Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit

Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit
Sdílej
 
Na území naší vlasti najdeme solidní počet muzeí zaměřených na železnici. Od toho největšího a nejprestižnějšího Národního technického, až po sdružení na dobrovolné bázi. Bez výjimky ochraňují památku železnice z dob minulých. Patří k nim i Výtopna Jaroměř.

 

ABC už mělo možnost nachomýtnout se k jedné slavnostní akci – když byl do provozu slavnostně uveden parní vůz Komarek. Tentokrát se naše kroky vydaly směrem východním - do Výtopny Jaroměř, která leží jen malý kousek od jaroměřského nádraží. Na cestě projdete kolem několika návěstidel a kolejí s nákladními vagóny. Už to naznačuje, že se dočkáte různých kuriozit.

Vítejte ve výtopně

Areál muzea Výtopna Jaroměř •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

U pokladny najdete i několik vystavených papírových modelů, mezi nimi i ty, které kdysi vyšly v ABC. Je tu u nabídka vystřihovánek (pochopitelně i dalších předmětů spojených s železnicí) plus bohatý výběr upomínkových. Jako návštěvníci máte na výběr – buď areál muzea projdete sami dle vlastní chuti, nebo si v prostoru výtopny vyslechnete fundovaný výklad.

Tyhle super články si přečtěte!

Návrat parního vozu Komarek na koleje

Návrat parního vozu Komarek na koleje

Abíčko na návštěvě legiovlaku

Abíčko na návštěvě legiovlaku

Největší hvězdy

Unikátní posunovací lokomotiva No.2 •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Hned první exponát je raritou se vším všudy. Jediná dochovaná posunovací elektrická akumulátorová lokomotiva označená úsporně No. 2 je výjimečná tím, že v jejích útrobách „tepou“ dva tramvajové motory. Vyrobena byla v roce 1916 a díky nezměrnému úsilí byla uvedena do provozuschopného stavu.

Parní královny

Lokomotiva 310.0 se dočkala velmi podobného modelu i v ABC •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Najdeme tu i sbírku parních lokomotiv, z nichž stroje s označením 310.006 a 403.303 posloužily jako předloha autorovi vystřihovánek Miroslavu Hamanovi. Mírně upravené vyšly v ABC (konkrétně v sérii Muzeum lokomotiv) jako 320.0 (ABC 16/26) a 400.1 (ABC 4/26). Ale podobností tu najdeme víc. Například drezína Vm14/52 jako by vypadla z oka slavnému Ocelovému oři, tedy komiksovému příběhu legendárního Čtyřlístku (Knihovnička č. 14), jen s tím rozdílem, že ta skutečná je v modré barvě. Další drezína je podobná automobilu, inspekční stroj Dm6-47002 byl vyroben v Kopřivnici a proháněli se v něm vrchní železniční úředníci či traťmistři.

Jediná u nás

Raritní dieselová V60 a její interiér •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Skutečným pokladem je motorová lokomotiva V60 16995, kterou znají zcela určitě železniční modeláři. Běžně jezdila v NDR, kde také byla vyrobena, ale do tehdejší ČSSR se dostal jediný kus, který posunoval na jaroměřské vlečce. Když její funkční období skončilo, podařilo se ji odkoupit a v muzeu dát dohromady.

Procházka vagóny

Další unikát - tarovací vůz •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Podobnou raritou je i třínápravový tarovací vůz. Jednoduše řečeno šlo o vagón, díky němuž se kontrolovala funkčnost železničních vah. Kromě něj najdeme na ploše muzea i velké množství nákladních vagónů, což je jaroměřská specialita. Jsou tu ale i jejich osobní kolegové, kterými se můžete i projít.

Mašináři, neváhejte!

Podobné vraky nadšenci v Jaroměři přivádějí zpět k životu •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř má o prázdninách otevřeno každý den v době 9 – 16 hodin. Probíhají zde i doprovodné akce, kdy se můžete svézt historickým vlakem. V blízkosti nádraží je i parkoviště, takže pokud zrovna nepřijedete po železnici, bez potíží umístíte i svého čtyřkolového miláčka. Čeká na vás skutečně hodně podivuhodných objevů, například čím je atypická lokomotiva, nesoucí prozaické pojmenování Máňa.

Přečtěte si také:

Muzea se starají o videohry

Muzea se starají o videohry

Hyperloop: Doprava blízké budoucnosti

Hyperloop: Doprava blízké budoucnosti

Kolik váží autoGRAM? Honba za vzácnými podpisy

Kolik váží autoGRAM? Honba za vzácnými podpisy

Prouzkomali jsme zblízka: Parní stroj Marx

Prouzkomali jsme zblízka: Parní stroj Marx

Klíčová slova:
vlak, historie, muzeum, železnice, parní vůz
 

Články odjinud