Superjachty: Zaoceánské paláce

Superjachty: Zaoceánské paláce
Sdílej
 
Vypadají skoro jako vesmírné lodě z budoucnosti, ale plují na moři – seznamte se se superjachtami!

 

Luxusní plavidla s bazénem, velkou televizí a koženými gauči jsme viděli v tolika bondovkách a hiphopových videoklipech, že nás už vlastně ničím nepřekvapí. Mnohem zajímavější je nová generace miliardářských lodí, které nenabízejí jen přepych a extrémní délku, ale i myšlenku.

77 po italsku

Superjachty nechtějí ohromovat jen tím, kolik drahých věcí se vejde na jejich palubu. Myslí také fantastický vzhled a architektonickou dokonalost, která umožní cestujícím užít si naplno krásu otevřeného moře. Jednu z nejzajímavějších superjacht současnosti nedávno představila tradiční italská rejdařská dílna Benetti, která vyrábí lodě už od 19. století. Nyní se spojila se světoznámým mexickým designérem Fernandem Romerem a společně vytvořili model jménem Se77antasette (v italštině settantasette znamená sedmdesát sedm).

Se77antasette: Superjachta zblízka

Se77antasette: Superjachta zblízka

Technika pod poklopem

Jachta Benetti o délce 77 metrů se chlubí zejména skleněným dómem na špici jachty, kde se nachází kapitánský můstek. Zatímco klasickým jachtám z horní paluby ční radarové senzory a antény, italští konstruktéři dokázali společně s vývojáři kosmických technologií ukrýt veškerou komunikační technologii dovnitř dómu. Nic tak nenarušuje elegantní linii lodi – přitom není ohroženo její ovládání ani bezpečnost. Dóm bude obsahovat mimo jiné také observatoř pro noční pozorování hvězd. Další italský přírůstek do světa superluxusních lodí připravilo studio Pininfarina. Jachta Aurea o délce 70 metrů se ve svém vzhledu nechala inspirovat mořskými vlnami. Prakticky se pak tvůrci snažili, aby ukrývala co nejvíce vyhlídek a zákoutí jako dobře utajená pláž.

Jachta Nature je 120 metrů dlouhá a vyniká proskleným bokem, díky němuž můžete mít dokonalý přehled o dění na moři okolo vás •  Sinot

Spojení s přírodou

Nizozemská společnost Sinot pro změnu představila jachtu jménem Nature. Je 120 metrů dlouhá a vyniká proskleným bokem, díky němuž můžete mít dokonalý přehled o dění na moři okolo vás, ať už se nacházíte kdekoli. Okna na palubách navíc vedou od stropu až k podlaze. Hranice mezi lodí a oceánem se tak téměř stírá. Uvnitř naleznete osm luxusních ložnic, lázeňskou palubu, posilovnu, bazén, hvězdárnu nebo také uzavřenou zahradu, kterou udržuje automatizovaný klimatický systém. Stavba jedné lodi bude trvat čtyři roky a cenu si ani samotný výrobce zatím netroufá odhadovat.

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Agresivní Maximus

Další nizozemské rejdařství Heesen Yachts je autorem jachty se sebevědomým jménem Project Maximus. Navrhl ji legendární lodní designér Clifford Denn, mimo jiné tvůrce zaoceánského parníku Queen Mary 2. Je dlouhá 83 metrů a ubytuje 12 hostů. Svým agresivním aerodynamickým tvarem připomíná závodní čluny, ale sportovní výkony od ní nečekejte. Tady se hraje jen na zážitky: Největší devíza lodi Maximus je jednoznačně dlouhý bazén se dvěma vodopády. Pokrývá celou záď lodi a neslouží jen k osvěžení, ale není problém si v něm uplavat i pár kondičních temp.

Rejdařství Heesen Yachts je autorem jachty se sebevědomým jménem Project Maximus •  Profimedia.cz

Dnešní superjachty

Přestože nová generace jacht se rodí v Itálii a Nizozemsku, nejluxusnější jachty současnosti vznikají v Německu. Ta největší se jmenuje Azzam a je dlouhá 180 metrů. Postavila ji brémská loděnice Lürssen a patří prezidentovi Spojených arabských emirátů. Hned za ní následuje jachta Eclipse. Vlastní ji ruský oligarcha Roman Abramovič, mimo jiné vlastník fotbalového klubu Chelsea F. C. Nechal si ji postavit v Hamburku v docích Blohm+Voss. Třetí největší jachtu na světě pak sestrojili Lürssen a Blohm+Voss společně pro dubajského šejka. Nové superjachty je svými rozměry rozhodně nepředčí – zato vzhledem a rafinovaností ano.

Galerie: Superjachty nebo zaoceánské paláce?


Soběstačný hausbót

Revoluci v designu a způsobech využití nezažívají jen jachty. Americký výrobce Arkup nedávno představil hausbót, který vyniká energetickou soběstačností. Na plochou střechu umístil baterii solárních panelů, s nimiž pohání elektromotor i veškerá elektrická zařízení uvnitř domu. Mimo to umí hausbót zachycovat dešťovou vodu a filtrovat ji na pitnou nebo ustát silný hurikán. A v neposlední řadě pojme velkou rodinu: Kromě společných místností, kuchyní a teras tu najdete čtyři ložnice. Díky slunci dokáže plout bez kapky paliva rychlostí 13 km/h. To možná není mnoho, ale schválně – jakou rychlostí cestuje váš dům?

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Dynamiq GTT 115: Porsche "jezdí" na vodě

Dynamiq GTT 115: Porsche "jezdí" na vodě

 

Články odjinud