Hurikány: Budoucnost zelené energetiky?

Hurikány: Budoucnost zelené energetiky?
Sdílej
 
Hurikány dokáží do života lidí zasáhnout značně drtivě a rozhodně je nepovažujeme za dobrou věc. Japonští inženýři ze společnosti Challenergy však vyvinuli elektrárnu, která dokáže z jednoho pořádného hurikánu načerpat elektřinu pro celé Japonsko na dalších padesát let. Hurikány se tak můžou stát budoucností zelené energetiky.

 

S hurikány nejsou žerty. Každý rok je ve zpravodajství slyšet o jejich pustošivém důsledku na jih Spojených států, Karibik a další oblasti. Patří k nim Japonsko, kde jen tento rok zaznamenali šest hurikánů – rozhodně ne málo! Takový hurikán, ten je na satelitních snímcích dobře vidět jako tlaková níže, která má podobu spirálovitě zakroucených mraků. Pohled ze země ale už tak hezký není. Vítr přesahující rychlost 67 metrů za sekundu odnáší vše, co mu přijde do cesty.

Japonští inženýři ze společnosti Challenergy vyvinuli elektrárnu, která dokáže z jednoho pořádného hurikánu načerpat elektřinu pro celé Japonsko na dalších padesát let •  Challengenergy

Řešení nedostatku energie

Právě síly větru chtějí využít inženýři z firmy Challenergy, jmenovitě Atsushi Shimizu, který přišel s konstrukcí větrné elektrárny pro hurikány. Tvrdí, že pole jeho turbín dokáže během jednoho průměrného hurikánu nasbírat tolik elektřiny, že vystačí celému Japonsku na 50 let dopředu. Zrovna pro zemi, která od neštěstí v jaderné elektrárně Fukushima Daiichi (2011) importuje 84 procent elektřiny ze zahraničí, je to dobrá zpráva. Shimizu se navíc domnívá, že větrné japonské ostrovy by se mohly s jeho turbínami stát větrnou supervelmocí.

Tajfun Nabi při pohledu z Mezinárodní vesmírné stanice •  NASA

Odolná konstrukce

Hurikán vyrve stromy, odnese domy, a tak podobně. Proč by tedy neměl sebrat Shimizovu turbínu? Hlavním důvodem je pevné (opravdu hodně!) zakotvení v zemi, ale tvar "lopatek" - ve skutečnosti jde o tři nezávislé otáčivé prvky. Kvůli špičkovým pevným materiálům a hlavně konstrukci vydrží ohromné tlaky, rychlost větru 80 metrů za sekundu a dokáží využívat proudění vzduchu z několika směrů. A to je důležité, protože přesně tím hurikány ničí nebo poškozují klasické větrné turbíny. Challenergy ale může bezpečně ukotvit své turbíny na místa, kde je silný vítr a vysoká pravděpodobnost hurikánů.

Nadějný nováček

Atsushi Shimizu již postavil prototyp poblíž města Okinawa. Podle dosavadních měření je jeho efektivita o pouhých deset procent nižší, než u klasických větrníků. Další výzkum je tedy směřován ke zvýšení výkonu, ale také k vyřešení odvádění elektřiny do bezpečných podzemních zásobníků. A také se samozřejmě čeká na to, až turbína poprvé stane v cestě hurikánu. Kompletní testy proběhnou do roku 2020. Funkční elektrárna tedy možná zažije olympiádu v Tokiu.

Snad to už vyjde!

Podobných záměrů bylo v uplynulých letech již více. Inženýři přemýšleli o turbínách postavených do oblastí s častým výskytem tornád (hurikán je mnohonásobně silnější). Dokonce proběhly výzkumy umělého vyvolávání tornád a jejich zpětného energetického těžení. Žádný z nich ale zatím není životaschopný. Shimizova turbína pro hurikány možná bude nakonec tím prvním realizovaným projektem.

 

V podmínkách České republiky se na ní ale netěšte. Nám se hurikány vyhýbají a tornád máme jen poskrovnu – a malých a nepředvídatelných. Na těch se energeticky neuživíme. Ale třeba jednou budou nové generace Shimizových elektráren dodávat elektřinu na celé kontinenty. Podle analýz energetických úřadů by totiž hurikány dokázaly pokrýt až 60 procent celosvětové spotřeby elektřiny.

Další čtení o hurikánech a spol

Smrtelné hurikány: Mohou být zkázou lidstva?

Smrtelné hurikány: Mohou být zkázou lidstva?

Konec světa... se blíží

Konec světa... se blíží

Rozbouřené atmosféry: 3 planety, na kterých pořádně fouká

Rozbouřené atmosféry: 3 planety, na kterých pořádně fouká

Hurikán Bill tak, jak ho viděli mimozemšťané

Hurikán Bill tak, jak ho viděli mimozemšťané

 

Články odjinud