Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět
Sdílej
 
Jedna ze smutných stránek lidstva je vyvražďování ušlechtilých mořských velikánů. Stolní hra Velryby ničí svět na tento problém poukazuje neobvyklým způsobem – velryby se konečně začaly mstít!

 

Radši se neptejte, jak se obrovitánské, milióny let staré velryby naučily létat a využívat svá mohutná těla k devastování světových metropolí. Prostě to tak je a vám tak nezbývá než přijmout tento neuvěřitelný fakt a vzít nohy na ramena. Originální česká hra Velryby ničí svět vás však nestaví do role zbabělých lidiček, ale stanete se zkázu přinášejícími velrybami. Ty mezi sebou soupeří o to, kdo nadělá největší paseku a oplatí tak lidstvu všechny nepříjemnosti.

Jednoduchá pravidla

Stolní česká hra Velryby ničí svět •  Velryby ničí svět / vlastní

Jednotlivá města přicházejí z balíčku na herní plán, na kterém jsou vždy čtyři vedle sebe. Hráč na tahu nejprve hodí dvěma krásnými dřevěnými kostkami (s ručně vypalovanými symboly) a následně je využije na dvě možné akce – získání surovin z města nebo přesun města. Suroviny získáte jednoduchým přesunutím hozené kostky na kartu. Hodnota kostky určuje počet získaných surovin, zatímco barva karty jejich typ. Druhá možnost, pohyb kartou, je vyvolána prostým obětováním hozené kostky (nezáleží tedy na hodnotě). Kartou pak můžete pohnout v jednom směru po herním plánu a za každý takový pohyb platíte surovinou v barvě dané karty. Tato dvě jednoduchá pravidla se starají o téměř veškerou hratelnost. Chcete pohnout kartou? Tak si nejprve musíte naspořit její suroviny. Ale jak to vyřešíte s kostkami? Využijete obě na zisk surovin? Obě na pohyb kartami? Půl na půl? Je to na vás. Občas vzniknou zajímavá dilemata, jindy naopak odehrajete svůj tah bez delšího dumání.

V destrukci je krása

Stolní česká hra Velryby ničí svět •  Velryby ničí svět / vlastní

A teď je čas odpovědět na nejdůležitější otázku – Kde je to ničení měst? Tak třeba ukryté ve výše zmíněném pohybu městy. Každé město má na sobě totiž podmínku zničení. Tou může být umístění do určité pozice, ocitnutí se vedle karty stejné barvy, mezi kartami dvou jiných, ale stejných barev, na konci řady, v zrcadlové pozici atd. Zároveň lze každé město zničit pouhými surovinami. Někdy zaplatíte předepsané, někdy tři různé a jindy třeba dáte své suroviny soupeřům. Ať už dojde ke zničení města jakkoliv, zničené město si berete jako svou trofej. Jakmile doberete balíček měst, vítězem se stává hráč s nejvíce zničenými městy.

Pomsta velryb je sladká

Stolní česká hra Velryby ničí svět •  Velryby ničí svět / vlastní

Velryby ničí svět jsou po herní stránce velice jednoduché, a to jak na naučení, tak na zvládnutí. V žádném případě to není myšleno jako výtka. Hru rozložíte během minuty na stůl a odehrajete ji klidně i za čtvrt hoďky. Nejedná se tak jen o pohodový filler vyplňující předěl mezi velkými hrami, ale i o žhavého kandidáta do rodiny s dětmi, které u her moc dlouho nevydrží.

Pro velké i malé velryby

Desková hra Velryby ničí svět •  Kamarádi dělají hry

Těm se určitě budou zamlouvat i originální ilustrace, které prostě baví. Komponenty sice nedosahují nejvyšších kvalit, ale berte na vědomí, že se jedná o produkt české tiskárny a splněný sen party kamarádů. Ti si hru zafinancovali přes Startovač, kde se požadovaných 15 tisíc korun rozšířilo na krásných 70 tisíc, díky kterým v krabičce najdete pět nových karet, které pozměňují pravidla hry, a dokonce nemusíte hrát proti sobě, ale můžete spolupracovat proti hrdinným lidským bojovníkům.

Stolní česká hra Velryby ničí svět •  Velryby ničí svět / vlastní

Velryby ničí svět mají auru lásky k vlastnímu výtvoru. Je to vidět třeba na vypalovaných kostkách a krásných ilustracích. Herně hra sice nepřetéká originalitou, ale funguje a hlavně může ke stolu přisednout naprosto každý. Potenciální vývojáři mezi vámi by se zde měli inspirovat – stačí vášeň, vytrvalost a jasně dané cíle a třeba se to povede i vám.

Autoři Jindřich Pavlásek, Petr Vojtěch, Josef Bělehrádek, Jakub Muřín

Typ hry karetní s kostkami

Počet hráčů 2 – 4

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 20 minut

Jazyk čeština, bez textu

Doporučovaná cena 300,-

Vydavatel vlastní vydání

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

Vetřelec, Moucha, Edward: IKEA má návody na slavná filmová monstra

Vetřelec, Moucha, Edward: IKEA má návody na slavná filmová monstra

Souboj mořských příšer: "Pražralok" versus "pravorvaň"

Souboj mořských příšer: "Pražralok" versus "pravorvaň"

 

Články odjinud