Sonda Cassini poslala první snímek Saturnu

Sdílej
 
Vesmírná sonda Cassini, která byla 15. října roku 1997 vypuštěna směrem k planetě Saturn, poslala počátkem tohoto měsíce první fotografie této planety, přestože je od ní stále vzdálená 20 měsíců cesty.

Sonda Cassini/Huygens je dosud nejhmotnějším průzkumným systémem (2125 kg), který byl kdy lidstvem vyslán do kosmu. Jejím cílem je Saturn, který bude od července 2004 studovat, zatímco modul Huygens, který se od ní oddělí, přistane na povrchu měsíce Titan, největšího měsíce planety Saturn, kde prozkoumá jeho záhadnou dusíkovou a metanovou atmosféru.

Foto
15. října roku 1997 vynesl sondu Cassini/Huygens nejsilnější americký nosič Titan 4B-Centaur. Sonda se nejprve vydala k Venuši , kde byla poprvé gravitačně urychlena. Letový plán zahrnuje celkem dva takové urychlovací impulsy u Venuše, jeden u Země (srpen 1999) a jeden u Jupiteru. Okolo největší planety sluneční soustavy, proletěla počátkem roku 2001, k Saturnu by pak měla dorazit v červenci roku 2004.

Foto
Barevná fotografie, kterou sonda poslala do řídícího střediska na Zemi, byla pořízena ze vzdálenosti 285 milionů kilometrů, což je téměř dvojnásobná vzdálenost ze Země ke Slunci. Snímek zachycuje stín planety, jak padá na prstence, v pozadí je vidět i Titan.

Sonda Cassini byla pojmenována podle Itala Giovanna Domenica Cassiniho (1625 - 1712) prvního ředitele Pařížské observatoře, který objevil několik saturnových satelitů a vytvořil hlavní rozdělení saturnova prstence (tzv. Cassiniho dělení). Sonda určená k průzkumu atmosféry Titanu dostala své jméno zase podle holandského fyzika Christiaana Huygense (1629 – 1695), který objevil Titan a první správně popsal skutečnou podstatu saturnových prstenců.

Oficiální stránka mise Cassini/Huygens

 

Články odjinud