Souboj Megabotů? Zatím jen divadýlko!

Souboj Megabotů? Zatím jen divadýlko!
Sdílej
 
Po třech letech čekání jsme se dočkali – v duelu obrů poměřily síly mechy z Japonska a Ameriky. Zápas byl ale jedno velké zklamání.

 

Měl to být největší zápas robotů v historii. Americká dílna Megabots a japonská Suidobashi Heavy Industries od roku 2014 pracovaly na vývoji po zuby ozbrojených několikatunových mech. Teď máme jejich souboj za sebou. Bohužel ukázal, že k opravdovým robozápasům má současná technologie ještě hodně daleko.

Tvrdá japonská pěst

V prvním kole se střetl japonský Kuratas s menším z amerických robotů, Iron Glory MK2. Zatímco Kuratas je mecha určená hlavně pro souboje na blízko, Iron Glory se spoléhá na palbu projektilů na dálku. To se ovšem ukázalo jako jeho slabina: Japonec si připravil svou supersilnou karatistickou pěst a na plný plyn se vydal vstříc americkému robotovi. Iron Glory stihl vypálit jen jednu střelu z děla. Nepřítel byl ale i tak rychlejší než jeho muška, minul střelu a vrazil mu ránu přesně do středu kokpitu. Iron Glory spadl na záda a souboj byl u konce.

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Stabilita – základ boje

Kuratas v prvním kole skvěle využil slabiny soupeře. Tou byla mizerná stabilita. Zatímco Japonci se rozhodli svého robota postavit na čtyřech kolech umístěných tak, aby nebylo snadné robota převrátit, Američané se rozhodli pro tankové pásy. Jenže úzký tankový pás mechu Iron Glory, která navíc stála na tenkých nohou a až v horní části nesla veškeré zbraně a vybavení, nemohl udržet.

Ačkoli se to nezdá, váží robot vlevo o šest tun více •  MegaBots – Michael Mauldin / Greg Munson

Nindža vs. GI Joe

Druhé kolo už bylo mnohem zajímavější. Proti vítěznému Kuratasovi se postavil obří Eagle Prime. K mechanické paži měl připevněnou zbraň, která celý zápas rozhodla. Řetězový meč se tak dlouho zakusoval do těla Japonce, až ho po několika minutách udolal. Pěst a stabilnější těžiště nemohl Kuratas využít, protože americký Eagle Prime už nebylo možné kvůli skoro dvojnásobné hmotnosti povalit na zem.

Do japonského robota se vleze člověk!

Do japonského robota se vleze člověk!

Souboj podle scénáře?

Zní to dobře, že? Tak proč jsme v úvodu psali, že zápas bylo jedno velké zklamání? Ukázalo se totiž, že souboj pořadatelé ve skutečnosti nestreamovali, jak slibovali, ale připravili ho dopředu a potom sestříhali. Ve skutečnosti trval celé tři dny a většinu času zabraly opravy či kalibrace robotů. Objevily se dokonce zprávy o tom, že celý souboj proběhl podle předem připraveného scénáře, což nepopřel ani Matt Oehrlein, zakladatel MegaBots. Stejně tak někteří experti na technologii upozornili, že piloti své mechy přímo neovládali, ale jen spouštěli předem naprogramované sekvence.

Eagle Prime byl největší a nejtěžší stroj v zápase •  MegaBots – Michael Mauldin / Greg Munson

Příště lépe

První velký souboj robotů tak zatím nejvíc připomíná americký wrestling. Je to sice velkolepá podívaná, co vypadá na první pohled drsně, ve skutečnosti je to ale jen představení s tupými zbraněmi a předem nacvičenou choreografií. Zápas rozpoltil i diváky na YouTube. Někteří si užívali roboty ve stylovém prostředí bývalé huti, kde se zápas odehrával – jiní naopak měli pocit, že byli po letech slibů opravdového zápasu podvedeni.

Skutečné souboje robotů: Megabot v akci!

Skutečné souboje robotů: Megabot v akci!

Světlé zítřky?

Konstruktéři Megabotů se celým trapasem nenechali odradit. Do budoucna by dokonce chtěli vytvořit celou ligu a doufají, že budou pořádat velkolepá mezinárodní utkání. Podle prvního zápasu to ale vypadá, že se skutečného zápolení kolosálních bojových strojů jen tak nedočkáme. Škoda.


Megaboti: Robotičtí soupeři

Iron Glory Mk2 •  MegaBots – Michael Mauldin / Greg Munson

Iron Glory MK2 (USA)

Výška: 457 cm

Váha: 6 tun

Výkon: 24 koní

Max. rychlost: 4 km/h

Výzbroj: šestipalcové dělo, raketomet s dvaceti střelami

 

Eagle Prime •  MegaBots – Michael Mauldin / Greg Munson

Eagle Prime (USA)

Výška: 488 cm

Váha: 12 tun

Výkon: 430 koní

Max. rychlost: 16 km/h

Výzbroj: drapák na dřevo, řetězový meč o délce 120 cm, dvouhlavňové dělo

Kuratas •  Profimedia.cz

Kuratas (Japonsko)

Výška: 396 cm

Váha: 6,5 tun

Výkon: 87 koní

Max. rychlost: 27 km/h

Výzbroj: karatistická pěst, páčící ruka, 18mm samopal

Letrons: Skuteční Transformeři

Letrons: Skuteční Transformeři

BB-8 na návštěvě: Ze Star Wars do NASA

BB-8 na návštěvě: Ze Star Wars do NASA

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

 

Články odjinud