlutého kontejneru. A ačkoli je pravda, že doma by nábytek z PETek chtěl jen málokdo, třeba ve škole si to představit dovedeme. Když o přestávce něco zničíte, stačí to ještě před hodinou spravit lahví od svačiny!

Plastový kostitřas z 21. století najdete tady


8 děsivých čísel o plastu

500 let trvá, než se plast rozloží

1 milion ptáků ročně zabije plast v oceánech

50 miliard PET lahví se vyrobí ročně

500 miliard igelitek se spotřebuje za rok

8 milionů tun plastu skončí ročně v mořích

80% plastových lahví se ve světě nezrecykluje

5 litrů vody je potřeba k výrobě litrové PET lahve

22 procent kytovců má v těle částečky plastu

Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys

Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys

Igráček má čtyřicítku na krku: Jak se rodí?

Igráček má čtyřicítku na krku: Jak se rodí?

Klíčová slova:
plast, vynález, PET-MAT, plastové lahve, petky
 

Články odjinud