Mystérium pražského golema

Mystérium pražského golema
Sdílej
 
Nedaleko pražské Staronové synagogy si hraje několik dětí. Odněkud zdáli zaslechnou podivný hluk. Ulicí běží jeden ze židovských obchodníků. S vyděšeným výrazem ve tváři se snaží uniknout svému podivnému pronásledovateli: Golemovi! Ten ničí vše, co mu přijde pod ruku.

Hliněný golem byl jako utržený ze řetězu. Ničil krámky a rozséval zkázu. Přestože měl pražské Židovské město chránit, vlivem své nespoutané energie byl svému okolí nebezpečný. Nakonec musel zasáhnout jeho stvořitel - židovský rabín Jehuda Löw ben Becalel, známý také pod jménem rabbi Löw nebo Maharal. Rabín vyjmul netvorovi z pod jeho jazyka šém, který umělé bytosti dodával život.

Rabbi Löw, který ovládal magii a kabalu, měl nejdříve golema pomocí tajemných rituálů oživit, aby mu nakonec musel v roce 1593 uzmout život. Později byl mrtvý golem ukryt na půdě Staronové synagogy. Toho roku měl také rabín zakázat vstup na půdu této církevní budovy. Tolik vypráví legenda o umělém člověku z hlíny: pražském golemovi.

V průběhu staletí golema marně hledalo několik odvážlivců. V roce 1920 se na půdu Staronové synagogy vydal novinář Egon Erwin Kisch, jeho nástupcem byl v 80. letech 20. století český badatel a spisovatel Ivan Mackerle.  Nenašel ho nikdo z nich, přestože Mackerleho tým použil zařízení pro hledání podzemních dutin - geologický radar.

Podle historiků byla prý legenda o golemovi vymyšlena až v 19. století v Polsku. Jediný historický dokument, který se o golemovi zmiňuje - hebrejský rukopis, nalezený počátkem minulého století v archívu knihovny v Metzu ve Francii, se ukázal jako falešný.

Znamená to, že vzor golema nikdy neexistoval? To není zdaleka jednoznačné. V pražské Staronové synagoze se jako v jediné na světě zpívá 92. žalm dvakrát. Má to být vzpomínkou na okamžik, kdy rabbi Löw musel běžet zastavit golema!

Zvláštní také je, že dodnes se na půdu synagogy nejspíš nepodíváte. Pražská židovská obec sem povoluje vstup jen ve výjimečných případech. V minulosti sem nepustili ani některé z celebrit své doby! Bylo to pouze kvůli dávné tradici?

Podle Ivana Mackerleho mohl být vzorem golema nemocný člověk mohutné postavy - zřejmě blázen. Tomu prý rabín mohl dávat uklidňující rostlinný lék, který se v lidovém vyprávěním změnil na šém. Pokud šílenec lék nedostal, začal řádit. Dozvíme se někdy pravdu o tajemném golemovi?

Klíčová slova:
golem, mackerle, rabín, löw
 

Články odjinud