Yangtze: Strategie na velké čínské řece

Yangtze: Strategie na velké čínské řece
Sdílej
 
Jak byste si vedli jako obchodníci se zbožím v Číně za vlády dynastie Čching? To už zjistíte v nové zábavné strategické hře Yangtze.

 

Deskovka Yangtze z vás na chvíli udělá obchodníky na stejnojmenné nejdelší řece Asie, v českém přepisu známé také jako Jang-c’-ťiang. Vaším úkolem bude v každém kole prodávat a nakupovat komodity tak, aby byl váš zisk co největší. Čím větší množství jedné komodity (nebo různých komodit jednoho symbolu) získáte, tím větší odměnu za prodej později zinkasujete. Vítěze v závěru hry určuje právě výše výdělku, proto je třeba investovat a prodávat s rozvahou.

Správná strategie

Kromě prodeje rozmanitého luxusního zboží je možné přivydělat si nějaké peníze také otevíráním filiálek či využíváním speciálních karet, které každý z hráčů obdrží ještě před zahájením hry. Tyto prvky umožňují taktizování a blufování. Filiálku například získávají hráči pomocí aukce – nejvyšší nabídka vítězí. Je možné pokusit se přimět protihráče zaplatit víc, než kolik je výhodné. Ale pozor – přehnané taktizování se nemusí vždy vyplatit.

Desková hra Yangtze: Strategie na velké čínské řece •  archiv prodejce

Za vítězstvím

Zamíchat pořadím umí také různé vyhlášky a daně uvalované na vaše obchodování skrze žetony s panovníky. Hra končí ve chvíli, kdy je z pytlíku s žetony vytažen poslední panovník. Poté se spočítají závěrečné body za dosud neprodané zboží, zúročí se peníze za nevyužité speciální karty a také se zpeněží různé kombinace žetonů s filiálkami. Nejbohatší vyhrává!

Milé a zábavné provedení

Přiložená pravidla se nejprve mohou zdát matoucí, ale po odehrání několika kol si je snadno zapamatujete. Pro význam speciálních karet a panovnických žetonů je ale nejlepší mít je neustále při ruce! Yangtze je příjemně malovanou deskovkou, která zabaví a rozhodně po první partii neomrzí. Je určena hráčům starším osmi let a zahrajete si ji ve dvou až čtyřech hráčích.

Yangtze: Desková hra 

Shrnutí: Obchodnická strategie, která baví.

Výrobce: Piatnik

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Fantom Gold Edition: Desková hra pro lupiče

Fantom Gold Edition: Desková hra pro lupiče

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

 

Články odjinud