Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye
Sdílej
 
V Ostrov Skye vyděláte na územích, která nechcete, abyste nabyté jmění utratili za velice žádaný kus pevniny.

 

Při pohled na Ostrov Skye se nedá nezmínit kultovní Carcassonne (o Star Wars Carcassonne si přečtete tady), která dala vzniknout spoustě her využívajících stavbu území ze čtverečků. V Ostrov Skye si také postupně z dílků budujete své království, respektive ostrov ve Skotsku, ale na rozdíl od Carcassonne každý hráč operuje na vlastním písečku. Za hrou stojí velice talentovaný designér Alexander Pfister, kterého na našem trhu můžete znát díky hrám jako Mombasa (tu jsem recenzovali zde), Great Western Trail, Port Royal nebo Boží zboží.

Destičky a body

Desková hra Ostrov Skye •  Albi.cz

Stavba ostrova z dílků je však jediná podobnost se zmíněnou legendou. Ostrov Skye na tento mechanismus nabaluje spoustu dalších prvků, čímž celek zábavným způsobem komplikuje. V zásadě jde o dva hlavní prvky – bodování a dražba. Body se počítají v průběhu šesti kol ve 2 – 4 hráčích (pěti kol v pěti hráčích) poměrně neobvyklým způsobem. Z šestnácti bodovacích destiček se pro každou hru nalosují čtyři a každá z nich se boduje v jiném kole. V prvním jen destička na pozici A, ve druhém na pozici B, ale třeba v pátém se bodují již tři destičky najednou.

Nezapomeňte na naše další skvělé recenze!

Deskovinky recenzují: Kanagawa

Deskovinky recenzují: Kanagawa

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Třikrát z pytlíku

Všichni hráči dopředu vědí, kdy se budou bodovat které prvky jejich ostrova a mohou tomu přizpůsobit svou strategii během druhého hlavního tahu hry, nakupování. Protože prosté tahání dílků z pytlíku a následné zařazení do ostrova skýtá až moc velkou porci náhody, všichni hráči zároveň tahají tři dílky.

Dražba mezi hráči

Desková hra Ostrov Skye •  Albi.cz

Za svou zástěnou s ukrytými penězi pak každý určí jeden ze tří tažených dílků, který vrátí do pytlíku a zbylé dva ocení libovolnou částkou ze své pokladničky. Poté má každý hráč možnost koupit si jeden dílek od libovolného soupeře – takový soupeř si nechá peníze, jimiž nastavil cenu dílku, a ještě dostanete ten samý obnos od kupujícího. Dílky, které si od vás nikdo nekoupil, zaplatíte vámi nastavenou částkou a necháte si je.

Na výzvědách

A takto vypadá skutečný ostrov Skye u Skotska •  Wikipedia

Možná se to nezdá, ale dražba funguje naprosto dokonale. Pokud si totiž doberete dílek, který prostě musíte mít, nastavíte mu vyšší cenu, aby vám ho nikdo nevzal. Sami si ho tak koupíte draze, případně na něm slušně vyděláte. Při vytváření nabídky a samotném nakupování musíte brát v potaz ostrovy ostatních hráčů a prokouknout jejich plány na získání co největšího počtu bodů. Když k tomu ještě vezmete v potaz, že každých pět mincí vám na konci hry vyslouží vítězný bod, musíte si dát pozor i na výhodnost daného obchodu.

Body na všech stranách

Desková hra Ostrov Skye •  Albi.cz

Body se při tom získávají za úplně vše. Počet krav nebo ovcí, počet jezer s loďkou a majákem, hodnotí se každá uzavřená horská oblast, každý sloupec vašeho ostrova s alespoň třemi dílky atd. Připomínám, že tyto podmínky jsou stanoveny náhodně taženými bodovacími destičkami na začátku hry, díky čemuž je každá hra úplně jiná. Kromě toho můžete získat body i ze svitků, které máte na ostrově. Tyto body se udělují až na konci hry podle počtu dané komodity. Takže sice vidíte aktuální bodový stav všech hráčů z bodovacích destiček, ale díky svitkům jste napjatí až do konce.

Pro počtáře

Desková hra Ostrov Skye •  Patrik Hajda / Albi

Ostrov Skye není ani trochu jako Carcassonne. Na rozdíl od něj vyžaduje hráčovu přítomnost a soustředění, smysl pro obchodování, hluboké rozhodování a všeobecný přehled o plánech ostatních u stolu. To však neznamená, že by to byla náročná hra. Právě naopak. Pravidla vám přejdou do krve prakticky okamžitě, což je u rodinné hry velice důležité. Zároveň se však nejedná o něco, co by měli fanoušci euro her přehlédnout. Pokud rádi počítáte, pak se tu propočítate ke kýženému výsledku. Můžete si dát na čas a vybrat ten nejlepší dílek ze všech, nastavit tu nejrozumnější cenu a umístit dílek na to nejlepší místo. Ostrov Skye svému autorovi ostudu rozhodně nedělá, naopak je zcela hodna jeho jména. Jediná výtka padá již klasicky na mdlý německý výtvarný vzhled, kterého si nevšimnou snad jen mladší hráči.

Autoři Alexander Pfister, Andreas Pelikan

Typ hry rodinná, ekonomická, stavba území

Počet hráčů 2 – 5

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 45-60 minut

Jazyk čeština, bez textu

Doporučovaná cena 799 ,-

Vydavatel Albi

Přečtěte si také:

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů

Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma

Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky recenzují: Mombasa

 

Články odjinud