Robotické cikády budou létat v tornádech

Robotické cikády budou létat v tornádech
Sdílej
 
Výzkumy armádních robotů a dronů jsou obvykle spojeny s tím, jak co nejrychleji a nejefektivněji někoho nebo něco zneškodnit. Americké námořnictvo však v současné době pracuje na projektu, který by měl spíše pomoci meteorologům.

 

S tím, jak se armádní drony zmenšují a zároveň zlevňují, začínají pronikat tyto hmyz připomínající létavci i do jiných oborů. V Námořnictvu Spojených států amerických mají v současné době použitelnou verzi robotické cikády. Pravda, výsledky programu CICADA skutečnou cikádu příliš nepřipomíná, ale zato dokáže úžasné věci!

Jedna je k ničemu

Robotická cikáda se vejde klidně do dlaně •  US NAVY

Síla robotických tvorečků je v jejich počtu. Cikády jsou vyrobeny tak, aby se daly snadno ve velkém počtu skladovat a přepravovat. Protože nemají motor, musí je na místo určení dopravit normální letadlo a pak je ze zásobníku vypustit. Díky malým křidélkům mohou cikády plachtit a řídit směr svého letu.

Ví, kam letí

Každá z cikád nese zabudovaný GPS senzor a má nadefinovaný bod, kam má doletět. Ve chvíli, kdy se tak stane, začne na daném místě kroužit v poloměru menším, než pět metrů. Později, když cikáda dosedne na zem, odešle údaje ze senzorů pomocí anténky zabudované v křídle. Zajímavé je, že odesílat bude až do úplného vybití baterie. To naznačuje, že komunikace je jednosměrná - cikáda může vysílat, ale není schopna informace na dálku přijímat.

K čemu to bude

Robotické cikády se hodí pro výzkum tornád •  Wikipedia

Možná si teď říkáte, že je hezké, že něco takového existuje, ale nejste si tak úplně jisti, k čemu by se to dalo využít. Armáda však spolupracuje s výzkumnými ústavy a vědci by rádi zabudovali do cikád chemické, biologické a dokonce i seismické senzory. Bude tedy možné třeba sledovat míru znečištění ovzduší, nebo třeba i údaje o vlhkosti a teplotě v různých výškách. Počítá se i s vypuštěním přímo doprostřed bouří, hurikánů nebo tornád. Na základě údajů z GPS by pak bylo snadné vytvořit trojrozměrné modely těchto meteorologických jevů.

Co to stojí?

Zásobník na robotické cikády (dole) pro svržení z letadla •  Evan Ackerman/IEEE Spectrum

Cikády nejsou levné, na druhou stranu na poměry podobných armádních projektů jsou skutečně za babku. Jedna vyjde v přepočtu na asi 5 500 korun. Náklady se podařilo snížit také díky tomu, že výrobu budou zajišťovat z velké části roboti. V současné době pracuje U.S. Navy i na jiném zajímavém projektu - snaží se vyrobit umělé fousky, jaké má tuleň. Ukázalo se totiž, že tato roztomilá zvířátka díky těmto přírodním senzorům mají dokonalý přehled o všem, co se okolo nich ve vodě děje. Ale to tom až někdy přístě.

Přečtěte si také:
Malí pomocníci: Co dovedou nanoroboti

Malí pomocníci: Co dovedou nanoroboti

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Hmyzáčtí roboti: jak jsme krotili hexbugy

Hmyzáčtí roboti: jak jsme krotili hexbugy

 

Články odjinud