Nanotechnologie může nahradit tranzistory

Sdílej
 
Počítačová společnost Hewlett-Packard oznámila, že se jejímu vědeckému týmu podařilo vyrobit nanoskopické zařízení, které by jednoho dne mohlo nahradit současné tranzistory. Jedná se o velmi důležitý krok na cestě k budoucím kvantovým počítačům, které, jak se předpokládá, nahradí ty současné na bázi křemíku, které se již pomalu ale jistě blíží svým maximálním možnostem.

Americká počítačová společnost Hewlett-Packard oznámila vývoj nové nanotechnologie, která může zcela nahradit tranzistory. Crossbar latch, jak je technologie označovaná, je základním prvkem nutným k výrobě čipů - umožní totiž i bez tranzistorů obnovení signálu a jeho inverzi, což je podmínka pro běžné fungování počítačů.

Foto
Jedná se v podstatě jen o překřížené platinové dráty s molekulami kyseliny. Funkci tranzistoru bude v novém systému nahrazovat jeden vodič, který bude křížen dvěma kontrolními, které zároveň slouží jako spínače. Vysláním elektrických impulsů může nová technologie provádět tři základní logické funkce ANO, NE a NEBO, které jsou základem pro konstrukci všech logických obvodů. Jednotlivé spoje budou o velikosti pouhých 2 nanometrů.

Základní prvky technologie jsou prý poměrně levné a jednoduchá je také jejich výroba. Měla by se mnohem více podobat tisku na tiskárně, než je tomu u při výrobě logických obvodů v současnosti.

 

Články odjinud