SwagBot: Robotický honák z Austrálie

SwagBot: Robotický honák z Austrálie
Sdílej
 
Před víc než stoletím usnadnila zemědělcům práci technologická novinka jménem traktor. Dnes přichází další revoluce – stroj s vlastní inteligencí.

 

SwagBot nese jméno po australském výrazu "swagman". Označuje pracovníka na farmě a staročesky bychom mu řekli čeledín. Robota sestrojil tým vědců vedený Salahem Sukkariehem z Australského centra pro polní robotiku při Univerzitě v Sydney. Nyní ho ve spolupráci s několika farmáři testuje a učí práci na poli i s dobytkem. Co nejdříve by chtěl SwagBota začít prodávat jako zemědělského pomocníka pro nové tisíciletí.

Nekonečné pastviny pro robota

Přestože je Austrálie šestou největší zemí na světě s rozlohou ne o moc menší než Čína, žije zde pouze 23 milionů obyvatel. Australští farmáři díky tomu vlastní ohromné lány půdy, které využívají hlavně jako pastviny pro nekonečná stáda krav. Největší pastvina Anna Creek na jihu země má větší rozlohu než Morava! Aby se mohli farmáři postarat o svá stáda, musí každý den absolvovat dlouhé cesty v džípech, a to často v nebezpečném terénu. Když proto dostali nabídku na zaučení robotického pomocníka, s radostí souhlasili.

Robotický honák z Austrálie se jmenuje SwagBot •  Profimedia.cz

Univerzální čtyřkolka

K čemu je robot na farmě dobrý? Při zkouškách se osvědčil hlavně jako honák dobytka. Krávy neznámý stroj vylekal a běhaly přesně tam, kam je vedl. Kromě toho lze za SwagBota zapřáhnout povoz a využít ho třeba k převážení sena nebo krmení. Aby mohl čeledín pro 21. století pracovat na plný výkon, disponuje kvalitním odpružením a pohonem na všechny čtyři kola.

Chytré zemědělství 2.0: Když docházejí lidé, nastupují technologie

Chytré zemědělství 2.0: Když docházejí lidé, nastupují technologie

Díky tomu se může bezpečně pohybovat v nerovném terénu, na rozblácených cestách a dokonce i v bažině. Za ideálních podmínek dosáhne rychlosti až 20 km/h. Zatím se ovládá na dálku – farmář může sledovat dění kamerou umístěnou na hlavě robota. Tvůrci ale už nyní pracují na umělé inteligenci, díky níž by měl SwagBot samostatně zvládnout základní úkoly, třeba zahnat stádo do ohrady.

SwagBot je kovboj i lékař

SwagBot se prý také časem naučí rozpoznávat nemocná či zraněná zvířata. K tomu by měly sloužit senzory zaznamenávající tělesnou teplotu a způsob chůze. Australský dobytek chovaný na pastvinách prochází zdravotní prohlídkou jen jednou nebo dvakrát do roka. Neustálá robokontrola, která by okamžitě odhalila horečku nebo kulhání, by mohla zabránit utrpení zvířat i zbytečným ztrátám. Kolik bude robot stát, zatím není jisté. Tvůrci ale počítají s cenou okolo 30 tisíc australských dolarů – tedy zhruba půl milionu korun. Je to prý proto, aby si farmáři namísto nového džípu příště koupili právě SwagBota.

ČASOVÁ OSA

Vývoj zemědělské technologie

7000 př. n. l. – v Egyptě a Mezopotámii se začal používat pluh

6000 př. n. l. – Egypťané začali budovat zavlažovací kanály

100 př. n. l. – v Číně vznikl první secí stroj

900 – zpracování železa v Evropě umožnilo výrobu odolných nástrojů

1837 – americký vynálezce John Deere vyrobil ocelový pluh

1892 – první benzinový traktor z USA

1938 – v Austrálii se zrodil kombajn

2016 – tamtéž vzniknul robot SwagBot


Robot Ladybird (angl. beruška) má pod krovkami schovanou řadu senzorů, které dovedou rozpoznat zeleninu •  Profimedia.cz

Beruška na poli

SwagBot pomůže hnát stáda po pastvinách. Kdo ale sklidí zeleninu? Třeba robot Ladybird (angl. beruška), kterého rovněž vyvíjí Australské centrum pro polní robotiku. Pod krovkami má schovanou řadu senzorů, které dovedou rozpoznat zeleninu, kterou má právě pod koly, zkontrolovat její zralost a podobně. Dále pak ukrývá robotickou ruku, která plody ve správnou chvíli sklidí. Umí také vytrhat plevel. Po poli se pohybuje na čtyřech kolech a díky solárním panelům spotřebuje jen minimum energie.

 

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Mléko v akci: Od krávy po jogurt

Mléko v akci: Od krávy po jogurt

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Do země ovcí: Když to nejde jinak, ozývá se BÉÉÉ!!!

Do země ovcí: Když to nejde jinak, ozývá se BÉÉÉ!!!

Facebook otestoval solární dron: Rozšíří internet do světa

Facebook otestoval solární dron: Rozšíří internet do světa

Stolová hora Kozelka: Kde bydlí drak?

Stolová hora Kozelka: Kde bydlí drak?

 

Články odjinud