Technologie dneška: 360° videa mění svět!

Technologie dneška: 360° videa mění svět!
Sdílej
 
Na Youtube jste už určitě narazili na videa, ve kterých se můžete rozhlížet s pomocí myši. Jsou snímána speciálními kamerami se 360° zorným polem.

 

První fotografie zachytila pohled z okna, film bratří Lumiérů začíná záběrem na vlak přijíždějící na nádraží a jeskynní malby zobrazují lov zvířat. Autoři pokaždé zdokumentovali to nejdůležitější, co se v tu dobu okolo nich. S každou novou technologií však přišla změna. A to samé se děje nyní s možností zaznamenávat obraz v 360 stupních kolem snímacího přístroje.

Jak se to nahrává?

Pro zachycení okolí je využíváno několik objektivů s extrémním zorným polem (takzvané rybí oko). Pro základní 360° focení a natáčení je určena kamera Pentax Ricoh Theta, která má dva objektivy a každý z nich zvládá 14MP fotografie nebo video v kvalitě full HD. A další, Panono, která připomíná fotbalový míč, zaměřuje svět s pomocí 36 objektivů. Zlatý střed potom představuje Samsung Gear 360, která umí jak video, tak fotografie ve výborné kvalitě, to všechno v podobě roztomilé kuličky vybavené praktickým ministativem. Zkrátka, možnosti jsou tady pro všechny.

Uvnitř koule

Záznam z několika kamer je nutné „slepit“ v počítači. Potřebujete k tomu speciální software, který záběry spojí a zoptimalizuje. Představte si to, jako byste stáli uprostřed duté koule a záběr kamer byl promítán na její vnitřní stěny. Obrazy z kamer na sebe plynule navazují a video působí přirozeně. Výsledek potom můžete nahrát třeba na YouTube a podělit se s přáteli třeba o zážitek z prázdninové dovolené.

...a jak se na to kouká?

Nejjednodušší způsob sledování 360° videa je skrze internetový prohlížeč. Podívejte se třeba sem. Rozhlížet se můžete pomocí myši, případně tlačítek na klávesnici. Ještě lépe se do děje ponoříte s chytrým telefonem a speciálním nástavcem, do kterého smartphone vložíte – třeba Google Cardboard nebo Samsung Gear VR. Telefon pomocí gyroskopických senzorů sleduje pohyb vaší hlavy a podle toho pohybuje s obrazem. Když se posadíte na otočnou židli, je efekt toho, že jste „uvnitř“ téměř dokonalý.

Co si určitě musíte přečíst:

Ábíčko s kamerou: Virtuální realita na vlastní kůži

Ábíčko s kamerou: Virtuální realita na vlastní kůži

Virtuální realita na dotek

Virtuální realita na dotek

Je to trend!

Na serveru YouTube přibývá autorů, kteří dovedou využít potenciálu 360° videí. Můžete se přenést do kůže parašutisty, dovnitř tanku, doprostřed africké savany nebo třeba na náměstí sledovat projev politika. To vše samozřejmě s absolutní volností rozhledu. Takže se můžete místo řečnícího kandidáta na prezidenta zaměřit spíše na reakce publika na jeho projev. I média si nového formátu povšimla. Zpravodajské stanice BBC a CNN občas poskytují 360° záběry, pokud to má své opodstatnění.

Dominika na cestách

Také mnoho cestovatelů a světoběžníků zaznamenává své zážitky pomocí 360° fotografií. Velice zajímavé fotografie dělá Dominika Gawliczková při svém putování Jižní Amerikou. Můžete se tak volně rozhlížet na místech, jako je například centrum městečka za právě probíhajícího karnevalu.

Chce to ještě doladit

Technologie 360° záznamu videa a fotografií je stále ještě v plenkách. Samozřejmě to s sebou nese i problémy, které je třeba vyřešit. Prvním z nich je tzv. kinetóza, kdy si mozek neumí poradit s tím, že tělo je v klidu, ale skrz video vnímá, že se pohybuje. Velké části uživatelů to způsobuje nevolnost. Dalším nešvarem je zvuk - je snímán jedním nebo dvěma mikrofony na těle kamery a pokud se otáčíte, tak se ve videu nemění. Když bude tedy záběr na pláž a otočíte se k šumícímu moři zády, tak bude šumění vln znít pořád stejně. I přes tyto problémy je ovšem 360° natáčení a fotografování slibována velká budoucnost a budeme se s ním setkávat stále častěji.

 

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

Staň se YouTuberem 3: Postprodukce videa

Staň se YouTuberem 3: Postprodukce videa

Super foto do dlaně: 52 megapixelů v kapse

Super foto do dlaně: 52 megapixelů v kapse

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

 

Články odjinud