Deskovinky recenzují: Wastelands

Deskovinky recenzují: Wastelands
Sdílej
 
Každý už někdy slyšel o Magic: The Gathering (Magicách, chcete-li), karetní sběratelské hře, která je s námi již od roku 1993. Víte ale, že se tato populární karetka kdysi potýkala s vážnou konkurencí z Maďarska? Byla jí jiná karetní hra Wastelands, která právě povstává z popela a rovnou v naší mateřštině.

 

Kořeny Wastelands sahají do poloviny devadesátých let, přesněji do roku 1995. K prvnímu vydání tedy došlou pouhé dva roky po výše zmíněných Magicích. Hra se na českých trh dostala o čtyři roky později a i díky českým textům na kartách se snadno rozšířila mezi hráče, kteří se zasloužili o stabilní hráčskou komunitu. Stabilní tedy jen na pár let, protože popularita Wastelands nevydržela věčně a je to skutečně dávno, kdy jsme o hře slyšeli naposledy.

Ale období ticha je u konce, protože Wastelands se vracejí v plné parádě. Před pár týdny u nás vyšla první edice s názvem Vládce osudu, která čítá 155 unikátních karet kompletně v češtině. Jádro hry je založené na sběratelství, které je často vyjadřováno zkratkou CCG (Collectible Card Game) či TCG (Trading Card Game). To si raději rovnou vysvětlíme.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Startery, boostery, kusovky

Ostřílenému karbaníkovi nejsou tyto pojmy cizí, ale pokud jste se ještě nenechali pohltit žádnou sběratelskou hrou, pak byste se s nimi měli před pořízením Wastelands seznámit. Jak již bylo řečeno, momentálně je k dispozici 155 karet, které si však nepořídíte v jednom balení. Vaše první kroky by měly směřovat k takzvanému starteru či startovnímu balíčku. Ten obsahuje 40 náhodně namíchaných karet z celé sady a je určen k okamžitému hraní. Pozor, jedná se o balíček pro jednoho hráče, k domácímu hraní tak potřebujete alespoň dva.

Wastelands: Karty plné magie

Wastelands: Karty plné magie

Boostery jsou pak menší balíčky po 21 kartách, které jsou rovněž namíchány náhodně. V tom v podstatě tkví krása sběratelských karetních her – radost z objevování nových karet, modlení se za určitou kartu, která vám jako jediná chybí v balíčku, vyměňování, skupování kusových karet z obchodů atd. Až si tímto způsobem poskládáte zajímavou sbírku, vydáte se třeba na turnaje po celé české republice, kde předvede svůj um, možná i něco vyhrajete, ale také povyměňujete karty s ostatními účastníky turnaje.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Odvážní vstupte do Wastelands

To bychom měli vyjasněný "obchodní" koncept hry, teď už vás asi zajímá, jak se to vlastně hraje. Rovnou vás upozorňuji, že Wastelands, ač jsou česky, nejsou pro úplné začátečníky. Příručka pravidel se sice tváří titěrně, ale stejně titěrné je její písmo a desítky stránek dávají tušit obsáhlá pravidla. Ta jsou navíc plná kliček a smyček, které si musíte vštípit do paměti a upozornit na ně soupeře, pokud chcete vyhrávat čestným způsobem. A to přeci chcete, že jo?

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Karty zároveň obsahují různé schopnosti, které jsou dále vysvětleny v zadní části pravidel a obecně se toho na stole a ve vaší ruce děje tolik, že vám z toho půjde hlava kolem tak jako tak. Přesto jsou Wastelands mnohem jednoduššího hrou než Magic: The Gathering, což ale neznamená, že by snad něco ztratili ze své komplexnosti.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Vyvolávám tebe!

Popisovat zde kompletní fungování hry by vydalo na několik stránek, ale základy se snad vejdou do pár odstavců. Wastelands jsou primárně pro dva hráče, kteří ke stolu usedají s vlastními balíčky (postavenými nebo vybalenými ze starterů) s jediným cílem – obrat soupeře o jeho 20 životů. K tomu samozřejmě dopomohou jednotlivé karty z balíčku.

Ty hrajete klasicky před sebe do takzvané zálohy, ze které se mohou dostat dopředu na hradby. Pouze jednotky na hradbách mohou útočit na soupeře a jeho obránce, zároveň se na vaše hradby vejdou jen tři jednotky. Hře to dodává zajímavý rozměr taktizování a strategie, protože se musíte neustále přizpůsobovat soupeřově osazenstvu na hradbách správnou výměnou mezi vlastními hradbami a zálohou.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Bojující jednotky pak nejsou jediným typem karet. Ve hře existují bytosti, osobnosti, avataři, stavby, předměty, odbornosti, očarování, kouzla, zaklínadla, pravidelnice a generálové. Každý typ má samozřejmě svá specifika, která dále potvrzují komplexnost hry.

Elixír života

Každá karta má samozřejmě svojí cenu a zde rovnou vyzdvihnu největší přednost Wastelands oproti Magicům. Magicy totiž spoléhají na systém many, kterou si taháte z balíčku v podobě karet spolu s kartami, které za ně vykládáte. Vzniká tak dvojí náhoda – kouzla dostáváte náhodně z balíčku, stejně jako ve Wastelands, ale i manu dostáváte náhodně a často se vám tak stává, že máte ruku plnou karet, které nemůžete zahrát.

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

To se ve Wastelands prakticky nestává, protože je zde systém, kterým se inspiroval například populární Heartstone. V prvním kole prostě dostanete jednu manu, ve druhém dvě, ve třetím tři a od pátého dostáváte po pěti. Vždy tak víte, na čem jste. Mana navíc nemá žádnou barvu, takže za ní hrajete libovolné kartu z ruky. Díky tomu nemáte strach z barevnosti balíčku, protože karty zde náleží hned devíti barvám – bohům.

Váš balíček může obsahovat příslušnost až čtyřem bohům a jak už to tak bývá, karty každého boha se zaměřují na určité mechanismy. Některé oživují padlé, další spoléhají na rychlost, jiné na brutální sílu či využívání soupeřových karet. A tím se dostáváme k tomu vůbec nejlepšímu na sběratelských karetních hrách.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Postav třeba zeď

Svoboda a nekonečné možnosti spojené se stavbou balíčku jsou tím nejmocnějším nástrojem Wastelands, který zajišťuje nekonečnou znovuhratelnost. Ze začátku budete samozřejmě tápat, zkusíte dát dohromady balíček 45 karet, které se vám zdají být nejlepší, ale soupeř vám to stejně natře. V takovou chvíli je potřeba neházet flintu do žitu, zamyslet se nad nedostatky balíčku, opravit je a jde se na odvetu.

Možností je v tomto ohledu opravdu nekonečně mnoho a co nevidět jich bude ještě víc. Wastelands jsou venku sotva pár týdnů a již došlo k oznámení druhé sady Věčnost. To znamená nálož nových karet, možností, schopností… A nezapomínejte na organizované hraní neboli hodnocené turnaje, díky kterým se můžete dostat až na mistrovství republiky.

Yangtze: Strategie na velké čínské řece

Yangtze: Strategie na velké čínské řece

Návrat krále?

Nové vydání Wastelands je prakticky ta samá hra jako před lety. Platí to i o vzhledu, který na dnešní poměry opravdu neoslní, ale znalcům naopak poskytne nostalgickou atmosféru. Stáří hry se projevilo i na jednotlivých textech, které jsou bohužel velice nepřehledné. Jen v některých případech jsou klíčová slova zvýrazněná a málokdy jsou slova řešena grafickými symboly. Často tak koukáte na obsáhlý blok textu, který v sobě skrývá několik různých schopností, ale graficky jde stále o jeden celistvý text bez možnosti rozpoznání různých prvků.

Wastelands: Recenze deskové hry •  archiv distributora

Je to škoda, protože lepší formátování textu a nahrazení častých slovních obratů ikonami, by hru zase o kousek zjednodušilo, byla by přístupnější a na stole plném karet přehlednější. Jakmile si na tento nedostatek zvyknete, případně si zapamatujete karty podle jména a obrázku, čekají vás už jen samé klady.

Možnosti stavby balíčku jsou ohromující, stejně tak na tom je i míra taktizování, možnosti v každém vašem tahu, proměnlivost partií, přelévání sil mezi hráči, turnajové hraní, vidina budoucnosti s novými edicemi… Zkrátka a dobře, Wastelands jsou správnou karetní hrou pro opravdové hráče a nebál bych se tvrdit, že i Magicářům mají co nabídnout. Jsou česky, obsahují menší porci náhody a hlavně není mezi jejími hráči nezdravá rivalita.

Wastelands

Autoři Balázs Makó, Miklós Tihor

Typ hry sběratelská, karetní

Počet hráčů 2

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 249,- starter, 129,- booster

Vydavatel Beholder

 

Deskovinky #33: Festivaly a politika

Deskovinky #33: Festivaly a politika

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky #31: Nástup únikovek

Deskovinky #31: Nástup únikovek

 

Články odjinud