Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Quadropolis
Sdílej
 
Čtyři městské čtvrtě, čtyři a čtyři na sebe kolmé ulice, až čtyři hráči, každý ovládající čtyři architekty v rámci čtyř tahů během čtyř kol. Čtyřka je v budovatelské deskové hře Quadropolis vidět na každém kroku!

 

Quadropolis je budovatelská hra s destičkami a hlubokými logickými propočty, které se motají kolem čísla čtyři. Dva až čtyři hráči se pustí do souboje starostů o vytvoření nejlépe fungujícího města. Každý vlastní velkou kartu města, rozdělenou do čtyř barevně odlišných čtvrtí. Čtvrtě obsahují čtyři políčka a dohromady tak tvoří město o 4x4 pozicích pro budovy. Ta si hráči zaplňují destičkami budov výběrem z nabídky.

Kam s továrnou?

Na začátku každého ze čtyř kol se vytváří nová nabídka budov, odpovídající právě probíhajícímu kolu. Hráči si postupně vybírají 4 budovy, které ihned staví do svého města. Výběr budov se však neomezuje na pouhé ukázání prstem, ale mnohem složitější a zábavnější ukázání architektem.

Při vašem tahu jednoduše přiložíte jednoho ze svých čtyř architektů k řádku či sloupci nabídky a vezmete si destičku města, která je od architekta na vzdálenost jeho hodnoty. Nesmíte ale architekta položit na jiného architekta a nesmíte si vybrat řádek či sloupec, ve kterém je urbanista, který se vždy umisťuje místo právě získané destičky.

Desková hra Quadropolis •  Albi

Až si po pořádné kalkulaci vyberete svůj dílek, tak sranda ještě nekončí. Do města si ho nemůžete umístit jen tak. Musíte zvolit jedno políčko, které je v řádku či sloupci odpovídající vašemu architektovi. Při výběru architekta tedy nestačí zkoumat, jaké dílky si můžete vzít, ale i kam je pak umístit.

Paneláky vedle parku

Pozice jednotlivých budov vůči sobě je klíčová v honbě za vítěznými bodíky. Každá z šesti základních budov se boduje zcela jiným způsobem – panelák chcete mít co nejvyšší, park by měl být obklopený paneláky, obchodu se daří, když jsou v něm fronty lidí a tak podobně.

Nejde jen o „logické“ propojení různých institucí. Postavením paneláku získáte lidi, kteří – vyjma nákupů – zařizují chod třeba takové radnice. Továrny zase generují energii, bez které se neobejdou lidské příbytky. Většina budov ve hře produkuje jednu z těchto surovin, a naopak tu druhou vyžaduje. Nebude-li bytovka osvětlena, nedostanete za ní body atd.

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Dům snů pro malé i velké

Deskovinky recenzují: Dům snů pro malé i velké

Deskovinky recenzují: Kingdomino

Deskovinky recenzují: Kingdomino

Záře velkoměsta

Desková hra Quadropolis •  Albi

Po sesbírání 16 budov hra končí a nastává závěrečné bodování. To hodnotí docela dost aspektů, ale naštěstí je vám k ruce bloček, který vás celým procesem krásně provede. Hodnotí se každá budova ve vašem městě dle vlastních měřítek a odečítají se všichni neubytování lidé a nespotřebovaná energie. Dokonalé město by zkrátka nemělo mrhat zdroji. Hráč s nejvíce body se stává ultimátním starostou.

Výše popsaná hra je jen jednoduší variantou, která je vhodná především do rodin (i když dobře zvažte logické uvažování svého malého potomka). Quadropolis nabízí ještě variantu pro experty, která využívá větší plochu města a přidává další typy budov s komplexnějším systémem bodování. Tu ocení zejména ostřílení matematici.

Kvalita, kam se podíváš

Quadropolis není po herní stránce moc co vyčíst. Pokud o tom, co ve hře děláte, nebudete uvažovat moc realisticky, dočkáte se zajímavého abstraktního mechanismu se spoustou možností a různých strategií, které kromě náhodně tvořených nabídek zaručují slušnou znovuhratelnost. Ani po grafické stránce hra nevypadá špatně, byť unikátních obrázků je opravdu málo. Příjemná je také herní doba, která slušně odsýpá a do hodiny máte hotovo, přičemž hra není výrazně horší v menším počtu hráčů.

Skvělá krabice

Desková hra Quadropolis •  Albi

Pochválit musím také uložení komponent v krabici. Každý dílek má své místo a vše je rovnou připraveno k další hře, čímž odpadá zdlouhavá část přípravy. I jednotlivé komponenty jsou v nadstandardní kvalitě – kartonové dílky jsou robustní a figurky obyvatel z krásného průhledného plastu. Nevím, jak vy, ale když výrobce nešetří na kvalitě obsahu, má u mě automaticky plus. Zde si k tomu přičtěte i zábavnou hratelnost a dostanete parádní budovatelskou hru do každé rodiny, i mezi ostřílené hráče, kteří se nebojí přemýšlet.

Autor Francois Gandon

Typ hry budovatelská, logická

Počet hráčů 2 – 4

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30-60 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 1 299,-

Vydavatel Blackfire

Nemělo by vám uniknout:

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Fenomén SimCity: Postavte město od základů

Fenomén SimCity: Postavte město od základů

Už jste řídili městskou dopravu?

Už jste řídili městskou dopravu?

 

Články odjinud