Netopýří bomba a ohňový balón: Zbraně, o kterých jste nevěděli

Netopýří bomba a ohňový balón: Zbraně, o kterých jste nevěděli
Sdílej
 
Války a konflikty provázejí lidstvo od nepaměti. Prakticky celé naše dějiny jsou i historií válečnictví. Konflikt mezi dvěma nebo více zeměmi není nic veselého, stojí však za to, podívat se, jaké podivné zbraně dokázala lidská vynalézavost vymyslet, aby přelstila nepřítele.

 

Ve druhé světové válce vznikl nápad, jak velice efektivně napáchat obrovské škody na straně nepřítele za použití živých netopýrů tadaridy guánové. Těch se jsou v USA miliony, létají v noci, a pokud takového netopýra vypustíte za světla, tak si rychle najde úkryt, ve kterém přečká do tmy. A právě toho chtěla Americká armáda využít.

Netopýří bomby

Vojenští vědci zkonstruovali speciální kontejnerovou bombu, do které se vešlo přes tisíc netopýrů. Každý z těchto roztomilých tvorečků měl na sobě připevněnou malou napalmovou nálož, která šla odpálit na dálku. Po svržení bomby se otevřel několik set metrů nad zemí padák a o několik vteřin později i kontejner. Netopýři se měli rozletět do všech stran a najít si úkryt, protože bomba byla svržena za denního světla. Potom už jenom stačilo na dálku odpálit nálože a v jednu chvíli by tak vznikly tisíce požárů, které by byly schopny zničit celá města. Japonsko se jevilo jako ideální cíl neboť tam byly v období druhé světové války domy postaveny z bambusu a papíru. Naštěstí pro netopýry se celý projekt nedostal dál, než do fáze testování. Přednost totiž dostaly jiné bomby – atomové.

Balonová bomba Fu-Go

Zátěže bombardovacího balónu Fu-Go •  Wikipedia, archiv autora

Ve stejné době, kdy Američané chystali nepěkný osud pro netopýry se v Japonsku objevil vynález snad ještě rafinovanější. Ve čtyřicátých letech už totiž byla známa existence jet streamu. Jde vlastně o silný proud vzduchu, který se vyskytuje ve výšce zhruba 7 000 až 16 000 metrů a dosahuje rychlostí i okolo 700 km/h. Vyskytuje se na obou zemských polokoulích a čistě náhodou se jeden jet stream táhne od Japonska k Severní Americe.

Na vlnách jet streamu

Japonci se rozhodli využít balonu vyrobeného z pevného papíru a naplněného vodíkem. Pod ten připevnili pytle s pískem jako zátěž, zápalné nálože a bombu. Balon měl ventil, kterým šel v případě potřeby upustit vodík. Nejdůležitější však byl mechanismus, který řídil výšku balonu. Když byl balon moc vysoko, upustil vodík, takže balon klesnul. Byl-li naopak moc nízko, vypustil jeden pytel s pískem. Nakonec žádné pytle s pískem nezbyly a tak mechanismus odhazoval zápalné nálože a ve finále odhodil i bombu. Balon měl i autodestrukční zařízení, aby tato rafinovaná zbraň nepadla po přistání rukou Američanům. Fu-Go byla zbraň namířená primárně proti lesům, kde měla působit obrovské škody tím, že zápalné nálože zakládaly požáry. Ve skutečnosti není známo, že by byl nějaký les touto zbraní úspěšně zapálen. Obětí však bylo šest životů nevinných amerických civilistů.

Letadlové vzducholodě

Letadlové lodě už má dnes kde kdo. Jenže působnost letadlové lodi končí tam, kde začíná pevnina. A tak se dalo pár chytrých hlav dohromady a v roce 1931 byla slavnostně pokřtěna USS Akron. Šlo vyztuženou vzducholoď, který měla ve spodní části hangár. V tom se nacházelo 5 dvouplošníků a také speciální hrazda pro jejich přistávání. Celá tato koncepce měla velký potenciál, piloti se rychle naučili přistávat zavěšením letadla na hrazdu, která je pak vytáhla i s letadlem do hangáru. Vzducholoď měla dokonce na svou dobu hodně pokrokový systém regulace letové výšky. Namísto upouštění tehdy drahého helia vypouštěla vodu, která vnikala pomocí kondenzace z výfukových plynů. Bohužel, při jednom ze cvičných letů se vzducholoď dostala do silné bouře, která se jí stala osudnou. Po utržení kormidla vlivem silných poryvů větru dopadla USS Akron na hladinu moře a rychle se potopila. Ze 76 mužů na palubě přežili pouze 3. Ještě nějaký čas pak americká armáda s letadlovými vzducholoděmi experimentovala, avšak neúspěšně.

Přečtěte si také:
Airlander 10: Vzducholoď budoucnosti

Airlander 10: Vzducholoď budoucnosti

Podivuhodná místa: Netopýří jeskyně Bracken

Podivuhodná místa: Netopýří jeskyně Bracken

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

Zlatá opička: Jak lvíček přežil svou smrt

Zlatá opička: Jak lvíček přežil svou smrt

 

Články odjinud