Camal Viva: Kočár pro sci-fi princeznu

Camal Viva: Kočár pro sci-fi princeznu
Sdílej
 
Co je ještě větší frajeřina než supermoderní auto? Přeci supermoderní koňský povoz se sadou elektromotorů a magnetickou levitací!

 

Italské designové studio Camal chce dokázat, že kočáry tažené spřežením koní nepatří jen do historie a do pohádek. Navrhla proto futuristický kočár jménem Viva. Je dva a půl metru široký a přesně sedm metrů dlouhý. Hravě tak svými rozměry překoná všechna osobní motorová vozidla na světě, a to včetně držitele rekordu pro nejdelší sériově vyráběné auto – obří americký pickup Ford F-350. V kočáru je místo pro čtyři pasažéry a italští designéři kladou důraz na to, aby měli všichni opravdu dostatek prostoru. Jde ale vůbec takhle dlouhý kočár řídit v ulicích plných aut, lidí a kol? Tvůrci naštěstí vymysleli revoluční způsob řízení.

Supermoderní koňský povoz se sadou elektromotorů a magnetickou levitací •  Profimedia.cz

Maglev místo loukotí

Zatímco přední dvě kola jsou rozměrná a připomínají loukotě tradičních koňských kočárů, třetí kolo vzadu využívá nejnovější experimentální technologii značky Goodyear. Místo klasického tvaru má pneumatika tvar dokonalé koule. Může se tak pohybovat všemi směry bez jakéhokoli omezení. Také vás teď napadlo, že takový tvar přeci nelze připevnit na nápravu? A pokud ano, jak se pak bude svobodně kutálet? Autoři navrhují řešení na principu magnetické levitace. Zadní koule se díky němu může libovolně pohybovat všemi směry a sedmimetrový kočár bude schopen bleskurychle zatáčet.

Gadgety pro koně

Gadgety pro koně

Spřežení nebo elektromotor?

Kočár Viva je navržen tak, aby ho mohla bez problému táhnout dvojice koní. Jelikož ale nejde o moderní kočár jen vzhledem, nýbrž také výbavou, poradí si i bez živé síly. Vůz má pod kabinou zabudované lithiové baterie a na předních dvou kolech dvojici elektromotorů, s nimiž zvládne přesuny i svépomocí. Také není problém energii rozdělit a usnadnit tak práci unaveným koním.

Camal Viva: supermoderní koňský povoz se sadou elektromotorů a magnetickou levitací •  Profimedia.cz

Krásná zbytečnost

Má vůbec v dnešní době vůz tažený koňským spřežením smysl? Prakticky asi ne. Přesto můžeme kočáry vídat na různých slavnostech či ceremoniích. A právě zde by mohl Camal Viva zazářit. Sami tvůrci říkají, že při jeho tvorbě neusilovali o vymyšlení vozu budoucnosti. Chtěli ukázat luxusní rozmar budoucnosti. A přesně to jejich kočár představuje – něco naprosto neužitečného, ale přitom nádherného.


Co nosí koně 21. století?

Tail Lights: Zadní světla pro koně •  Profimedia.cz

Světla Tail Lights

Když jedete za šera nebo dokonce po setmění na kole, nikdy byste neměli zapomenout zapnout si světla. Bez nich vás totiž nemusí třeba auto, které jede za vámi, vůbec vidět. V některých amerických státech můžete vidět i takto osvětlené koně. Používají je zejména policisté, kteří se tak snaží dávat dobrý příklad všem lidem, kteří riskují svůj život na vozovce bez osvětlení.

Chytré senzory Equisense

Chodíte běhat, ale nevyšli byste ven bez fitness náramku nebo alespoň chytrého telefonu se sportovní aplikací? Něco podobného mohou koupit i jezdci pro své koně. Nabízí je hned několik firem, mezi nejpopulárnější ale patří senzor od francouzské firmy Equisense. Připevní se koženým páskem na podbřišník (řemen, který drží sedlo ve správné poloze) a zaznamenává časy, výšku skoků, odhaduje únavu nebo kontroluje symetrii koňského cvalu. Díky tomu lze včas rozpoznat oslabenou nebo zraněnou nohu. Všechny údaje si pak můžete prohlédnout na mobilní aplikaci.

Horserunners: Pohodlné běžecké "podkovy" pro koně •  Profimedia.cz

Podkovy Horserunners

Znáte to pohodlí v běžeckých botách? Něco podobného chce firma Megasus dopřát i koním. Dává to smysl, vždyť někteří koně toho naběhají více než dvounozí olympionici. Její "podkovy" jsou z plastu, přicvakávají se koním na kopyta a mají jim kromě tlumení nárazů také usnadnit chůzi v nerovném terénu. Jen jezdci se na nich nemohou shodnout. Jedni říkají, že je to skvělá novinka, jiní je odsuzují s tím, že koně potřebují skutečné podkovy, ne adidasky.

 

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Strakatí vs. jednobarevní: Barvu koní určovala móda

Strakatí vs. jednobarevní: Barvu koní určovala móda

 

Články odjinud