Deskovinky recenzují: Star Wars – Destiny

Deskovinky recenzují: Star Wars – Destiny
Sdílej
 
Osmá epizoda Hvězdných válek je za dveřmi, stejně tak Vánoce. Pokud máte ve svém okolí zapálené fanoušky nebo jste jimi sami, měli byste zauvažovat nad karetní hrou Destiny z předaleké galaxie.

 

Pokud jste již hráli karetní hry, pak víte, že vaše strategie závisí na právě dobraných kartách z balíčku. To samé platí i o Star Wars – Destiny, karetní hře pro dva hráče. Jenže Destiny přidává další prvek náhody ve formě šestistěnných kostek. Naštěstí není ta náhoda tak zlá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Světlá a temná strana síly

Je třeba podotknout, že Star Wars – Destiny vyšla v češtině již před rokem. Tehdy ale pouze ve formě dvou oddělených startovních balíčků, z nichž každý byl určen jednomu hráči. Abyste si pohodlně zahráli ve dvou, museli jste sáhnout po dvou baleních. Jak se ukázalo, nebyl to ze strany tvůrců úplně nejlepší krok, proto se o rok později objevuje nové startovní balení určené rovnou pro dva hráče. Naleznete v něm dva herní balíčky po 20 kartách, jeden v čele s Rey a druhý s Kylo Renem. Fanouškům je asi jasné, kdo kope za kterou stranu Síly. V každém případě vám stačí toto jediné balení a můžete se rovnou pustit do nelítostného boje za Rebely či Impérium.

Dvojí porce náhody

Karetní hra Star Wars - Destiny •  Blackfire

Jak je zmíněno v úvodu, náhoda v Destiny přichází ve formě tažených karet pro dané kolo, ale i ve formě hozených kostek u jednotlivých vyložených postav a dalších karet. Ale zatímco dobrané karty běžně neovlivníte, hozené symboly na kostkách už ano. Nechtěné karty z ruky můžete odhodit a přehodit tak libovolnou kostku, případně velká spousta karet vám dále dovoluje upravovat vlastní i soupeřovy kostky.

Dobrá dynamika

Karetní hra Star Wars - Destiny •  Blackfire

Zároveň je na vaší straně i herní omezení jedné akce na tah. Když jste na řadě, můžete udělat jen jednu věc – zahrát kartu, aktivovat svou postavu, použít kostky, odhodit karty pro přehoz, vykonat akci na kartě a pasovat. Na první pohled to není vidět, ale aktivace postavy znamená hodit kostkami, které můžete použít až další akcí. Ale to se vám nikdy nepovede v jednom kole díky pravidlu s jednou akcí. Soupeř má tak pokaždé šanci reagovat na vámi hozenou kostku dříve, než ji použijete.

Vítězná strategie

Star Wars - Destiny: Sběratelská hra pro fanoušky Hvězdných válek •  archiv prodejce

Z hlediska pravidel vás nečeká žádná divočina. K naučení stačí jen pár stránek a tudíž jen pár minut času. Záhy se tak můžete začít věnovat tomu důležitějšímu, čímž je cesta k poražení soupeře. Vzhledem k jediné akci na tah musíte dobře rozmýšlet každou zahranou kartu, každou hozenou kostku, každý utracený zdroj a správně odhadnout, kdy zaútočit a kdy se naopak obrnit štíty.

S postavou nebo bez

Star Wars - Destiny: Sběratelská hra pro fanoušky Hvězdných válek •  archiv prodejce

V podstatě jediným vaším cílem je zlikvidovat obě soupeřovy postavy, případně vytrvat do doby, kdy mu dojdou karty v balíčku i na ruce (ale k tomu dochází jen v nouzových situacích). Ztráta první postavy vás připraví o docela dost možností, zvlášť když jste ji vybavili až třemi dodatečnými předměty s kostkami. Není to však konec světa, protože jedna postava se snáz brání.

Základ je málo

Star Wars - Destiny: Sběratelská hra pro fanoušky Hvězdných válek •  archiv prodejce

Základní krabice pro dva hráče nabízí spousty hodin zábavy, ale Star Wars – Destiny spadá do kategorie sběratelských her, u kterých se počítá s dokupováním dalších kartiček. V tomto případě dostáváte dokonce pouze dvaceti karetní balíčky, přičemž plnohodnotná hra se hraje s balíčky s 30 kartami. Jste tak v podstatě nuceni kupovat boostery, což jsou menší balíčky s náhodně namíchanými kartami.

ABC VERDIKT: Star Wars Battlefront II

ABC VERDIKT: Star Wars Battlefront II

S trochu nešťastným obchodním modelem ale přichází to nejlepší na karetních sběratelských hrách – stavba vlastních balíčků. Už základní balíčky nabízejí spoustu zajímavých možností a stavba vlastních balíčků z dokoupených karet odhalí to pravé kouzlo hry. Na své straně můžete mít R2-D2, C3PO, Luka, Obi-Wana, Yodu nebo naopak Boba Fetta, Darth Maula, císaře Palpatina a nespočet dalších ikonických postav. Ty nejsou řešeny obrázky z filmů, ale krásně zpracovanými kreslenými výjevy.

Do kina nebo ke stolu?

Star Wars - Destiny: Sběratelská hra pro fanoušky Hvězdných válek •  archiv prodejce

Pokud jste viděli všech sedm dosavadních epizod včetně „vedlejšáku“ Rogue One, pak jste pro kino rozhodnutí stejně tak dávno, jako jste již teď rozhodnutí vidět i epizodu devět. Ale co karetní hra se známými postavami? Stojí to za to? Upřímně, stojí. V tomto případě platí krásné tvrzení: „Easy to learn, hard to master“, neboli snadné se naučit, obtížné zvítězit. A takové hry jako hráči chceme. Okamžitě vědět, jak co funguje a s každou další hrou pilovat svojí strategii. Z počátku jsem měl velký strach z kostek, protože náhoda ve hrách pro mě osobně nepředstavuje zábavný mechanismus, ale Star Wars – Destiny se s tímto „problémem“ popasovala na výbornou.

Karetní hra Star Wars - Destiny •  Blackfire

Téměř vždy máte možnost udělat něco s nechtěnými kostkami a stejně tak máte čas reagovat na soupeře. Svazující jedna akce na tah vás nutí přemýšlet spoustu tahů dopředu a vymyslet tak tu vůbec nejlepší strategii. A když se do hry vážně ponoříte, čeká vás přehršel možných kombinací při stavbě vlastních balíčků. V podstatě jedinou nevýhodou tak zůstává obchodní model hry, kdy z vás hra nejprve vytáhne větší částku za dva neplnohodnotné balíčky a následně si po menších soustech uzobává další částky z vaší peněženky za další kartičky. Ale to už je neduh všech sběratelských her, se kterým prostě musíte počítat.

Autoři Corey Konieczka, Lukas Litzsinger

Typ hry sběratelská, karetní

Počet hráčů 2

Doporučovaný věk 10+

Herní doba 30 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 699,- starter, 79,- booster

Vydavatel Blackfire

Přečtěte si také:

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Star Wars Rebelie: Hra na povstalce je nejlepší strategií

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Záhadné zmizení: Marné hledání koalů

Záhadné zmizení: Marné hledání koalů

 

Články odjinud