Kosmické částice luští záhadu pyramid

Kosmické částice luští záhadu pyramid
Sdílej
 
Zda uvnitř velké pyramidy v egyptské Gíze leží tajné komnaty, to je otázka, kterou archeologové řeší už dlouho. Nyní sáhli po pomoci z kosmických částic!

 

Vnitřek Cheopsovy pyramidy v Gíze je jednou velkou záhadou. Na to, jaká kamenná masa jí tvoří, je uvnitř překvapivě málo chodeb a místností. Dráždivá otázka, zda se za zdmi pyramidy skrývají další prostory, možná bude brzy odpovězena. Skupina vědců a inženýrů y projektu ScanPyramids oznámila, že s pomocí speciálních přístrojů odhalila umístění doposud neznámé chodby.

Pomoc z kosmu

Slyšeli jste o mionech? Jde o kosmické částice, kterých za minutu dopadne na metr čtverečný zemského povrchu přibližně deset tisíc. Ve své dráze pokračují i po dopadu, ale tlustá vrstva zeminy nebo kamene je dokáže pohltit. Jde o jedinečné částice, které fyzici umí najít s pomocí miografie. A právě vysoce specializované hliníkové miografy použili v Gíze. Dalo by se říci, že postavili takový "kosmický rentgen", na kterém přímo uvnitř pyramidy měřili po dobu 67 dní aktivitu mionů. Podle hustoty dopadu se nyní domnívají, že našli místa, kde dopadají častěji než jinde – tím pádem naznačují, kde je méně kamene. Tím se odkrývá možnost, že by mohlo jít o místnost nebo dokonce napůl zasypanou chodbu nebo místnost.

Tak se měřily miony v Lomené pyramidě v Dahšúru u Gízy!

Záhada na severu

Ta by se podle všech náznaků měla nacházet pod severní stěnou pyramidy. Najdete na ní částečně zhroucenou sekci, která odkrývá o sebe vzepřené kamenné desky. Vypadají trochu jako písmeno A. Nejde o nic výjimečného, podobná technika byla při stavbě pyramid používána pro stabilizaci stavby. Na toto místo se vědci s miografy zaměřili proto, že podle výsledků předešlého měření věděli, že zde dochází k velkým. Miografie jejich podezření potvrdila – něco tam za zdí je.

Hlavně s rozumem!

Nejásejte ale předčasně! Jak podotýkají samotní výzkumníci, může jít o vnitřní zhroucenou část, která vytvořila dutinu anebo o nesrovnalost mezi kameny, která je ve skutečnosti mnohem menší, než to podle měření vypadá. S krumpáči na pyramidu tedy hned tak nenastoupí. Další měření a pozorování budou probíhat do konce roku a s prvními průkaznějšími výsledky se setkáme na začátku toho příštího.

Naskenuj pyramidu

Celý projekt zaštiťuje organizace Scan Pyramids, ve které se potkávají odborníci z egyptských a francouzských univerzit. Společně se snaží odhalit záhady pyramid s použitím těch nejmodernějších technologií. Přispívají tak k rozvoji unikátních archeologických přístrojů, které na mnoha jiných místech na světě mohou pomoci v odhalování záhad minulosti – bez ničivého kopání.

Více o pyramidách:

ScanPyramids: Starý Egypt pod rentgenem

ScanPyramids: Starý Egypt pod rentgenem

Jak se stavěly pyramidy

Jak se stavěly pyramidy

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Robot odhalí tajemství pyramidy

Robot odhalí tajemství pyramidy

 

Články odjinud