Drony v Africe: Bezpilotní sanitky

Drony v Africe: Bezpilotní sanitky
Sdílej
 
Doručovací drony u nás zatím nefungují, v Africe už ano. Nemocným lidem, kteří žijí daleko od civilizace, rozvážejí léky, krev i séra proti hadímu jedu.

Na světě jsou dvě miliardy lidí, kteří nemají přístup ke zdravotní péči. Nejhorší je situace v afrických zemích: Většina obyvatel žije v odlehlých vesnicích, kam často ani nevede silnice. Nebo je od města dělí obtížně překonatelné hory a lékaři nemají techniku na to, aby mohli okamžitě vyrazit nemocnému na pomoc.  

Úspěšný start

Americký projekt Zipline proto přišel s nápadem transportovat zdravotnický materiál a léky pomocí dronů. Okamžitě si našel spoustu fanoušků. Mezi ně se počítá i zakladatel Microsoftu Bill Gates, který přispěl k jeho vzniku nemalou částkou. Nápad se tak velmi rychle proměnil na skutečnost. První dron vzlétl přesně před rokem ve středoafrické Rwandě a rozvážel hlavně balíčky s krví mezi nemocnicemi. Za rok bezpilotní stroje od Zipline absolvovaly více než 1400 letů, převezly 2600 jednotek krve a nalétaly přes 100 tisíc kilometrů.

Drsná Afrika: Životy v divočině zachraňují bezpilotní drony

Drsná Afrika: Životy v divočině zachraňují bezpilotní drony

Jak to funguje?

Pro bezpilotní rozvoz musí nejprve vzniknout základna. Odsud drony vzlétají a po přistání je technici nabíjejí a opravují. Najdete tu také sklad se zdravotnickým materiálem, aby bylo možné ho co nejrychleji zabalit a připravit k odeslání.

Samotné stroje nesou jméno Zip. Váží 11 kg, létají rychlostí až 110 km/h a uvezou 1,5 kg nákladu. Energii čerpají z lithium-iontových baterií, které stačí pokrýt okruh 80 km okolo základny. Na místo zvládnou dorazit do třiceti minut. V cíli vypustí bezpečně zajištěnou zásilku s padáčkem a obrátí se nazpět. Zipline už také vyvíjí vylepšenou verzi dronu, která uveze o polovinu víc nákladu a doletí až 160 km od základny.

Drony Zipline rozvážejí léky, krev i séra proti hadímu jedu nemocným lidem, kteří žijí daleko od civilizace •  Profimedia.cz

Drony Zipline rozvážejí léky, krev i séra proti hadímu jedu nemocným lidem, kteří žijí daleko od civilizace •  Profimedia.cz

Konstrukce do Afriky

Zip vypadá jinak než běžné bezpilotní stroje. Na rozdíl od rozšířené kvadrokoptéry má tvar malého letadélka. Díky tomu doletí dále než většina ostatních dronů. Klasické doručovací drony, které testuje například Amazon či Google, většinou dolétnou nanejvýš 20 km a konstrukce se čtyřmi vrtulemi jim umožňuje manévrovat mezi městskou zástavbou. To ale dron Zip v Africe řešit nemusí, naopak musí obstát ve vydatných afrických bouřkách. Zatím se mu to dařilo výborně, doposud ani jednou let nepřekazilo špatné počasí.

Bezpilotní šamani: Zachrání nás drony před suchem?

Bezpilotní šamani: Zachrání nás drony před suchem?

Nové teritorium dronů

Od nového roku začne Zipline fungovat i v sousední Tanzanii. Ta je 36krát větší než Rwanda a zhruba 12krát větší než Česko. Zajistit tady bezpilotní ambulanci bude velká výzva. V ideálním případě by měly drony denně doručit až dva tisíce balíčků se zásobami do všech nemocnic, klinik a ambulancí v zemi. Zipline proto plánuje během příštího roku postavit čtyři nové základny. Z každé z nich bude vzlétat třicítka dronů, které by za den měly splnit až pět set misí. To znamená, že se brzy dočkáme bezkonkurenčně největšího bezpilotního projektu na světě!

Švýcarský Matternet

Převoz lékařského materiálu pomocí dronů plánuje i Švýcarsko, a to pomocí služby Matternet. Na rozdíl od Zipline nebude rozvoz probíhat v okruhu kolem základny, ale mezi terminály vybudovanými přímo před nemocnicemi. Přeprava má být plně automatická a pro člověka stejně jednoduchá jako vhození pohlednice do schránky. Zásilku vložíte do speciálního boxu a přenesete k terminálu, který slouží zároveň jako dokovací stanice pro dron. Na terminálu naskenujete QR kód s informacemi o tom, kam má být zásilka doručena. Poté se vám otevře sběrné okénko, kam zásilku uložíte. Robotická ruka ji připevní na dron, který okamžitě vzlétne. V cílové stanici pak příjemce pomocí stejného QR kódu potvrdí převzetí a terminál mu zásilku vydá.

 

Dron Zipline spouští balíky na drátu: Rychle a přesně

Dron Zipline spouští balíky na drátu: Rychle a přesně

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy

Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy

 

Články odjinud