Deskovinky #34: Předvánoční horečka s deskovými hrami

Deskovinky #34: Předvánoční horečka s deskovými hrami
Sdílej
 
Do Štědrého dne zbývá měsíc a kousek, takže předvánoční nákupní horečka už je v plném proudu. Naše tipy na vánoční dárky v podobě stolních her očekávejte z kraje prosince, dnes se zaměříme na žhavé novinky, kterých rozhodně není málo.

Stůl plný Pustiny

Na podzim vychází opravdu velká spousta her, ale pár z nich přeci jen něčím vystupuje z řady. Třeba taková Pustina láká nejen jménem, ale i krásně ilustrovanou krabicí a postapokalyptickým tématem. Hra si prošla úspěšnou kampaní na Kickstarteru pod názvem Outlive a teď se dostává i do běžné produkce, u nás navíc s českými texty díky Albi.

Pustina: Desková hra •  archiv prodejce

Ve hře se ujímáte skupinky lidí, kteří tak tak přežívají v prostředí zničeném globální apokalypsou. Musíte si obstarávat vodu z místní nádrže, lovit zvěř v lese, prohledávat trosky měst, těžit dříví a kovy a starat se o svůj podzemní bunkr (v této části Pustina připomíná mobilní hru Fallout Shelter). Přestože je zde téma velice silné, jedná se o euro hru, tedy očekávejte minimum náhody a spoustu taktizování. A pozor na ostatní hráče, protože spojenectví na sklonku lidského pokolení jaksi nepřipadá v úvahu.

Deskovinky recenzují: Wastelands

Deskovinky recenzují: Wastelands

Za hranice Marsu a tajné identity

Mars: Teraformace jsme si v recenzi velice pochvalovali. Kartami řízené osidlování rudé planety se silným nádechem skutečnosti nás baví do teď, a pokud jste na tom stejně jako my, možná se vám ten jeden herní plán už začíná zajídat. V takovém případě není nic jednoduššího, než si pořídit některé z nových rozšíření.

Jedno přináší dvě nové herní desky, které zachytávají odvrácenou stranu Marsu a jižní pól, zatímco druhé už je trochu větší. To rovněž přináší novou herní desku, ale tentokrát planety Venuše. Tam budete operovat v náročných podmínkách plynné atmosféry, kde budujete levitující města, štíty proti silnému záření a podobně.

I světový hit Krycí jména se od Mindoku dočkal jistého "rozšíření". Kromě obrázkové verze je již dostupný takzvaný Duet, tedy kooperativní odnož Krycích jmen čistě pro dva hráče. Jedná se tak o samostatnou hru vhodnou třeba pro páry, ale nová slova z ní můžete použít i v původní hře.

Deskovinky recenzují: Neobvyklí podezřelí

Deskovinky recenzují: Neobvyklí podezřelí

Deskovky, videohry a politika

Originálních českých her rozhodně není málo, ale když pomineme produkty CGE a naše indie vývojáře, tak vlastně zbylí čeští vydavatelé jen přejímají zahraniční produkty. Toto pravidlo teď vyvrátili hned dva vydavatelé najednou – Albi a Rexhry.

Albi totiž vydalo originální českou hru Karak, ve které v roli hrdinů prohledáváte podzemí titulního hradu, zabíjíte kostlivce, přízraky a draky, zlepšujete si svou postavu a plníte si kapsy poklady. Hra je vážně velmi jednoduchá a cílí tak spíše na rodiny s dětmi pod deset let, které se budou náramně bavit roztomilou grafikou a užijí si jemný nádech D&D. Za zmínku stojí fakt, že tvůrci hry jsou ostřílení veteráni videoherního průmyslu, kteří se postarali o sérii Mafia.

Čtveráček: Desková hra •  archiv prodejce

Rexhry pak v nejbližších dnech vydají svou vůbec první nepřejatou hru Čtveráček. Jak již chytrý název napovídá, jedná se o improvizační párty hru z politického prostředí naší republiky, ze kterého si značně utahuje. Jeden z hráčů se chopí role prezidenta, další jeho mluvčího a zbytek bude představovat novinářskou obec. Společně pak reagují na události tipu: "Kazma oznámil ve své show, že Jiří Ovčáček je nasazený člověk z jeho štábu." Jak vidno, hra určitou mírou sahá po reáliích, ale prezentuje je po svém.

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Slovenská karetka drtí Kickstarter

Na Kickstarteru se prakticky každý den objevují zajímavé deskovkové projekty, které vybírají až absurdní částky na svůj vznik. Většina z takových her pak doputuje do rukou podporovatelů, ale klasického obchodního vydání se už nedočkají. To naštěstí není případ novinky Sorcerer od Slováka Petra Scholtze, který na svém dítku dřel spoustu let po stránce herní i grafické.

Sorcerer: Desková hra •  archiv prodejce

Petrovi se totiž podařilo najít kvalitního vydavatele White Wizard Games, které určitě znáte díky karetnímu deckbuildingu Star Realms. Sorcerer již vybral 150 % požadované částky a jak se můžete sami přesvědčit, ilustrace jsou vážně nádherné. Herně si vytvoříte mága spojením tří různých balíčků určující jeho vlastnosti a rozdáte si to s až třemi dalšími mágy v karetní bitvě.

 

Deskovinky #33: Festivaly a politika

Deskovinky #33: Festivaly a politika

Deskovinky #32: Radost střídá smutek z Twilight Imperium

Deskovinky #32: Radost střídá smutek z Twilight Imperium

Deskovinky #31: Nástup únikovek

Deskovinky #31: Nástup únikovek

 

Články odjinud