Deskovinky recenzují: Fantastic Park

Deskovinky recenzují: Fantastic Park
Sdílej
 
Snad každý má rád zvířátka a snad každému se v zoo líbí pandy, žirafy, opičky, krokodýli a další úžasná stvoření. Co kdybyste ale zavítali do míst, kde pospolu žijí mořští jednorožci, modré lišky, dračí lvi a sovy paroháči? V recenzi deskové hry Fantastic Park se dozvíte, že to jde.

 

Přesně takovou skvadru nabízí krásně malovaná deskovka Fantastic Park, tedy park s fantastickými zvířátky. Osobně si myslím, že snad ani není možné, aby vás barevnost krabice nezaujala. Jistě, první pohled vám napoví, že hra necílí na hardcore hráče, ale na rodinku s dětmi. Nicméně sám se považuji za hráče každým coulem a nemohu říct, že by mi Fantastic Park neměla co nabídnout.

Povědomá desková hra

Poté, co odklopíte víko krabice, na řadu z vás jistě dýchne mírný závan: "To už jsem někde viděl!" A pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří doma mají Kingdomino, pak ten závan vane odtud. Stejný výrobce použil velice podobné uložení komponent v krabici i jejich vzezření. To znamená, že Fantastic Park obsahuje opravdu kvalitní "dominové" dílky se zvířátky, počítadlo bodů, žeton prvního hráče a dřevěné figurky pro počítání bodů.

Deskovinky recenzují: Majesty

Deskovinky recenzují: Majesty

A stejně jako Kingdomino je i Fantastic Park naprosto jednoduchou hrou s až překvapivou hloubkou strategie. Pravidla mají všehovšudy dvě stránky, jejichž vysvětlení ostatním sfrknete během několika málo vět. Na základě počtu hráčů každému rozdáte určitý počet dominových dílků, rozdělíte si barvu pro účely počítání bodů a rovnou můžete začít.

Dílek k dílku, barva k barvě

Hráči se střídají v tazích, kdy ve svém tahu jednoduše pokládají jeden dílek z ruky doprostřed stolu. Při tom platí tři jednoduchá pravidla – každý nový dílek musí libovolnou stranou přiléhat k jinému již umístěnému dílku nebo může být položen na vrch jiných dílků za předpokladu, že takto překryje dva různé dílky. Vždy ale platí, že dílek nesmí jednou ze svých stran vyset ve vzduchu.

Zároveň tedy není nutné dbát na barvu. Růžový dílek může klidně navazovat na žlutý, ten na zelený atd. Na druhou stranu, v jistých případech sami chcete, aby na sebe barvy navazovaly. Je to totiž jediný způsob, jak ve hře docílit vítězství.

Fantastic Park: V krásně malované deskové hře si užijete park s fantastickými zvířátky •  Patrik Hajda

To je ale pořádné stádo

Standardně máte v ruce čtyři dílky, které postupně vykládáte do společného parku. Jenže poslední čtvrtý si necháváte na ruce. Zvířátka na něm určují, které barvy v tomto kole bodujete. Vždy bodujete největší skupinu daného zvířete, tedy počet zvířátek v ní. Když vám tedy zbude dílek se zeleným a žlutým zvířátkem, najdete v dosud vytvořeném parku největší skupinu žlutých a největší skupinu zelených zvířátek, spočtete je a přidělíte si tolik bodů.

Může se vám stát, že vám zůstane dílek se dvěma totožnými barvami. V takovém případě si největší skupinu zvířat dané barvy započítáte dvakrát. Rovněž se může stát, že jste jediní, komu dané zvířátko zbylo. I v takovém případě si zdvojnásobujete body.

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

Ale no tak, to jsi nemusel…

A to je vážně celé. Jednoduše přikládáte dílky, pomocí nich rozšiřujete ohrádky jednoho zvířátka, území dalšího takto omezujete a snažíte si nahrabat co nejvíce bodů. Jenže, jak je Fantastic Park jednoduchý pravidlově, tak o to víc nabízí strategie. Je tu samozřejmě velká porce náhody, ale můžete přemýšlet dopředu a kout pikle.

Nemáte na ruce žádnou žlutou, ale ve hře se rozrůstá vážně velká osada lvích dráčků? To znamená, že ti, co žlutou mají, si přijdou na pěkné body. Hm, co jim to takhle přehradit zelenomodrým dílkem a pokusit se zároveň odvést pozornost od vámi vytoužené růžové? Z toho už je asi jasné, že se konfliktním situacím nevyhnete. Zvažte proto, jak moc chcete vlastní děti poslat do ringu. Ale nebojte, tady si každý škodí nebo naopak nevědomky pomáhá tolik, že na nějakou rivalitu není prostor.

Fantastic Park: V krásně malované deskové hře si užijete park s fantastickými zvířátky •  Patrik Hajda

Zoo je nudná, já chci do fantastického parku!

Přiznám se, že mě Fantastic Park vážně příjemně překvapil. Podle obálky jsem totiž čekal hru zaměřenou na hodně malé děti, ale není tomu tak. Krabice udává 8+, čemuž se dá bez starostí věřit. A bavil jsem se u toho i já, hráč zaměřený spíše na ty nejnáročnější hry na trhu. Je to totiž příjemný, odpočinkový zážitek na půl hoďky, u kterého se vám nezavaří mozkové závity, ale pěkně se pobavíte i na konto něčího neúspěchu. Při tom nepůsobíte jako úplný zloun. Pokud máte děti, pak asi není moc co řešit. Fantastic Park si je získá už jen překrásnou grafikou.

Fantastic Park

Autor Brett J. Gilbert

Typ hry rodinná, pokládání dílků

Počet hráčů 2–5

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30 minut

Jazyk čeština, bez textu

Doporučovaná cena 649,-

Vydavatel Blackfire

Deskovinky recenzují: Karak

Deskovinky recenzují: Karak

Deskovinky recenzují: Star Wars – Destiny

Deskovinky recenzují: Star Wars – Destiny

Deskovinky recenzují: Wastelands

Deskovinky recenzují: Wastelands

ABC TV: Fantastické karty Imaglee

Video se připravuje ...

Karty Imaglee: Co to je? Jak to funguje? • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud