Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!
Sdílej
 
Chtěli byste strávit prázdniny na hausbótu, který vypadá jako létající talíř z klasického sci-fi? My tedy ano!

 

Italská dílna Jet Capsule se zaměřuje na konstrukci nevšedních lodí. Proslavila se miniaturní jachtou, která víc než co jiného připomíná vodní verzi klasické dodávky od Volkswagenu. Nyní chce postavit něco, co na první pohled vypadá jako létající talíř. Ve skutečnosti však půjde o futuristickou platformu určenou k lelkování uprostřed oceánu i průzkum podmořského života.

Druhý model JetCapsule

První verzi UFO představila Jet Capsule už před rokem. Nyní však zveřejnila nové návrhy a dokázala, že to s hausbótem ve tvaru mimozemského talíře myslí vážně. UFO 2.0 má průměr dvacet metrů. Jeho trup se skládá z lehké a zároveň pevné kombinace karbonu a sklolaminátu. Vnější prstenec slouží jako terasa, navíc v něm najdete skrytou garáž pro vodní skútry. Vnitřní buňka je uspořádaná do tří pater. V přízemí se nachází koupelna a kuchyně. Pokud se vydáte po schodech nahoru, objevíte kapitánskou kajutu. Jednoznačně nejzajímavější je spodní patro, které se nachází pod hladinou. Jsou v něm umístěny ložnice s velkými prosklenými stěnami, jimiž můžete z postele pozorovat život pod hladinou.

Jet Capsule: Kotviště vypadá jako slet mimozemšťanů •  Jet Capsule

UFO 2.0: Energie z přírody

Hausbót UFO 2.0 bude pohánět dvojice elektromotorů o výkonu osmdesáti koní. Nemůžete od něj čekat závodní jízdu, jen poklidné plutí rychlostí nanejvýš devět uzlů (zhruba 17 km/h). Provoz motorů i veškeré elektroniky uvnitř lodi zajišťuje šestnáct baterií. Energii průběžně doplňují solární panely a vodní či větrné turbíny. Posádka by tak měla mít za každého počasí jistotu, že talíři nedojde šťáva. Navíc nebude znečišťovat vody zplodinami z dieselových motorů.

Za rok v provozu

Na hausbót se vejde až stovka lidí. Mohl by prý sloužit jako hotel, stylová restaurace nebo vodní posilovna. Cože, posilovna? Nám to taky přijde trochu bláznivé, ale pokud se někomu líbí zvedat na širém moři činky, nemějme mu to za zlé. Firma Jet Capsule chce během následujících pár týdnů odstartovat kampaň na serveru KickStarter a vybrat peníze na stavbu prototypu UFO 2.0. Ten by měl být připraven v příštím roce. Odhadovaná cena jednoho hausbótu je v tuto chvíli 25 milionů korun. A mimochodem tenhle mimozemský talíř bude také létat – alespoň ve chvíli, kdy ho bude vrtulník přepravovat z dílny na moře.


Nejoriginálnější hausbóty

Moderní Port X v Praze •  Port X

Moderní Port X – řeka Vltava, Praha

Jeden z nejzajímavějších hausbótů na světě kotví v pražských Holešovicích. Vznikl před pěti lety a dodnes se o něm píše na celém světě. Proč? Prostě vypadá dobře. Zvenku je elegantní, nenápadný a směrem k břehu nenajdete ani jedno okno, tudíž máte soukromí. Naopak čelem k řece má Port X prosklené stěny pro dokonalý výhled na vodu.

Ekologický Exburg Egg •  Profimedia.cz

Ekologický Exbury Egg – řeka Beaulieu, Anglie

Na první pohled nevypadá jako klasický hausbót, spíš jako ponorka pro hobity. Ve skutečnosti se inspiroval hnízdy vodních ptáků a jeho smyslem bylo ukázat, že člověk si může postavit bydlení v souladu s přírodou. Uvnitř celodřevěné konstrukce najdete prostý pokoj a střešní okno, které přirozeně osvětluje celý prostor.

Tradiční šrínagarské hausbóty •  Profimedia.cz

Tradiční šrínagarské hausbóty – Dalské jezero, Kašmír

Ve městě Šrínagar na úpatí Himálaje kotví hausboty už déle než sto let. Říká se, že maharádža tehdy nedovoloval cizincům koupit kašmírskou půdu a stavět si tu domy. Místo nich si tak museli nechat vybudovat obří obytné lodě. Bydlet v nich můžete i dnes. Pozorovat z hausbótu obzor s velehorami patří k největším zážitkům z Kašmíru.

 

Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky

Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

V šanghajském hotelu je bazén ve vzduchu

V šanghajském hotelu je bazén ve vzduchu

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

 

Články odjinud