Podvodní sklady: Rybám vstup zakázán

Podvodní sklady: Rybám vstup zakázán
Sdílej
 
Pod hladinou umělých jezer mají podle plánů firmy Amazon vzniknout rozsáhlé skladovací prostory.

 

Když před čtyřmi lety oznámil internetový obchodní gigant Amazon, že v budoucnosti budou některé zásilky roznášet drony namísto pošťáků, zaťukali jsme si na čelo. Tehdejší malé, nevýkonné a nestabilní drony nepůsobily jako bezpečný způsob doručování mnohdy křehkého zboží. Dnes jsme takové realitě mnohem blíže. Velké firmy mají za sebou první testy a Amazon samotný loni představil koncept skladových prostor zavěšených na vzducholodích. Letos jde ještě dál. Nebo spíš hlouběji. Podle nových informací chce umístit skladovací prostory pod vodní hladinu. Pro jistotu si na čelo neťukáme.

Na dno Amazonu!

Počty internetových objednávek prudce narůstají. S tím se ovšem také zvyšují požadavky na kapacity skladů a s tím spojené náklady na jejich využívání a udržování. Jaká plocha je naprosto nevyužitá, zeptali se inženýři Amazonu sami sebe. A hned si odpověděli: Dna umělých vodních rezervoárů. Podle jejich plánů by se na nich měly nacházet vodotěsné krabice se zbožím, které by do vody jednoduše vysypaly nákladní vozy.

Některé vodní sklady mohou být zastřešené, princip fungování je však obdobný •  Josef Fraško

Pískání na balík

Kromě úpravy proti vodnímu a tlakovému poškození každá krabice obsahuje GPS lokátor, nafukovací balon a kapsli se stlačeným vzduchem. Systém vyzvedávání a přepravy zásilky je poměrně komplikovaný, ale dává smysl. Jakmile si objednáte třeba videohru, vyšle centrální systém informaci majáku stojícímu na břehu přehrady. Ten akustickým signálem určité frekvence "zapíská" na balík na dně. Kapsle napustí vzduch do balonu, který vytáhne objednávku na hladinu. Na základě zeměpisných souřadnic, které bude vysílat, si ho podle zatím nepotvrzených informací převezme dron.

Ocean Spiral: Budeme žít pod vodou?

Ocean Spiral: Budeme žít pod vodou?

Méně únavy

Dron balík s videohrou doručí k vám domů anebo s ním odletí na parkovací vzducholoď, kde ho přebere silnější stroj a pokračuje v doručování. Tímto způsobem celá operace obejde lidské pracovníky (budou zapotřebí jen na dispečinku a technické pohotovosti) a Amazon zvládne dovážet zboží rychle a efektivně.

Velké hlubiny

Jedním z důvodů podvodních skladů je již zmíněná ekonomická náročnost provozu moderních velkoskladů. Dalším je jejich výška. Některé stavby mají až 90 kilometrů čtverečných skladovací plochy. Regály dosahují enormních výšek a pro skladníky a jejich robotické pomocníky je náročné dostávat se tak vysoko nebo tam něco opravovat. Krabice se zbožím v jezeře takový problém řeší. Podle stupně napumpování speciální kapalinou mohou buď ležet na dně, nebo se vznášet nad sebou v různé hloubce. Rovnat je budou vodní trysky po obvodu nádrže.

Maják akusticky aktivuje balík, který vypluje a podle GPS ho najde dron •  Josef Fraško

Nová voda

Celý projekt vyžaduje stavbu rezervoárů poblíž hustě zalidněných oblastí. Nedá se totiž počítat s tím, že by současné přehrady vyhovovaly vysokým požadavkům na čistotu, tvar a nutnost zapojení dodatečných obvodů – třeba trysek. Amazon by tedy zároveň mohl fungovat jako stavební firma, která pomáhá s udržením vody na místech, kde se jí třeba dlouhodobě nedostává. Příkladem mohou být města a vesnice na okrajích amerických pouští.

Proudy jako dopravníky

Podle dalších informací se počítá i s uskladněním zboží v podzemních bazénech, kde by byly balíky posunovány pomocí vodních proudů. To ale zní zatím příliš komplikovaně. Stejně jako sklady na dně přehrad, které zatím existují pouze na papíře a může se na ně brzy zapomenout. Anebo se za pár let budeme divit, že už to někdo někde testuje. Stejně jako u poštovních dronů.

Pásy shodí balíky do vody, kde je rovnají vodní proudy •  Josef Fraško


Vojáci na balonu

V 50. letech minulého století začala americká armáda testovat unikátní systém vynášení předmětů a lidí z válečných zón. Systém Fulton (známý též jako Skyhook) obsahoval balon spojený dlouhým pevným lanem se sedacím úvazkem, který na sobě měl voják. Balon vynesl lano do výše 130 metrů, kde ho zachytilo prolétávající letadlo Hercules. Posádka lano připevnila k navijáku a vytáhla vojáka z bojiště. Fulton byl několikrát úspěšně použit při výzvědných misích, jeho vývoj byl však před dvaceti lety zastaven.

 

Drony a Jeremy Clarkson: Amazon jede!

Drony a Jeremy Clarkson: Amazon jede!

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Šetříme místem: Elektrárna pod vodou

Šetříme místem: Elektrárna pod vodou

 

Články odjinud