V Tokiu byla představena nejmenší helikoptéra světa

Sdílej
 
Na mezinárodní výstavě robotů, která probíhá tento týden v japonském Tokiu, byla představena nejmenší helikoptéra světa, dlouhá pouhých 7 cm. Tento čtyřnohý robot s rotorem váží pouhých 10 gramů a v blízké budoucnosti by měl být využit jako monitorující zařízení například ve zřícených domech po zemětřesení nebo jiných nebezpečných místech.

Mezinárodní výstava robotů, která se koná každé dva roky v japonském hlavním městě Tokiu, patří k nejvýznamnějším událostem ve světě robotiky. Pravidelně se sem sjíždějí přední výrobci a vývojáři z tohoto oboru a představují své nejnovější koncepty, z nichž řada nalezne později praktické využití.

Foto
Na letošní přehlídce upoutal výrobek společnosti Seiko Epson, pouhých sedm centimetrů dlouhá a 10 gramů těžká minihelikoptéra. Prototyp tohoto létajícího robota, jehož vývoj trval doposud tři roky, je radiově ovládán, přesto však musí být zatím kabelem připojen k externímu elektrickému zdroji. Výrobce doufá, že se mu právě na této výstavě podaří nalézt výrobce příhodných ultralehkých baterií, díky nimž by pak robot nebyl omezen dosahem kabelu.
Tento stroj by pak mohl sloužit jako jakési „létající oko“, tedy vznášející se kamera, která by byla schopna dostat se i do těžko přístupných a nebezpečných míst například po zemětřesení nebo jiných živelných katastrofách.

 

Články odjinud