Deskovinky #31: Nástup únikovek

Deskovinky #31: Nástup únikovek
Sdílej
 
Mnohým z vás začala škola, ale to jistě není důvod zanevřít na deskovky. Zvlášť když se to tam "venku" hemží stolními únikovkami, velkými návraty a inovacemi.

Mage Knight – Legenda se vrací

Sice to ještě není černé na bílém, ale příští rok by se měl vrátit Mage Knight, král českých deskovek. Kluci z Rexher se na proběhlém GenConu dali do řeči s držitelem práv Wizkids a tentokrát z toho mají – dle jejich slov – dobrý pocit. Za změnu jednání ze strany Wizkids mohou nové přijatelné podmínky a přimluvení se za českou verzi přímo od autora Vlaadi Chvátila. Budoucí opětovná spolupráce by navíc mohla poskytnout i blíže nespecifikované překvapení, čímž by se logicky mohlo myslet počeštěné rozšíření.

Legendární Mage Knight se možná vrátí! •  Wizkids

Dobrodružná hra Mage Knight je již dlouhá léta vyprodaná a v bazarech stojí klidně dvojnásobek ceny. Anglická verze se přitom dočkala již desátého dotisku. Možná se divíte, proč česká hra není v Čechách dostupná. V tomto případě se jedná o zahraniční hru od českého autora a společnosti Wizkids se dříve moc nelíbil pro ně nízký náklad dotisku. Ale to je zřejmě minulostí a snad již příští rok se dočkají všichni ti, na které se kdysi nedostalo.

Přečtěte si naše recenze deskovek:

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

Dice Forge – Inovace v kostkách

Nápaditá hra Dice Forge •  Blackfire

Počet her vstupujících na trh je rok od roku větší, a pokud jako designér nechcete v záplavě tisíců rodinných her a figurkovek úplně zapadnout, musíte přijít buď s excelentním vizuálem nebo převratnou inovací. Kdysi se takový krok povedl třeba mechanice stavění balíčku deckbuilding, loni zase světem her otřásl systém zvaný Legacy, ve kterém má každá odehraná partie vliv na všechny budoucí.

Nápaditá hra Dice Forge, ve které vyměňujete strany herních kostek •  Blackfire

O jistý druh evoluce se loni pokusila i Mystic Vale, která z klasického deckbuilding udělala card crafting, tedy nestavíte si balíček z karet, ale vytváříte si přímo vlastní karty z průhledných listů se schopnostmi. Dice Forge dělá vlastně to samé, jen s kostkami. Žádná kostka nezůstane v průběhu hry beze změny. Své těžce vydělané jmění obětujete bohům, kteří vás na oplátku odměňují jednou stranou kostky, kterou jednoduše vyměníte za libovolnou právě nacvaknutou. Upravujete si tak náhodu ku prospěchu svému ne navyšováním počtu kostek, ale samotnými symboly na kostkách. O český překlad se stará Blackfire, ale zatím nemá zprávy s datem vydání.

Únikové hry na stole

Escape Room: Úniková hra. •  Blackfire

O takzvaných únikovkách jsme psali již dříve, ale teď se na trhu během jednoho měsíce ocitly hned tři různé krabičky od tří českých vydavatelství. Pokud neznáte pojem únikovka, pak vězte, že se jedná o vědomostní hru (někdy i s časovým limitem), ve které musíte vyřešit nějaký problém a utéct z místnosti. Může to být znázorněno procházením balíčku, zasunováním klíčů do přístroje, otáčením kotouče apod.

Escape Room: Úniková hra •  Blackfire

Jako první na trh vyrukoval Blackfire s největší a obsahově na pohled nejzajímavější krabicí Escape Room: Úniková hra. Escape Room obsahuje celkem čtyři scénáře s různými tématy (útěk z vězení, virus, odpal jaderných hlavic a chrám Aztéků), které otestují vaše schopnosti v doprovodu ozvučené skříňky, která nejenom že odpočítává čas, ale také na ní najdete spoustu vodítek, dává vám nápovědy a průběžně kontroluje vaše snažení.

Stolní úniková hra Únikovka: Závod s časem •  Albi

Jako druhé následovalo Albi se svou kapesní hrou Únikovka: Závod s časem. V tomto případě se jedná o mnohem jednodušší systém, což nutně neznamená jednodušší dokončení. Únikovku totiž tvoří jediný balíček karet, kterým musíte projít na konec pomocí pouhého rozhodování se na základě otázky či problému a následného zjištění odpovědi na druhé straně karty. Hráči, kteří neradi „pracují“ v časovém stresu, by mohli sáhnout po této variantě, protože zde vás žádný čas neomezuje. A když to s prodeji půjde dobře, jistě se dočkáme i dalších balíčků v tomto systému.

Únikovka Exit •  Dino

A zatím poslední úniková hra přišla poměrně překvapivě od vydavatelství Dino a nese jednoduchý název Exit. Respektive se jedná rovnou o tři krabičky Faraonova hrobka, Tajná laboratoř a Opuštěná chata, každá logicky zasazená do jiného prostředí. I v tomto případě vás vyloženě netíží čas a je tak jen na vás, zda se budete chtít měřit s ostatními partami nebo to pojmete v klidu. Exit se točí kolem dešifrovacího kotouče, na kterém nastavujete své odhadované výsledky a posouváte se dál. Dovolím si zmínit fakt, že právě Exit vyhrál letošní hráčskou cenu Spiel des Jahres, takže o zábavu by mělo být postaráno.

Přečtěte si také:

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

10 nej LEGO setů z filmových světů

10 nej LEGO setů z filmových světů

Strážci galaxie na vašem mobilu

Strážci galaxie na vašem mobilu

 

Články odjinud