Xbox One X: Nejsilnější herní konzole

Xbox One X: Nejsilnější herní konzole
Sdílej
 
Na poli herních konzolí probíhá neustálá přetahovačka o výkon. Jednou je nahoře PlayStation, pak zase Xbox. Jeho poslední verze nyní sprintuje v čele závodu.

 

Nový Xbox je tu! Ale pozor, namísto zbrusu nové generace hardwaru se naše ruce dostávají na vylepšenou verzi původního Xbox One z roku 2013. Xbox One X proto není vzhledem k starší konzoli tak zásadním milníkem, jako byl Xbox One vůči Xbox 360. Namísto toho dohání technologický pokrok, který se za těch několik let v herním světě odehrál a kvůli kterému původní konzole ztrácí dech.

Výkonný střízlík

Pohled pod kapotu odkryje výkonné vnitřnosti. Vedle procesoru AMD Jaguar 2,3 GHz najdete 12 GB ultrarychlé paměti DDR5 a grafickou kartu Radeon na 1,172 GHz. Dohromady to dává 6 teraflopsů (1012 operací za sekundu) a z Xka se tak stává vítěz mezi současnými herními konzolemi. Výkonem výrazně převyšuje i loňskou PlayStation 4 Pro a herní zážitek posouvá o notný kus dopředu.

Zapnutí HDR v Middle-Earth: Shadow of War srazí rozlišení a sníží rychlost na 30 FP s. I tak to stojí za to! •  archiv distributora

Hra barev

Rozdíl je vidět na první pohled. Namísto standardních 30 snímků za vteřinu (FPS) se obraz některých titulů vykresluje rychlostí 60 FPS, a to i ve vysokém rozlišení 4K (3840 x 2160 pixelů, tedy dvojnásobek běžného Full HD). Společně s Blu-ray mechanikou, 1TB pevným diskem a zdrojem se vše vejde do sympaticky malé krabičky. K zásadním vylepšením patří zobrazovací technologie HDR. Zobrazení vykresluje scény až v miliardě barev a dodává jim tak na uvěřitelnosti a jasnosti. Například stíny, které bývaly tmavé až černé, jsou s pomocí HDR detailněji prokreslené a realistické.

Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!

Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!

Nová bedna

Zní to skvěle. Pokud však nemáte televizi, která 4K a HDR podporuje, tak si nejvýraznější přednosti nové konzole nevychutnáte. Rychlé vykreslování a ostřejší prostředí se naštěstí projeví i na HD a Full HD televizorech, které má většina uživatelů doma. Celé spektrum nových vychytaných funkcí se však skutečně naplno ukáže jen na nových televizích.

Xbox One X je nejsilnější herní konzole současnosti •  Microsoft

Opatrná nenápadnost X Box One

Ne každá hra umí využívat nových možností a ne každá s nimi pracuje stejně. Nahrávací časy a vykreslování starších her se zrychlí, ovšem tituly s označením "XBOX ONE X ENHANCED" možnosti Xka vytěží. Během testování jsme zjistili, že na obecné úrovni všechny podporované tituly nabízí ostřejší textury a lepší barevnost, někdy však jde o tak kosmetické úpravy, že se na ně musíte soustředit. Oproti tomu třeba starší Rise of the Tomb Raider vypadá s Xkovým vylepšením fantasticky.

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Moje první konzole

Xbox One X je v současnosti nejsilnější herní konzolí. Jako výměna za původní Xbox One nebo v roli prvního herního stroje v domácnosti má určitě co nabídnout a vzhledem ke svému výkonu zůstane vedle televize stát pěkných pár let. Na druhou stranu, pozici výkonných PC neohrožuje, a jestli patříte mezi majitele PlayStation 4 Pro, tak vám sice doma pod televizí neleží takový výkon, ale zato máte exkluzivní tituly, které na Xku nenajdete.


Co je to HDR?

Ze tří expozic (dole) se složí HDR fotka s prokreslenými stíny (nahoře) •  Wikipedia

Všimli jste si, že ve hrách bývají "zašuměné" černé plochy a stíny? To proto, že běžné monitory a televize nezobrazují vysoce dynamický rozsah (high dynamic range). HDR umožňuje vykreslit barevnější, měkčí a detailnější stíny a výraznější jasné plochy. Tím přibližují scénu na monitoru tomu, co je schopné vidět naše vlastní oko ve skutečnosti. Technika HDR se používá i ve fotografii, kdy se z několika různých expozic fotek složí výrazně barevná fotka.

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?

Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?

Test: Monitor Acer umí sledovat pohyby očí

Test: Monitor Acer umí sledovat pohyby očí

 

Články odjinud