Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem
Sdílej
 
Profesor Ciasso si vás, nejlepší studenty, pozval do své laboratoře, kde se chce podělit o plody své práce. Rázem však padá propadlištěm pryč a vy se ocitáte uvězněni v malé místnosti plné rébusů. Podaří se vám utéci? A co vám to chtěl profesor vlastně ukázat?

Už jste někdy unikli?

Únikovka: Závod s časem je, jak již název napovídá, stolní hra na motivy únikových her, ve kterých se v partě přátel snažíte uniknout z uzavřené místnosti pomocí vyřešení řady rébusů. Stolní hry tohoto typu fungují prakticky stejně, akorát nejste nikde zavření a můžete prakticky kdykoliv odejít od stolu, ale rozbijete si tím zážitek. Ze své podstaty se jedná o jedinečný, neopakovatelný zážitek, jelikož podruhé byste už neměli co luštit. Z tohoto důvodu se v této recenzi musím držet hodně zkrátka, abych vám neprozradil nic důležitého. Nemusíte se bát, nepřipravím vás o žádné překvápko.

Únikovka: Závod s časem je čistě karetní hra, která se vám bez přehánění vejde do kapsy. V malé krabičce najdete jen a pouze karty. Dokonce zde "chybí" pravidla, která jsou obsažena ve vlastním balíčku, kterým se postupně prokousáváte. Stačí tedy usednout ke stolu v 1 – 6 hráčích, ujmout se vypravěčské role a uniknout z tajemné laboratoře profesora Ciassa.

V deskové hře Únikovka: Závod s časem se ocitáte uvězněni v malé místnosti plné rébusů •  Albi, Patrik Hajda

Jednoduše složité řešení

Pravidla vás kolektivně naučí prakticky jediný mechanismus, na kterém stojí celá hra. Na stole budete mít čtyři různě barevné balíčky, jimiž se musíte postupným řešením hádanek prokousat až do poslední karty. Právě odhalená karta většinou obsahuje obrázek s rébusem a pod ním pokyny pro pokračování. Často jde o nalezení kódu, použití odpovídajícího předmětu atd.

Jakmile se ve skupině shodnete na odpovědi, kartu otočíte a dozvíte se, zda jste byli úspěšní. Pokud ano, jednoduše pokračujete dál (často takto získáte nový předmět, který budete muset použít později). Pokud se spletete, tak také pokračujete běžným způsobem dál, ale zapíšete si penalizaci. Únikovka není jako taková na čas. Ten si musíte změřit sami, a jakmile hru dokončíte, přičtete si k němu vteřiny za penalizace. Hra proto neskončí po uběhnutí jedné hodiny, jak bývá zvykem a měření času tak slouží jen pro porovnání s jinými hráči. Ale to jako motivace stačí.

Deskovinky #31: Nástup únikovek

Deskovinky #31: Nástup únikovek

A to je vlastně celé. Kouzlo hry je ukryté ve čtyřech balíčcích na stole, kde vás nikdo nenutí řešit právě jeden z nich, ale můžete si je mezi sebe libovolně rozdělit, zaměřit se jen na dva apod. Balíčky jsou spolu samozřejmě úzce propojeny, takže až vám karta řekne: "Vložte elektronickou kartu" a vy tento pojem slyšíte poprvé, musíte nejprve vyřešit část jiného balíčku.

Skvělý zážitek na jedno použití

Rébusy nejsou nijak složité a nepotřebujete prakticky žádné matematické znalosti. Únikovka chce být přístupná naprosto všem, proto je řešení naprosté většiny hádanek jen o nápadu na základě pozorování. A je to dobře. Užijí si jí mladší i starší, rodina i parta přátel. Vesměs ani nezáleží na počtu hráčů, ale vzhledem k počtu balíčků se nejrozumnější zdají 1 – 4 hráči. Ve více se vám už nedostane tolik prostoru.

V deskové hře Únikovka: Závod s časem se ocitáte uvězněni v malé místnosti plné rébusů •  Albi, Patrik Hajda

Očividnou nevýhodou je již v úvodu zmíněná neopakovatelnost zážitku. Hru si pořídíte za poměrně běžnou cenu, ale zahrajete si ji všeho všudy jednou. Pak už vám nezbývá nic jiného, než ji půjčit třeba rodičům a dalším známým a následně si s nimi porovnat časy. Únikovka je k tomu naštěstí uzpůsobena – karty se nijak neničí a díky očíslování je snadno připravíte do původní podoby.

Hru mohu s klidným srdcem doporučit všem hráčům, dokonce i nehráčům. Musíte se jen přenést přes onu jednorázovost. Jedná se o unikátní zážitek, u kterého vám hodinka uteče jako pět minut a kde vás každý posun kupředu naplní euforií. A když se náhodou zaseknete, jednoduše nakouknete do nápovědy, která je skutečně nápovědou, ne řešením.

Únikovka

Autoři Martino Chiacchiera a Silvano Sorrentino

Typ hry úniková, řešení hádanek, souboj s časem

Počet hráčů 1 – 6

Doporučovaný věk 12+

Herní doba 45-75 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 299,-

Vydavatel Albi

 

Deskovinky recenzují: Moštárna

Deskovinky recenzují: Moštárna

Yangtze: Strategie na velké čínské řece

Yangtze: Strategie na velké čínské řece

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

 

Články odjinud