Deskovinky #33: Festivaly a politika

Deskovinky #33: Festivaly a politika
Sdílej
 
Kdo by to byl řekl, že bude říjen v deskových hrách tak přeplněný událostmi. Byli jsme na festivalu her v Praze a chystáme se na další do Německa. A také jsme se dozvěděli vítěze Hry roku!

Politika na stole

Volby do parlamentu jsou za námi. V naší rubrice je ale politika to poslední, čím bychom se chtěli zajímat. Kvůli Rexhrám se o ní ale zmínit musíme. Chystají totiž originální českou hru Čtveráček.

Satirická deskovka Čtveráček vychází z reálií české politiky •  RexHry

Jedná se o vůbec první hru, kterou vydávají Rexhry sami a nestojí tak na licenci zvenčí. Čtveráček je komunikativní párty hra pro čtyři a více hráčů, kde si budete dělat srandu z české politiky. Hra se zaměřuje na improvizaci na straně pana prezidenta, jeho mluvčího a novinářské obce. Přestože se nemůžete těšit na přímé jmenování různých stran ve hře, pobaví vás citace jednoho nejmenovaného prezidenta. Zkrátka a dobře, neberte to vůbec vážně. Ve hrách jde vždy na prvním místě o zábavu a v tomto případě i nadsázku. Čtveráček vychází již na konci listopadu.

Četli jste tuhle recenzi?

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět


Česká hra roku

Na festivalu Deskohraní jsou všechny možné deskovky •  Patrik Hajda

Minulý týden se nenesl jen ve znamení voleb, ale i ve znamení největšího českého festivalu se stolními hrami Deskohraní. Jeho tradice sahá až do roku 2001 a letos tak proběhl již 17. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici desítky her, zkušený personál, občerstvení a své místo zde měli i prodejci. Od 4. ročníku se na festivalu uděluje prestižní cena Hra roku, kterou se mohou pyšnit kupříkladu Osadníci z Katanu, Puerto Rico, Ticket to Ride, Agricola, Dominion a další.

7 divů světa: Duel je českou deskovou hrou roku! •  Blackfire

A která hra z letošního opravdu naditého zástupu zvítězila nad svými konkurenty? Výběr to byl určitě těžký, ale nakonec volba akademie padla na 7 divů světa: Duel. Jedná se o karetní hru čistě pro dva hráče, která principiálně vychází ze svého velkého předchůdce 7 divů světa. Ten mimochodem získal stejné ocenění v roce 2011. Duel je snadno přístupný nováčkům, nabízí více cest k vítězství, taktickou hloubku a zajímavou draftovací mechaniku. S volbou nelze než souhlasit.

This War of Mine se blíží

This War of Mine ve stolní verzi - bude stejně napínavá jako na počítači? •  Albi

Počítačová hra This War of Mine se alespoň v mém případě postarala o vůbec nejemotivnější zážitek, který už žádná jiná hra asi nepřekoná. Nejmenovaná válka probíhá na pozadí emociálního survivalu, ve kterém se snažíte zajistit přežití malé skupinky naprosto obyčejných lidí. Je jim zima a mají hlad. Zásoby prakticky neexistují, přežíváte ze dne na den. Každý váš krok je obrovským útokem na morálku. Darujete svou poslední konzervu na zápraží škemrajícím sirotkům? Okradete důchodce, abyste sami nezemřeli hlady? Ať se rozhodnete jakkoliv, někdo bude trpět.

Zpracování This War of Mine působí solidně •  Albi

Po tomto neskutečném zážitku, ze kterého jsem se bez přehánění oklepával několik dní, se na stolní adaptaci těším jako prvňáček na odměnu za vysvědčení. Jistě, panovaly trochu obavy, a dokud si hru neosahám na vlastní psychiku, tak zcela neopadnou. Ale příběhová podstata hry naznačuje správně zvolený směr. Považte sami – hra si pro vás nachystala 580 normo stran textu a Albi se tak postaralo o vůbec nejrozsáhlejší překlad do češtiny. This War of Mine: Desková hra vychází již příští měsíc a už se nemohu dočkat, jaká neřešitelná rozhodnutí si pro nás hra připravila.

Essen Spiel za dveřmi

Deskovek není nikdy dost! •  Patrik Hajda

Největší evropský festival se stolními hrami SPIEL otevře své brány již tento čtvrtek. Těžko uvěřit, že vůbec první ročník této senzace se uskutečnil již v roce 1983. Festival od té doby láme jeden rekord za druhým a letos to pravděpodobně nebude jiné. Návštěvnost se za poslední čtyři roky zvýšila ze 149 tisíc návštěvníků na 174 tisíc v minulém roce a otevření dalších hal pro letošní účely slibuje ještě větší nával dychtivých hráčů.

Ano, tihle lidé rádi hrají deskovky •  Patrik Hajda

A není se čemu divit. Trh s hrami praská ve švech, ročně vzniká čím dál tím více her i díky dostupnější výrobě a crowdfundingovým platformám (zejména Kickstarter). Festival poběží od čtvrtka do neděle a Deskovinky na něm samozřejmě nemohou chybět. A nemusíte se ničeho bát, o to nejzajímavější z veletrhu se s vámi podělíme, stejně jako minulý rok. Ať už to budou hry nové, hry staré, hry exotické nebo hry experimentální. Každopádně to bude velkolepé.

Přečtěte si také:
Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Týden v Zóně: Život stalkera není jednoduchý

Týden v Zóně: Život stalkera není jednoduchý

Návštěva u největšího mravence

Návštěva u největšího mravence

 

Články odjinud