ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017
Sdílej
 
Trh se stolními hrami se rapidně rozrůstá s každým dalším rokem. Ne jinak tomu bylo loni, kdy jsme se dočkali opravdu velké spousty kvalitních her a milých překvapení. Za ty níže dáme klidně ruku do ohně.

Mars: Teraformace

Desková hra Mars: Teraformace •  MindOK

Kniha Marťan a její filmové zpracování s Mattem Damonem nastartovali červené šílenství nejen v tom běžném světě, ale i na poli deskovek a videoher. Každý chtěl najednou zpracovat kolonizaci Marsu co možná nejlepším způsobem, ale vítěz mohl být jen jeden – Mars: Teraformace. Kartami řízené teraformování rudé planety je sice trošku složitější, ale jakmile do něj proniknete, otevřou se vám dveře nekonečných možností a vědeckých faktů. Společně oteplete a okysličte planetu, sami si při tom jako meziplanetární společnost nahrabejte nejvíc kreditů. Přičtěte k tomu dvě již vydaná rozšíření a máte o desítky hodin zábavy postaráno.

Co bylo ještě skvělého roku 2017:

ABC uvádí: Nejlepší filmy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší filmy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší knihy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší knihy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší videohry roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší videohry roku 2017

T.I.M.E Stories rozšíření

Desková hra T.I.M.E. Stories - Případ Nancy •  Blackfire

Unikátní stolní hra T.I.M.E Stories u nás sice vyšla již v roce 2016, ale teprve loni jsme se dočkali prvních dvou rozšíření – Případ Marcy a Proroctví draků. První jmenované vás zavede do 90. let minulého století, které zachvátila zombie apokalypsa, zatímco druhé se odehrává v 5000 let vzdálené budoucnosti, kde se společnost vrátila do „fantasy středověku“. Stejně jako ve scénáři z původní hry je i tentokrát na denním pořádku detektivní práce, časový tlak, odhalování tajemství atd. V duchu pravidel T.I.M.E Stories si každým scénářem projdete jen párkrát, dokud neodhalíte skutečnou pravdu. Ale těch několik hodin vážně stojí za to.

Únikové deskovky

Desková hra Exit •  Dino

Loni světem deskovek otřásl úplně nový styl hratelnosti, založený na skutečných únikových hrách. Už se s přáteli nemusíte nechat zavřít do nějakého pochybného sklepení a pokusit se z něj utéct, stačí otevřít krabičku se hrou a začít luštit. Všechny u nás vydané únikovky nabízejí unikátní zážitek. Escape Room vám v jedné krabici nabídne čtyři scénáře, zařízení pro odpočet času a nejpůsobivější vizuál. Série Exit zase platí za největší výzvu a Únikovka vyniká svou kapesní velikostí a jednoduchostí. Nelze mezi nimi vybrat vítěze, protože vítězem je v tomto případě neopakovatelný zážitek (hry se často nezvratně poničí).

Představ si

Desková hra Představ si •  REXhry

Rok 2017 byl rovněž bohatý na party hry. Mohli jste zkusit dopadnout skutečného viníka v Neobvyklých podezřelých nebo si zahrát na hlavu našeho státu a jeho mluvčího v ryze české satirické hře Čtveráček. Byl bych zvolil tu, ale pokud o politice vůbec nic nevíte, neradi improvizujete a stydíte se vést proslovy před ostatními, pak se bavit nebudete. A top party hra by měla být dostupná naprosto všem, což Představ si je. Vyberete si téma, slovo, písničku a pokusíte se to předvést pomocí průhledných karet s obrázky. Představivosti se vážně meze nekladou a zdánlivě omezené množství obrázků umožňuje stvořit naprosto cokoliv. V jednoduchosti je krása.

This War of Mine

Desková hra This War of Mine •  Albi

Pokud bych se měl postavit jen za jedinou hru, vydanou u nás v češtině v průběhu loňského roku, bez váhání instinktivně sáhnu po This War of Mine. Po této deskovce jsem požadoval jedině – dej mi to samé, co mi dala tvá počítačová předloha. A dostal jsem to. Pokud neznáte, dejte si pozor. Tohle není sranda. Je to depresivní přežívání prostých lidí ve válkou zmítaném městě. Trpíte hlady, depresemi, zimou. Děláte těžká rozhodnutí, rozvíjíte svou komunitu a čtete z knihy ve stylu gamebooku srdceryvné události. Nic pro slabé povahy, ale pokud hledáte dospělý zážitek, který vás nepovede za ručičku, nemáte jinou možnost.

Přečtěte si také:
ABC uvádí: Nejlepší komiksy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší komiksy roku 2017

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Psi a vlci: Kdo je chytřejší?

Psi a vlci: Kdo je chytřejší?

 

Články odjinud