Dynamiq GTT 115: Porsche "jezdí" na vodě

Dynamiq GTT 115: Porsche "jezdí" na vodě
Sdílej
 
Co vznikne, když se spojí výrobce přepychových jacht a designéři od Porsche? Neskutečný mořský závoďák!

 

Nikde v Evropě nenajdete tolik exkluzivních lodí jako v Monaku. Milionářské přístavní městečko na jihu Francie se jimi jen hemží. Nyní je obohatí jedinečný kousek, který vyniká nejen vzhledem, ale i rychlostí a dojezdem. Má ho na svědomí monacká dílna Dynamiq specializující se na stavbu superluxusních plavidel. Spojila síly s ateliérem Studio F. A. Porsche a společně stvořili něco, co na první pohled připomíná mořského poršáka – jachtu Dynamiq GTT 115.

Na jeden zátah

Zkratka GTT znamená Gran Turismo Transatlantic a toto jméno nenese náhodou. S plnou nádrží dokáže uplout až 6300 km. To představuje například vzdálenost z pobřeží Španělska až na Floridu, k překonání Atlantiku na jeden zátah tedy bohatě stačí. Jachta má hliníkový trup a pohání ji dvojice námořních motorů MAN V12-1650. Dohromady mají výkon úctyhodných 3300 koňských sil a kromě výkonu si jich technici cení i pro nízkou spotřebu i hlučnost. Maximální rychlost je 21 uzlů, tedy zhruba 39 km/h.

Dynamiq GTT 115: Líbí se vám? Výrobce slibuje dodání do 15 měsíců od objednávky •  Dynamiq

Jde to i ekologicky

Motorům pomáhají s plavbou také tři dieselové generátory od německé firmy Fischer Panda. Díky nim má během noci posádka na palubě dostatek elektřiny na party a venku naopak nic neruší noční klid. Fandové moderních pohonů nebo ti, kteří si váží přírody, si mohou pořídit také hybridní verzi jachty. Na ní najdete navíc dva elektromotory o výkonu 20 kW, s nimiž může jachta plout rychlostí šesti uzlů bez hluku a bez zplodin.

Porsche: Přepychová sedmička

Paluba jachty je třípatrová a překypuje prémiovou výbavou. Kromě bohatě vybavených kajut a společných prostor, mezi nimiž nechybí ani bazének, bar na terase nebo obývák s karaoke, překvapí i velkorysou konstrukcí. Například stropy mají v každém patře výšku 2,15 metrů. A to je ve světě námořních plavidel nevídaný přepych. První kusy vyplují na moře na podzim příštího roku a cena bude začínat na 310 milionech korun. Ovšem příplatková výbava ji může vyšroubovat ještě výše. Mít Porsche, které navíc jezdí na vodě, není prostě pro každého. Dynamiq jich proto postaví jen sedm.

Dynamiq GTT 115: Líbí se vám? Výrobce slibuje dodání do 15 měsíců od objednávky •  Dynamiq

Výroba probíhá v italských docích •  Dynamiq

Dynamiq GTT 115

Délka: 35 metrů

Šířka: 7,1 metru

Hmotnost: 198 tun

Max. rychlost: 21 uzlů

Objem nádrže: 24 tisíc litrů

Motor: 2x MAN V12-1650

Turbína: 2x Fortjes 5000 POD

Generátor: 3x Fischer Panda


Jachty od automobilek

Bugatti Niniette 66 •  Profimedia.cz

Bugatti Niniette 66 •  Profimedia.cz

Bugatti Niniette 66

Nejpřesnější kopii svých sporťáků určenou na vodu nabízí jednoznačně Bugatti. Model Niniette 66 se podobá svému suchozemskému protějšku Chiron jak vzhledem, tak výbavou. Přestože jde o nádhernou a exkluzivní jachtu, nabízí místo jen pro dva lidi. Dosáhne rychlosti až 81 km/h a firma Bugatti s ní vzpomíná na svého zakladatele, který se kromě sporťáků věnoval i stavbě závodních člunů.

Mercedes-Benz Arrow460-Granturismo •  Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Arrow460-Granturismo

Lodě stavěl už v předminulém století Gottlieb Daimler – praotec Mercedesu. Nyní designové oddělení automobilky vyvinulo vlastní jachtu. Nabízí kapacitu pro deset pasažérů a řadu prvků, které propojují svět aut a lodí. Například posádka v kajutě si může stáhnout okénka. První kus se objevil na hladině loni a v příštím roce budou následovat další.

Aston Martin AM37 •  Profimedia.cz

Aston Martin AM37 •  Profimedia.cz

Aston Martin AM37

Pokud jste multimilionáři a zároveň fanoušci Jamese Bonda, zpozorněte. Aston Martin nabízí vlastní motorový člun. Nenabízí sice tak přepychové zázemí jako konkurenční jachty, zato hladinu protíná rychlostí až 96 km/h! A trochu toho luxusu si při jízdě s ním přece jen užijete: Má kůží potažený volant, obložení ze dřeva i supermoderní dotykový palubní počítač.

 

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Lodě v tunelu: Jak se prokopat mezi fjordy

Lodě v tunelu: Jak se prokopat mezi fjordy

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

 

Články odjinud