Eagle Prime vs. Kuratas: Skutečný souboj megabotů

Eagle Prime vs. Kuratas: Skutečný souboj megabotů
Sdílej
 
Určitě máte rádi roboty! V našem článku se ale nedozvíte o mírumilovných průzkumnících Marsu, ani o robotických dronech nad Saharou. Podíváme se na roboty, kteří byli postaveni s jediným účelem – ničit jiné roboty!

 

Nedávno se uskutečnil velký mezinárodní souboj velkých, lidmi řízených robotů. Pokud znáte pojem „mech“, tak ten tyto kolosy popisuje poměrně přesně. Mech je totiž zrůdně velký a navíc pilotovaný robot, který se často vyskytuje v manga nebo sci-fi filmech (třeba v Pacific Rim). Uvnitř, obvykle v horní části sedí v krytém kokpitu pilot, který je obklopený monitory a displeji a ovládá svůj stroj pomocí joysticků a hromady tlačítek.

Zabijácké zbraně

Samotný robot se pohybuje buď na pásech, kolech nebo dokonce využívá hydraulické nohy a samozřejmě musí být vybaven něčím, čím může ničit soupeře. Ve filmech to jsou kulomety a rakety – ty ale v reálných soubojích neuvidíte. Dává to smysl. Kdyby byly mechové osazení skutečnými zbraněmi, nikdo by nechtěl dělat pilota. A tak namísto olova mají v kulometech paintballové kuličky, kterými mohou oslepit soupeřovy kamery anebo znemožnit pilotovi výhled z kokpitu.

Královská hydraulika

Megabot: Pořádný ocelový bojovník! •  MegaBots / Suidobashi

Hlavní zbraní jsou ovšem hydraulicky ovládané ruce, které mohou doslova drtit soupeře, nebo manipulovat s předměty v aréně. Například zvednout do vzduchu vrak auta a udělat si z něj štít nebo ocelovou konstrukcí mlátit do oponenta. Na konci hydraulické ruky však může být třeba i obří motorová pila, původně určená na řezání kamenů! Pojďme se tedy podívat na oba soupeře.

Americký Eagle Prime

Američtzí mechové a jejich konstruktéři •  MegaBots / Suidobashi

Tenhle miláček amerického týmu MegaBots měří pět metrů a váží 12 tun. Pohybuje se pomocí pásů a pohon zajišťuje osmiválcový motor od Chevroletu o obsahu 6,2 litru. Jen tak mimochodem, tenhle motor pohání i pravou americkou káru - Chevrolet Camaro. Je vybaven jednou hydraulickou rukou a druhou, která je zakončena už zmíněnou motorovou pilou. Samotná pila má výkon 40 koní. Místo pily však může třímat i dvouhlavňový kanon na paintballové kuličky (nebo možná spíše koule).

Japonský Kuratas

Kuratas vypadá jako z manga •  MegaBots / Suidobashi

Ze Země vycházejícího slunce přichází o něco menší soupeř, ale co ztrácí na výšce, to dohání propracovaností. S hmotností 4 tuny má sice drobnou nevýhodu, ale pohon koly namísto pásů skýtá výhodu v rychlosti, která může být až 10km/hod. Ze zbraní je vybaven kulometem s kadencí 6000 kuliček za minutu a hydraulickou rukou.

Větší vyhrává

Motorovka v ruce? U mecha je to naprosto normální! •  MegaBots / Suidobashi

Hlavnímu souboji ovšem předcházel ještě jeden. Američané totiž měli připraveny dva mechy. Ten první padl hned v první minutě souboje doslova na lopatky. Větší a zajímavější pak byl ten druhý, tedy Eagle Prime vs. Kuratas. Bitvu vyhrál těžší americký robot poté, co se pustil do soupeře pilou. Arénou byla jakási stará tovární hala, diváci pravděpodobně s ohledem na bezpečnost mohli souboj sledovat pouze online. Vzhledem k tomu, že i další země by se rády do podobných klání zapojily a vyvíjí svého roboty to vypadá, že tuhle hodně povedenou show budeme vídat častěji. A proč se nám souboje robotů tak líbí? Kombinují totiž inženýrský, konstrukční a programátorský um se souboji, které jsme doteď vídali pouze ve filmech.

Přečtěte si také:

Souboj Megabotů? Zatím jen divadýlko!

Souboj Megabotů? Zatím jen divadýlko!

Do japonského robota se vleze člověk!

Do japonského robota se vleze člověk!

Postav si vlastního mecha robota: Japonský Amazon nabízí starovací pakl

Postav si vlastního mecha robota: Japonský Amazon nabízí starovací pakl

Fascinující formule 1: Pneumatiky vymění za 2 sekundy

Fascinující formule 1: Pneumatiky vymění za 2 sekundy

Klíčová slova:
robot, mecha, souboj, kuratas, MegaBot
 

Články odjinud